ביהמ"ש אישר ללאומי להתחיל במימוש השעבודים הפרטיים של פישמן
מדובר בנכסים בשווי 1.2 מיליארד שקל, מתוך חוב של כ-2 מיליארד שקל. בלאומי מבקשים למנות ככונסי נכסים את אייל רוזובסקי ורונן מטרי
בנק לאומי הגיש אתמול לבית המשפט המחוזי בתל אביב בקשה לאכוף שעבודים על נכסים פרטיים של אליעזר פישמן, בעל השליטה לשעבר בכלכלית ירושלים. מדובר בהיקף נכסים של עד כ-1.2 מיליארד שקל, מתוך היקף חוב של כ-2 מיליארד שקל של פישמן ללאומי.
בית המשפט אישר את בקשת לאומי ונתן אתמול צו האוסר ביצוע של כל העברת שליטה או בעלות (מה שמכונה דיספוזיציה) בנכסים של משפחת פישמן המשועבדים לטובת הבנק, למעט דיספוזיציה במסגרת מהלך העסקים הרגיל של החברות שבבעלות המשפחה. פישמן יגיב לבקשה עד יום שני.
- "נתמקד בישראל, נקצץ במטה השמן, בלי עסקאות בעלי עניין"
- הנקשים עונים לתביעה של לאומי: "קרקס תקשורתי שנועד להקטין את הפסדי הבנק"
בבקשה מציין הבנק שעל רקע אישור מצידן של החברות של פישמן שאין ביכולתן לפרוע את החובות הכבדים לבנק במועדים שכבר חלפו, ועל רקע הליך שכבר החל ללא התנגדות של פישמן לאכיפת שעבודים במסגרתו מימש הבנק מניות של כלכלית ירושלים בסכום של 200 מיליון שקל, מבקשים בלאומי להמשיך את הליך מימוש השעבודים.
בבקשה מציין לאומי כי בשל חובותיו הכבדים של פישמן למספר בנקים קשה להעריך את שוויה של הערבות האישית של פישמן כלפי לאומי. בתוך כך, מבקשים בלאומי למנות ככונסי נכסים את עורכי הדין אייל רוזובסקי ורונן מטרי.
בנוסף לחובות החברות של פישמן ניתנה גם כלפי לאומי ערבות בלתי מוגבלת בסכום כלפי חובותיה של פישמן ניהול. בבקשה שהגיש בנק לאומי אתמול מצויינים פרטים לגבי היקף חובותיו של פישמן לבנקים השונים. סך החובות למערכת הבנקאית נאמדים בכ-5.4 מיליארד שקל. מתוכם חוב כלפי בנק הפועלים של כ-2 מיליארד שקל, כלפי בנק דיסקונט בהיקף של עד חצי מיליארד שקל, כלפי בנק מזרחי-טפחות בהיקף של 300-400 מיליון שקל וכלפי בנק אגוד כ-300 מיליון שקל.
בהתאם לפרסומים מוקדם יותר השנה,לאומי פרטנרס, זרוע הבנקאות להשקעות של לאומי שבניהול ירון בלוך, מכר בחודש מרץ את מניות פישמן ששועבדו לבנק תמורת 200 מיליון שקל. במשך שנה ניסה לאומי למכור את המניות של פישמן ששועבדו לו, אולם עסקאות שעמד לחתום עם בני שטיינמץ, ואחר כך עם משפחת נקש, התפוצצו.
ללאומי היה הסכם סגור גם עם שלמה נחמה, שהיה כרוך בהנפקת זכויות של 500 מיליון שקל. אולם למחרת ההסכמות דיווחה כלכלית על מחיקה של 300 מיליון שקל בחברות־הבנות שלה, בראשן מירלנד, ונחמה דרש להגדיל את הגיוס ל־700–800 מיליון שקל. לאומי סירב והעסקה התפוצצה שוב.
במקביל להליך שמנהל לאומי לאכיפת שיעבוד, גם מס הכנסה טוען לחובות של פישמן כלפיו בהיקף של 195.6 מיליון שקלים. בינואר ביקשה פקיד שומה למפעלים גדולים מבית המשפט המחוזי בת"א להמציא לפישמן התראת פשיטת רגל.
על פי הבקשה פישמן חייב למס הכנסה את הסכום בגין שומה בצו לשנת 2006. ביוני 2013 הגיש פישמן ערעור על השומה לבית המשפט המחוזי בת"א. בדצמבר 2014 דחה המחוזי את הערעור. בתחילת 2015 פישמן ערער לעליון, וביקש להורות על עיכוב ביצועו של פסק הדין. העליון נענה חלקית לבקשתו לעיכוב ביצוע עד להחלטה בערעור, אולם התנה זאת בתשלום על סך 25 מיליון שקל למס הכנסה עד ה-1 באוגסט 2015. פישמן לא עמד בתשלום ומס הכנסה החל כאמור לנהל נגדו הליכים משפטיים.