יאהו: הכנסות הרבעון הראשון ירדו ב-12%
הכנסות חברת האינטרנט העומדת למכירה עמדו על 1.09 מיליארד דולר, או 8 סנט למניה - מעל לתחזיות האנליסטים
- מי צריך את יאהו: מה הפך את הברווזון של האינטרנט לברבור מבוקש
- "הדיילי מייל" הבריטי מעוניין גם הוא לרכוש את יאהו
- יאהו מזהירה רוכשים פוטנציאליים: אנחנו בצרות
לפי סוכנות הידיעות רויטרס, אנליסטים העריכו בממוצע כי יאהו תרשום הכנסות בגובה 1.08 מיליארד דולר, עם רווח בגובה 7 סנט למניה. לשם השוואה, ברבעון המקביל אשתקד יאהו דיווחה על הכנסות בגובה 1.22 מיליארד דולר, עם רווח למניה של 15 סנט למניה. ברבעון הזה, הרווח למניה של יאהו עמד על 8 סנט בלבד.
באופן מדאיג, ממוצע הערכות האנליסטים עדיין עומד בקנה מידה אחד עם התחזיות המדאיגות של יאהו עצמה, שצופה כי ב-2016 תרשום ירידה של 12% בהכנסות - ומאוחר יותר במהלך השנה, גם ירידה של למעלה מ-20% ברווח הנקי. התחזיות האלו הן חלק מהנתונים הפיננסיים שיאהו חולקת עם רוכשים פוטנציאליים בימים אלו, והן דלפו לתקשורת לפני פחות משבועיים.
הנתון החיובי ביותר בדו"ח הנוכחי עבור יאהו הוא שיעור ההכנסות של החברה שמגיע מערוצי הכנסות חדשים יחסית כגון סושייל, וידאו ומובייל. ברבעון הזה השיעור עמד על 35%, לעומת 30% לפני כשנה. אבל העלייה בשיעור הזה נובעת יותר מהירידה הכללית בהכנסות החברה, מאשר בעלייה חדה בהכנסות מערוצים חדשים.
ההידרדרות נמשכת
מצבה של יאהו מידרדר בקביעות במהלך השנים האחרונות ומניית החברה איבדה 18% משוויה במהלך השנה האחרונה. לזמן קצר במהלך פברואר האחרון היא אף הגיעה לשווי של פחות מ-25 מיליארד דולר, הנקודה הנמוכה ביותר שלה מאז 2013. גם העלייה המתונה של המניה מאז 2013 אינה מסמנת התאוששות במצבה הפיננסי של החברה, שבקושי הצליחה לשמור על יציבות בהכנסות וברווח הנקי שלה, או אמון משמעותי מצד המשקיעים במנכ"לית מריסה מאייר, אלא דווקא את התפיחה המהירה בשווי הנכסים הזרים של יאהו.
זוהי אמת כואבת כבר מספר שנים שיאהו עצמה, למרות הצעות הרכש שחגות סביבה בימים אלו, נסחרת בפועל בפחת - לפי שווי המניה של יאהו, חברת האינטרנט האמריקאית המקורית שקמה בשלהי שנות התשעים, אינה שווה דבר ולעיתים גם מוערכת במינוס מספר מיליארדי דולרים. יאהו מחזיקה כיום באחוזים משמעותיים בעליבאבא הסינית ויאהו יפן, שתי חברות האינטרנט הגדולות ביותר במדינותיהן. ברגע זה, שווי האחזקות של יאהו בחברות האלו עומד על 35 מיליארד דולר, שהוא גם שווי כל יאהו האמריקאית. יאהו עצמה מעריכה את כל הנכסים שלה ב-44 מיליארד דולר. עסק הליבה של יאהו, אם כך, שווה - לפחות לפי הנאסד"ק - פחות מאפס דולרים.
השווי הנמוך הזה לא מונע מדירקטוריון החברה לנסות ולמכור לפחות חלקים מיאהו במיליארדי דולרים. ביום שני לפני כשבוע, ב-11 לאפריל, החברה סגרה את סבב הצעות הרכש - כאשר לפי הדיווחים הדירקטוריון מוכן לשקול הן רכישות של חלק מנכסי החברה למספר חברות או מכירת כל החברה לידי חברה אחת. עשרות חברות קטנות וגדולות הגישו הצעות לדירקטוריון, כאשר השמועות מציינות חברות כגון ורייזון, המקומון הבריטי דיילי מייל, קבוצת המגזינים טיים, חברת האינטרנט IAC, קרן הגידור KKR, דפי זהב האמריקאית (הידועה כ-YP Holdings), מיקרוסופט וגוגל כבין החברות המעוניינות.
העניין הרב ביאהו יכול להראות פרדוקסלי בהתחשב במצבה של החברה, אבל יש לזכור כי בעשרים השנים האחרונות יאהו צברה קשרים עסקיים רבים בתחום הפרסום והחיפוש, מחזיקה במאגר פטנטים משמעותי, מחזיקה בשירותים נחשבים כמו טאמבלר ובעלת מאגר משתמשים גדול. למרות שברחבי העולם יאהו נחשבת לסוס מת, בארצות הברית יאהו עדיין מחזיקה בנתח שוק משמעותי בתחום החיפוש והפרסום, ולאתרי החדשות השונים שלה יש תעבורה ערה. 80% מהכנסות של יאהו מגיעות מהשוק האמריקאי.
יאהו שקלה בעבר פתרונות אלטרנטיביים למצבה הקשה, כולל ביצוע ספין-אוף לאחזקות שלה או תוכנית הרה-ארגון של המנכ"לית מאייר. במשך שנים מאייר ניסתה לשקם את יאהו על ידי מסע רכישות שאפתני של עשרות חברות הייטק קטנות וגדולות, בו זמנית לצמצום מצבת הכוח האדם - שעומדת כעת על 9.4 אלף איש, לעומת 11 אלף לפני כשנה. בנוסף, רק שבריר מהכנסות יאהו - 12% בלבד - מגיע מערוצים שאינם מפרסום או חיפוש, למרות כל מאמציה של מאייר לגוון את שירותי החברה.
בשלב מסויים היה נראה שיאהו שוקלת כל כך הרבה פתרונות אפשריים שמספר אנליסטים אף ציינו בדאגה שליאהו יש יותר מדי כדורים באוויר. סמנכ"ל הכספים של יאהו, קן גולדמן, אמר בתגובה שהמוכנות של הדירקטוריון למכור את עסקי הליבה של יאהו "היא יותר רצינית ממה שאתם יכולים לדמיין". מאייר אולי ממשיכה ולנסות ולהציל את החברה, אבל בהחלט נראה כי הדירקטוריון כבר אינו מאמין לה, וממהר למכור את מה שאפשר.