$
בורסת ת"א

היו"ר זעם על הבונוסים והחליט לסגור את הברז לבכירי לידר שוקי הון

צחי אפלויג, יו"ר לידר השקעות לא אהב שבכירי לידר שוקי הון מקבלים בונוסים על פעילות שאין להם חלק בה. החתול שעבר בינו לבין המנכ"ל המתפטר של לידר שוקי הון, היה כל כך שחור, עד שגרם לאפלויג למכור את החיתום והברוקראז' לוואליו בייס ועל הדרך להביא להתפטרות צמרת החברה

רחלי בינדמן 07:3503.05.16

סכסוך יצרי על שכר ובונוסים ובית השקעות רווחי במיוחד בשם ילין לפידות, עומדים מאחורי ההחלטה המפתיעה של נציג בעלי השליטה בלידר שוקי הון, צחי אפלויג, לנהל משא ומתן למכירת פעילות החיתום והברוקראז' של לידר ולהותיר אותה ללא פעילות של ממש למעט החזקה פיננסית (50%) בילין לפידות.

 

לידר שוקי הון נשלטת על ידי לידר השקעות שמצדה נשלטת על לידר השקעות ומוחזקת על ידי קרן דן דוד. הנכס המרכזי שלה הוא לידר שוקי הון שלה פעילות חיתום ברוקראז וגם אחזקה פיננסית של 50% בבית ההשקעות ילין לפידות.

 

המיליארדר דן דוד שרכש את לידר השקעות ב־2009 לאחר שנקלעה לקשיים, נפטר ב־2011 ומאז מנהלת משפחתו את עזבונו המוערך בין 800 מיליון למיליארד יורו דרך הקרן. אפלויג, המכהן כיו"ר פעיל בלידר השקעות, הוא הרוח החיה העומדת מאחורי קבלת ההחלטות בלידר מטעם משפחתו של דוד.

 

בערב חג הפסח נודע במפתיע לבכירי לידר שוקי הון, בהם מנכ"ל חברת החיתום רנן כהן אורגד, המשנה למנכ"ל לידר שי בן יקר ואלון גלזר, סמנכ"ל ומנהל מחלקת המחקר, כי דירקטוריון לידר בראשותו של יאיר פודים ובו חבר גם אפלויג, מנהל מו"מ למכירת פעילות החיתום והברוקראז' של בית ההשקעות לחברת ואליו בייס של ויקטור שמריך ועידו נויברגר.

 

התפטרות כיריית הפתיחה

 

שבוע לאחר מכן הודיעו בזה אחר זה כהן אורגד ובן יקר על התפטרותם. קודם לכן הפתיע עמית ורדי, מנכ"ל לידר שוקי הון ב־6 השנים האחרונות את קהיליית שוק ההון כשהודיע במרץ על כוונתו להתפטר. מאחורי ההתפטרות הזו מסתתרים חילוקי דעות קשים עם אפלויג, בין היתר סביב סוגיית הסכם העסקתו של ורדי. המנהלים הבכירים בלידר ידעו כבר אז כי העזיבה של ורדי מהווה רק יריית פתיחה לשורה של שינויים מרחיקי לכת באחד הגופים הוותיקים והמוערכים בשוק ההון.

 

ל"כלכליסט" נודע כי מה שעומד מאחורי המכירה לואליו בייס שצפויה להיחתם בימים הקרובים, הוא סכסוך ארוך שמתנהל בין אפלויג למנהלים הבכירים בלידר סביב הסכמי השכר שלהם שכוללים בונוסים גבוהים הנגזרים מהרווח של לידר שוקי הון. מאז נכנס לתמונה ב־2009 אפלויג לא אהב את העובדה שבכירים בלידר, שעוסקים בפעילות חיתום וברוקראז', מקבלים חלק משמעותי משכרם בזכות הרווחים שמייצר בית ההשקעות ילין לפידות ללידר.

 

מ־2010 ועד היום חילקה לידר שוקי הון ללידר השקעות דיבידנדים בהיקף של 190 מיליון שקל בעוד שהיא קיבלה מילין בתקופה זו דיבידנדים בהיקף של 135 מיליון שקל – פער של 56 מיליון שקל שמקורו ברווחי הפעילות של לידר שוקי הון ללא ילין. כעת פעילות זו נמכרת במחיר שמוערך בפחות מחצי ולטענת המנהלים מדובר בהוכחה שאפלויג מוותר פה בזול על פעילויות ששוות משמעותית הרבה יותר.

 צילום: יובל חן

 

מדו"חות לידר שוקי הון עולה כי בעוד שפעילות ההנפקות והברוקראז' תרמו ב־2015 לרווח לפני מס כ־16 מיליון שקל, האחזקה בילין לפידות תרמה 61.8 מיליון שקל — כ־80% מהרווח לפני מס. מכיוון שהרווחיות לפני מס כללה גם סעיף 'התאמות' שגרע כ־19 מיליון שקל מהרווח המצרפי – פעילות החיתום והברוקראז' תרמה לפי הערכות 5-3 מיליון שקל לרווח הנקי שעמד כאמור על 50 מיליון שקל. הרווחיות המייצגת של פעילויות אלה בשנים האחרונות עמדה על 10-3 מיליון שקל בשנה.

 

מדובר ברווחיות לא רעה בכלל, אך אפלויג לא אהב כל כך את העובדה שתרומת ילין הלכה והאפילה על הרווחיות של התחומים האחרים. אפלויג הסתכל על טבלת שיאני השכר שנהנו מרווחיות זו של ילין – עלות השכר המצרפית של עמית ורדי, כהן אורגד ואלון גלזר (סמנכ"ל המחקר שמחזיק 1.6% מהחברה) עמדה ב־2015 על כ־9 מיליון שקל, והגיע למסקנה שהוא מעדיף למכור את הפעילויות הללו.

 

בשנים האחרונות שיעור התרומה של ילין לרווחי לידר הלך וגדל ביחס לענפי הפעילות האחרים. רק לשם ההמחשה ב־2013 תרם ילין 29 מיליון שקל לרווח לפני מס בעוד יתר הפעיליות תרמו 26 מיליון שקל. ב־2014 התרומה של ילין כבר זינקה ל־56 מיליון שקל בעוד תחומי הפעילות האחרים תרמו כ־19 מיליון שקל. ב־2015 התרומה כאמור עמדה על 62 מיליון שקל מצד ילין וכ־19 מיליון שקל ליתר הפעילויות.

 

המענק מרווחי לידר

 

הסכמי ההעסקה של הבכירים מראים כי חלק מהותי מעלות השכר שלהם מקורו במענק הנגזר מרווחי לידר. עלות שכרו של ורדי ב־2015, למשל, כללה תגמול שוטף של 1.8 מיליון שקל לצד מענק של 2.86 מיליון שקל. הסכם השירותים שעליו הוא חתם מקנה לו מענק שנתי (מותנה ביצועים) בשיעור של 3.6% מהרווח השנתי לפני מס של לידר, לצד מענק נוסף הנגזר מהכנסות החברה בתחום ההנפקות.

 

חלק המענק שהגיע מהרווח לפני מס עמד על 1.5 מיליון שקל. בנוסף, על רקע פרישתו, עתידה לידר לשלם לורדי מענק פרישה שמן נוסף של עוד כ־1.8 מיליון שקל. לצד זאת מחזיק ורדי עוד 3.72% ממניות לידר שוקי הון.

 

גם כהן אורגד נהנה בעקיפין מהרווחים שמייצר בית ההשקעות ילין לפידות. הוא זכאי למענק שנתי של 1.5% מהרווח השנתי לפני מס לצד מענק נוסף הנגזר מהכנסות חברת ההנפקות. בעוד עלות שכרו השוטף של כהן אורגד ב־2015 עמדה על 670 אלף שקל, המענק שקיבל עמד על 1.79 מיליון שקל.

 

גם גלזר נהנה מרווחי ילין כאשר עלות שכרו השוטף עמדה על 898 אלף שקל ב־2015, הוא קיבל בונוס בגובה 1.2 מיליון שקל שכן הסכם העסקתו מקנה לו מענק שנתי בגובה 3% מהרווח השנתי לפני מס של לידר. הסכם העסקתו של שי בן יקר, המשנה למנכ"ל הפורש קובע לעומת זאת כי הוא לא זכאי להשתתף ברווחי ילין.

 

אלא שמתברר כי החל מ־2014 נוסף סעיף חדש להסכמי ההעסקה, פרי דרישתו של אפלויג, שלפיו מרכיב הבונוס הכולל הניתן לכלל העובדים הזכאים לבונוס הנגזר מרווחי לידר, לא יעלה על 4.5 מיליון שקל מהתרומה של רווחי ילין לפידות ללידר. בסביבת המנהלים בלידר נטען ש"לפני כשנתיים הדירקטוריון ביקש ובצדק להגביל את הרווחים שלנו שנגזרים מילין לפידות שהולך ותופס נתח גבוה יותר מהרווחיות של לידר".

 

במקרה של כהן אורגד, למשל, מתוך בונוס של 1.79 מיליון שקל רק 450 אלף שקל נבעו מרווחי ילין ובמקרה של ורדי מתוך בונוס של 2.86 מיליון שקל כמיליון הגיע מתוך רווחי ילין. אחת השאלות המעניינות היא אם התקרה של 4.5 מיליון השקל כוללת גם רווחים שינבעו ממכירת האחזקה בילין המוערכת בשווי של 1.2 מיליארד שקל, אם כי ככל הידוע, אין שום כוונה כזו על הפרק.

 

מדו"חות לידר שוקי הון עולה כי סך עלות השכר והנלוות ב־2015 עמדה על 23.6 מיליון שקל ובנוסף שולמו 19.6 מיליון שקל מענקים מבוססי ביצועים.

 

"אפלויג רק רצה לחתוך"

 

גורמים בסביבת המנהלים הבכירים בלידר אמרו ל"כלכליסט" כי "מאז שאפלויג נכנס לתמונה הוא לא הבין מה אנחנו עושים ולמה מגיעות לנו משכורות כאלו. העובדה היא שבשנים האחרונות הדיבידנדים שלידר שוקי הון חילקה ללידר השקעות היה כפול מהתרומה לרווח של ילין לפידות, כך שבהחלט יש ערך לפעילויות האחרות".

 

בסביבת המנהלים טוענים גם כי עניין השכר לא היה הקש ששבר את גב הגמל והוביל להתפטרות של ורדי, וכי לו אפלויג היה מתנהל עם רצון אמיתי לשמור על העסק, ניתן בהחלט היה להגיע להסכמות סביב הסכמי השכר ולייצר מנגנון חדש שישביע את רצון שני הצדדים. "צחי לא באמת חשב על מודל עסקי הגיוני שניתן לייצר מולנו, הוא רק רצה לחתוך, ככה הוא מנהל גם את העסקים האחרים שלו, זה לא מתאים" אמרו בסביבתם.

 

מקורבים למנהלים: צחי לא באמת חשב על מודל עסקי הגיוני שניתן לייצר מולנו, הוא רק רצה לחתוך, ככה הוא מנהל גם את העסקים האחרים שלו, זה לא מתאים"

 

ילין לפידות תהפוך לחברה ציבורית?

 

המכירה הצפויה של פעילות החיתום והברוקראז' צפויה להותיר את לידר שוקי הון ללא פעילות למעט החזקה פיננסית של 50% בילין לפידות. השלב המתבקש הבא מבחינת צחי אפלויג הוא להעלות את ילין לפידות שכבה אחת למעלה דרך הפיכת ילין לפידות לחברה ציבורית.

 

לידר שוקי הון איבדה כ־15% מאז היוודע דבר העסקה המתרקמת (ולצד ירידות בשווקים) והיא נסחרת היום לפי שווי של 485 מיליון שקל. לכאורה אין סיבה אמיתית לירידה בשווי המניה, שעיקרה מגיע מהשווי המוערך של פעילות ילין לפידות שממשיכה להתנהל כסדרה. חלק מהירידות מוסבר בכך שבשוק ההון, ככל הנראה, חוששים מעזיבת המנהלים ומלקיחת המושכות על ידי אפלויג, שלא הצליח מאוד בניהול קבוצת לידר, ומתכניותיו העתידיות לגבי ילין.

 

פעילות החיתום והברוקראז' שווה עשרות מיליוני שקלים בודדים שכוללים בעיקר את ההון העצמי של הפעילות ועוד שווי מוניטין. עיקר השווי משקף את השווי של בית ההשקעות ילין לפידות של לידר שוקי הון. לפי הערכות בשוק, שווי בית ההשקעות המייצר רווח נקי של כ־100 מיליון שקל בשנה מבוסס על מכפיל של 12-8 על הרווח, קרי שווי שנע בין 800 מיליון שקל ל־1.2 מיליארד שקל.

 

השלב הבא המתבקש מבחינתו של אפלויג הוא להקצות לדב ילין ויאיר לפידות מניות בלידר שוקי הון שתמזג לתוכה את פעילות ילין לפידות. באופן זה, ילין ולפידות צפויים להחזיק ב־50% מלידר שוקי הון (ששמה יוחלף כנראה לילין לפידות) והיתרה תתחלק בין המחזיקים הנוכחיים בלידר שוקי הון — לידר השקעות תחזיק כ־23%, אלטשולר שחם יחזיק ב־8.7%, הראל תחזיק עוד 2.9%, עמית ורדי יחזיק 2.37% והיתרה תוחזק על ידי הציבור. עדיין לא ברור מה יקרה לאחזקה (0.3%) של קרנות הנאמנות של ילין לפידות בלידר ולכאורה אמורות יהיו להחזיק 0.15% ממניות ילין לאחר השינוי.

 

אפלויג משמש כיו"ר פעיל של לידר השקעות המחזיקה ב־46% מלידר שוקי הון. מדו"חות 2015 של לידר השקעות ניתן לראות כי למעט האחזקה בלידר שוקי הון, אפלויג לא עשה חיל ביתר תחומי הפעילות. לצד הפעילות בשוק ההון באמצעות לידר שוקי הון, ללידר פעילות בתחום הנדל"ן (4 קרקעות בקרואטיה), בתחום התעשיה, דרך חברת פינקלשטיין שעיסוקה בענף המתכות וקבוצת גמל שעיסוקה בענף מוצרי ההשחזה. בנוסף, ללידר פעילות שהופסקה בתחום הביוטכנולוגיה והטכנולוגיה דרך חברת פולאר תקשורת שהשליטה בה נמכרה בתחילת 2016.

 

מדו"חות 2015 ניתן לראות כי לידר שוקי הון תרמה 49 מיליון שקל לרווח לפני מס של לידר השקעות בעוד יתר הפעילויות הפסידו: הנדל"ן הפסיד 2.7 מיליון שקל לפני מס, התעשיה 2.2 מיליון שקל לפני מס ותחומי הפעילות האחרים הפסידו 11 מיליון שקל לפני מס. אפלויג מצדו מחזיק (1%) ב־ATE, החברה שדרכה שולטת קרן דן דוד בלידר השקעות. מדו"חות לידר השקעות עולה כי אפלויג זכאי לתגמול מ־ATE הנגזר מרווחי ATE אם כי לא מצוין גובה התגמול.

 

בגין העסקתו כיו"ר לידר הוא מקבל שכר של 82 אלף שקל בחודש. אפלויג מחזיק גם (0.29%) בלידר השקעות הנסחרת בבורסה לפי שווי של 142 מיליון שקל – שווי המשקף תמחור חסר (ארביטראז') לאחזקה (45.8%) של לידר השקעות בלידר שוקי הון – ששוויה הנגזר עומד על 222 מיליון שקל, כנראה בגלל המשקולת של יתר הפעילויות של לידר השקעות. עלות שכרו של אפלויג בלידר השקעות עמדה על 1.2 מיליון שקל ב־2015. ברגע שלידר תתקרב לילין לפידות דרך יציקת הפעילות ללידר השקעות, תיתכן הצפת ערך ללידר השקעות ולאפלויג בפרט.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x