$
חדשות טכנולוגיה

יאהו מזהירה רוכשים פוטנציאליים: אנחנו בצרות

לפי נתונים פיננסיים שהעבירה לרוכשות פוטנציאליות החברה צופה ירידה של 12% בהכנסות בשנה הקרובה. 1,500 איש צפויים לעזוב את החברה, אבל כיוון שמאייר העלתה את התגמולים החברה תשלם השנה כ-400 מיליון דולר באופציות לעובדים

הראל עילם 14:4907.04.16

פרפורי הגסיסה של יאהו נשמעים עד כאן: מצבה הפיננסי של חברת האינטרנט בכי רע, והיא צופה השנה ירידה חדה בהכנסות וברווח התפעולי שלה. כך עולה מהנתונים הפיננסיים שיאהו העבירה לרוכשות פוטנציאליות כחלק מהתוכנית שלה למכור את עצמה או חלק מנכסיה. הנתונים דלפו למספר גופי תקשורת, ביניהם "ניו יורק טיימס" ואתר Re/code, שהגדירו את מצבה של יאהו כ"מדאיג במיוחד".

דירקטוריון יאהו אוסף בימים אלו הצעות מחיר. המועד האחרון להגשת ההצעות הוא יום שני הבא, 11 באפריל 2016, ולפי ההערכות עשרות רבות של חברות הגישו הצעה לרכישת לפחות חלק מנכסיה של יאהו. בין החברות ניתן לציין את ורייזון, טיים, IAC ומספר קרנות גידור, אבל וגם את מיקרוסופט, שאף הביעה נכונות לסייע במימון של כל הצעת רכש במטרה לשמר את המעמד של מנוע החיפוש בינג בתוך יאהו.

 

יאהו. הנתונים הפיננסיים דלפו לתקשורת יאהו. הנתונים הפיננסיים דלפו לתקשורת צילום: איי פי

 

יאהו חוזה כעת כי ב-2016 היא תרשום הכנסות בגובה 4.4 מיליארד דולר, ירידה של 12% לעומת 2015, אז יאהו רשמה הכנסות של 5 מיליארד דולר. חמור מכך, עיקר ההכנסות של יאהו מגיעות מרשתות הפרסום שלה, מה שמאלץ את החברה לחלוק חלק מההכנסות שלה עם האתרים שסיפקו את התעבורה. זהו שיעור שמכונה TAC או Traffic Acquisition Cost. השנה, שיעור ה-TAC של יאהו צפוי להגיע ל-23%, כלומר למעלה ממיליארד דולר מהכנסות החברה יועברו לאתרים חיצוניים.

 

גם הרווח התפעולי של יאהו צפוי לרדת, ויעמוד כנראה – לפני מיסים, פחת, ותשלומים נוספים – על 750 מיליון דולר בלבד. זוהי ירידה של 22%, כאשר ב-2015 יאהו רשמה רווח תפעולי לא מתואם בגובה 952 מיליון דולר. במידה וההערכות האלו מדויקות, זאת תהיה הירידה השנתית החדה ביותר של יאהו מזה שנים רבות. עד כה מאריסה מאייר, מנכ"לית יאהו, הצליחה לעצור את הירידה בהכנסותיה של יאהו וגם אם היא לא רשמה צמיחה משמעותית, לפחות לא היה מדובר בירידה.

 

גם עובדי החברה נוטשים את הספינה השוקעת – יאהו מעריכה כעת כי לא תצטרך לערוך סבב פיטורים נוסף, כי למעלה מאלף עובדים יפרשו השנה מיאהו ולא יוחלפו בחדשים. מצבת כוח האדם בסוף 2016 צפויה לעמוד על 9,000 בלבד, לעומת 10.5 אלף כיום. אבל, למרבה האירוניה, עלות השכר והתגמולים רק תעלה –מאייר העלתה את התגמולים במענקי מניות לעובדים מצטיינים, כך שהחברה צפויה לשלם השנה כ-400 מיליון דולר באופציות לעובדים, כפול ממה ששילמה לפני כשנה.

 

התוכנית של מאייר

קארה סווישר, אחת מעיתונאיות הטכנולוגיה המוערכות בעולם ובעלת היסטוריה ענפה בסיקור יאהו, אף אמרה כי מספר מקורות מסרו לה שהנתונים הפיננסיים של יאהו "מבלבלים", וכי קשה מאוד להבחין אילו שירותים, אם בכלל, מייצרים כסף.

 

מאריסה מאייר. הגדילה את התגמולים לעובדים מצטיינים מאריסה מאייר. הגדילה את התגמולים לעובדים מצטיינים צילום: בלומברג

 

בעוד שהנתונים האלו ללא ספק מדאיגים, למרבה האירוניה קשה להאמין שהם ישפיעו בצורה משמעותית על תוכנית המכירה של יאהו. יאהו, שבעשור האחרון ניסתה להיות חברת אינטרנט, חברת טכנולוגיה, חברת מדיה וחברת חיפוש, גילתה בעצם שהמוצא היחיד שנותר לה הוא כחברת נכסים. החברה נסחרת כיום בפחת של מיליארדי דולרים רבים: שווי השוק של יאהו כיום נמוך יותר משווי הנכסים שלה, כאשר עיקר הנכסים הוא אחזקות בעליבאבא הסינית ויאהו יפן, שתי חברות האינטרנט הגדולות ביותר במדינותיהן.

 

ואולם, גם כחברת נכסים יאהו נכשלה בצורה מסחררת. ב-2013 מאייר, עדיין חדשה בתפקיד, מכרה כ-20% ממניות חברת עליבאבא תמורת 7.2 מיליארד דולר. את הכסף היא מינפה לסבב של רכישות והתייעלות ארגונית, שנועדו לשקם את החברה. מאייר רכשה בין השאר את טאמבלר, חברת האנליטיקס Flurry ופלטפורמת הפרסום Brightroll. אבל ההכנסות של יאהו לא עלו, בעוד שמאז 2013 שווי מניות עליבאבא עלה ב-630%.

 

מאייר עדיין לא מוותרת, היא טוענת שיש לה תוכנית לבנות מחדש את החברה, ואף מוכנה למכור מספר נכסי נדל"ן ופטנטים על מנת לממן את התוכנית החדשה. אבל לא נראה כי המשקיעים מאחוריה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x