$
בורסת ת"א

הזדמנות ישראלית זינקה בבורסה ב-28% לאחר דיווח על נפט בים המלח

המחזיקות ברישיון דיווחו כי על פי דוח של מעריך חיצוני, בשטחו נמצא מאגר נפט של בין 11-7 מיליון חביות ובשווי של כ-1.2 מיליארד שקל; לאומי שוקי הון: "התגלית חיובית, אך בתנאי השוק הנוכחיים לקידוח אין כדאיות כלכלית"

המחזיקות ברישיון הנפט "חתרורים" שבאזור ים המלח מדווחות היום לבורסה כי על פי דוח המשאבים, בשטח נמצא מאגר נפט בשווי של כ-1.2 מיליארד שקל. על פי הדו"ח, שנעשה ע"י מעריך חיצוני - Dunmore Consulting - האומדן הטוב ביותר הוא שהמאגר מכיל כ-7 מליון חביות נפט ובאומדן הגבוה כ-11 מליון חביות. מניית החברה זינקה ב-28% במסחר בבורסה.

הכמויות בדוח של המעריך החיצוני סווגו כ"משאבים מותנים", סיווג גבוה המצביע על 100% וודאות גיאולוגית להמצאות נפט וזאת לאור העובדה שכבר הופק נפט מתוך המאגר, מאגר חלמיש.

 

רישיון "חתרורים" משתרע על שטח של כ 94 קמ"ר באזור ים המלח. בשנת 1995 ביצעה קבוצת דלק קידוח בשטח הרישיון, בעומק של כ-2 קילומטר, ונמצא בו נפט.  אולם בזמנו הוחלט שלא להפיק את הנפט מהמאגר בשל שיקולי כדאיות, לנוכח מחירי הנפט הנמוכים באותה תקופה.

 

אזור ים המלח אזור ים המלח צילום: עמית שאבי

 

באוקטובר האחרון הממונה על ענייני הגז והנפט במשרד התשתיות אישר את בקשת שותפות חיפושי הגז והנפט "הזדמנות ישראלית" לקבלת 25% מרישיון "חתרורים". הבקשה הוגשה בשיתוף עם זרח (28.75%), גוליבר אנרג'י (28.75%), חברת C.O. Cyprus Opportunity הרשומה בבורסה הקפריסאית (נתח של 5%), וקבוצת אשטרום (10%) וחברה בשליטתו של ד"ר אליהו רוזנברג, מייסד השותפות אבנר שיחזיק ב-2.5% מהרישיון.

 

עם קבלת הרישיון הודיעו השותפות כי בכוונתן להיכנס מחדש לקידוח "חלמיש" ולבצע קידוח אלכסוני למרכז החזוי של המאגר. תכנית הקידוח, שנעשה ביוזמת ד"ר אלי רוזנברג, מייסד שותפות אבנר, מתבססת על תוצאות סקר סייסמי שהתקבל מתוך חור הקידוח בעבר.

 

על פי תכנית העבודה שצורפה לרישיון, על החברות המחזיקות ברישיון היה לפרסם דו"ח משאבים פרוספקטיביים עד לראשון במאי 2016, וכך אכן נעשה היום. תקציב הקידוח הינו כ-5 מיליון דולר לכלל השותפים.

 

אלה פריד אנליסטית אנרגיה בלאומי שוקי הון מתייחסת לתגלית: "התגלית חיוביות אך לא מפתיעה. באזור ים המלח ידוע שיש מרבצי נפט, אולם העומק שמצויין והמערכת האקולוגית הרגישה של האזור תקשה על ביצוע הקידוח".

 

פריד מוסיפה כי "שוק הנפט העולמי נמצא בעודף היציע ורמת המחירים הנמוכה של הזהב השחור הופכת את הקידוח ללא כדאי כלכלית".

 

פרשן כלכליסט אורי טל טנא מציין כי "בשטח רישיון זה בוצעו בעבר קידוחים, כאשר באחרון שבהם, שבוצע ב-1995, מצאה אבנר נפט, אך במחירי הנפט באותה תקופה, ובעלויות הקידוח, הפקתו לא הייתה כדאית". טל טנא מוסיף כי "בעקבות הקידוח של אבנר יש ודאות לגבי הימצאות הנפט, אך אין ודאות לגבי כמות הנפט ולגבי כדאיות הקידוח. הסקר מציג שהכמות החציונית של הנפט ברישיון עומדת על 6.86 מיליון חביות. אך יש ספק לגבי הכדאיות של ביצוע קידוח הפקה".

 

בשלב הנוכחי לזרח ולגינקו אין את המשאבים הכספיים הנדרשים למימון חלקן בקידוח הפקה (שעלותו המשוערת כ-8 מיליון דולר). עד עתה לא נמצא באזור ים המלח מאגר נפט עם פוטנציאל כלכלי גדול (נמצאו מעט שהצדיקו את הקידוח אך לא יצרו רווחיות מהותית), וספק אם המאגר הזה, שקיומו ידוע כבר 20 שנה, ישנה עובדה זו".

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x