המדדים בכוננות: לקראת חלוקת דיבידנד בזק
הדיבידנד שיחולק מחר יוביל לביקוש של מיליוני שקלים במדדים המובילים - ולתיקון מחרתיים. בחודש הקרוב יתערבו תעודות הסל במאות מיליוני שקלים במדדים ובמניות של ת"א
בחודש הקרוב צפויות התערבויות רבות של תעודות הסל ישראליות ושל ETF זרות במסחר במניות בישראל. אלה הן העיקריות שבהן:
- הניהול האקטיבי מצא תרופה למכה של מניות הפארמה
- אלוט: תוצאות חלשות שכנראה יוציאו אותה ממדד ת"א־100
- לקראת עדכון המדדים: כדאי לקבע את הרווחים מיד עם פרסום ההרכב
הדיבידנד של בזק
כאשר מניה שנמצאת במדדים מחלקת דיבידנד, תעודות הסל שאינן משקיעות את הדיבידנדים בחזרה במדד רוכשות את כל מניות המדד עם הכסף המתקבל. התוצאה היא ביקוש מצרפי למניות, שהיקפו בדרך כלל זניח. ואולם במקרה של דיבידנדים גדולים ההיקף הופך להיות משמעותי. הדבר בולט בדיבידנדים הגדולים שבזק חילקה בחמש השנים האחרונות.
הדיבידנד הנוכחי של בזק יוביל לביקוש מצרפי של 19 מיליון שקל למניות מדד תל אביב 25 ושל -23 מיליון שקל למניות מדד תל אביב 100 בשלב הנעילה של מחר (16 במאי).
מדד תל אביב 100 עלה ב 8 מתוך 10 ימי הדיבידנדים האחרונים של בזק, כשהעליה הממוצעת עמדה על 0.45%. המקור לעלייה הוא הביקוש המצרפי האמור (נתון זה לא מובהק סטטיסטית בשל המדגם הקטן).
ביום שלאחר חלוקת הדיבידנד, על פי רוב מדד תל אביב 100 מתקן כלפי מטה (שכן העלייה נבעה מביקוש חד פעמי). בתשעה מתוך עשרת הדיבידנדים האחרונים, מדד תל אביב 100 תיקן לאחור ביום שלאחר החלוקה.
MSCI
ביום חמישי בלילה חברת המדדים MSCI פרסמה את עדכון הרכב המדדים החצי שנתי שלה. כל השינויים ייכנסו לתוקף בשלב הנעילה של ה-31 במאי. במסגרת העדכון, מניית דלק קבוצה יורדת ממדד המניות הגדולות למדד המניות הקטנות, ובעקבות השינוי היא צפויה לספוג היצע של כ-10 עד 20 מיליון שקל.
מניית פלסאון יוצאת ממדד המניות הקטנות וצפויה לספוג היצע של מספר מיליוני שקלים. מנגד, המניות אל על, רבוע נדלן ופורמולה יכנסו למדד המניות הקטנות ויזכו לביקוש של מספר מיליוני שקלים כל אחת.
בעדכון זה תתבצע ההשלמה של שינוי הסיווג של מניות ישראליות שנסחרות מחוץ לישראל כישראליות. אותן מניות שסיווגן משתנה (בעיקר צק פוינט, אמדוקס ותרו) יזכו לביקושים ערים. מנגד, יהיה היצע מצרפי של מספר מיליוני שקלים למניות הגדולות שנסחרות בתל אביב (בגלל ירידת המשקולת היחסית שלהן במדד הישראלי).
בנוסף, המשקולת של טבע במדד הישראלי צפויה לגדול מ 20.7% ל 24% (לחזור למשקולת המקסימאלית במדד זה), שינוי זה יזרים לטבע ביקוש של כ-4 מיליון דולר (שיגדיל את ההיצע המצרפי ליתר המניות הישראליות).
עדכון הרכב המדדים בת"א - יוני 2016
הערך הקובע לעדכון הרכב המדדים מחושב לפי מחיר המניה הממוצע מה 15 למאי ועד ל-1 למאי. העדכון יוביל להתאמת אחזקות של תעודות הסל בשלב הנעילה של ה-14 בעטנעץ כבר כעת ניתן להצביע על מרבית השינויים הצפויים.
לא פחות חשוב מהעדכון עצמו יהיו ביקושי הענק לפריגו, טבע ומיילן שהיקפם הצפוי גדל בעקבות הירידה במחירי מניות אלו בארה"ב בסוף השבוע הארוך. בעדכון הנוכחי תעודות הסל צפויות לרכוש את שלושת מניות התרופות (יחד) בכ 965 מיליון שקל ולמכור מניות אחרות בסכום זה. בכך התלות של ההשקעה בתעודות סל על מדדי תל אביב 25 ותל אביב 100 במניות התרופות תגדל למשך חצי השנה הקרובה (הרפורמה העתידית במדדים תקטין תלות זו).
מדד תל אביב 25: במדד זה לא יהיו שינויים.
מדד תל אביב 100: היציאה של פריון, אביליטי ונבידאה מהמדד כמעט ודאית. ללא זינוק של כ 8% במחיר אלוט, תצא גם היא מהמדד. למדד תל אביב 100 צפויות להיכנס נטו, אינטרנט זהב ואנרג'יקס. בהנחה הסבירה שגם אלוט תצא מהמדד גילת תהיה הנכנסת הרביעית.
יתר 50
נטו, אינטרנט זהב, אנרגיקס וגילת (כנראה) יצאו ממדד יתר 50 (יעברו ל 100). אלוט (כנראה) תצא מה 100 ותעבור ליתר 50. בשלב זה נבידאה גבולית מבחינת כניסה למדד. למדד יכנסו גם איסתא, מגה אור, תדיראן ואפקון.
ממדד יתר 50 יצאו בודאות רם און ובריינסווי. כרגע מסתמן שמניית אלומי או אפריקה השקעות תהיה היוצאת השלישית מהמדד – אחת מהשתיים תצא אם תהיה מדורגת במקום ה-165 ומטה במאגר המניות, או שנבידאה תהיה מדורגת במקום ה 135 ומעלה ותצליח להיכנס למדד.
יתר מאגר: ליתר מאגר יכנסו כנפיים, תדיראן, סקייליין, בית הזהב (בהנחה שמרבית הרכישה של הראל הייתה כמוסדי ולא כנוסטרו), פורסייט, ארית, ברם תעשיות, רפק ויתכן שגם סלקט ביומד. כעת מסתמן שיצאו מיתר מאגר מישורים, חגג, קווינקו, מדיגוס, ביולייט, וכנראה גם הזדמנות ישראלית.
מדדים נוספים: ממדד נדל"ן15 צפויה לצאת איידיאו ובמקומה תכנס בראק אן וי. מדיגוס וביולייט צפויות לצאת ממדד ביומד. הזדמנות כנראה תצא ממדד הנפט והגז.
עדכון מדרגות אחזקות ציבור:11 מניות צפויות לזכות בביקוש בעדכון המדדים (באמצע יוני) בזכות עלייה במדרגת אחזקות הציבור. אלה הן המניות, ובסוגריים הביקוש לכל מניה במיליוני שקלים: עזריאלי (127), אמות (63), חברה לישראל (63), כלכלית ירושלים (21), רמי לוי (17), סאמיט (14), ספאנטק (10.5), כלל ביוטכנולוגיה (1.8), גיניגר (0.24), בריל (0.17), ליבנטל (0.08).
עדכון פקטור משקל: עם עדכון הרכב המדדים המשקולת של טבע ופריגו צפויה לעלות בחזרה ל 10% במדד תל אביב 25 ותל אביב 100, וזו של מיילן צפויה לעלות ל 4% בשני המדדים. הביקוש לשלוש המניות יהיה תלוי במשקולת שלהן בסוף חודש מאי. אם המשקולת שלהן ישארו סביב הרמה הנוכחית (לאחר סגירת הארביטראז’ הבוקר) פריגו צפויה לקבל ביקוש ענק של 600 מיליון שקל מתעודות הסל. בנוסף, בשלב זה מסתמן ביקוש של 240 מיליון שקל למנית טבע ו 125 מיליון שקל למיילן.
היצע מצרפי: השילוב של ביקוש צפוי לטבע, פריגו ומיילן, ושל מניות גדולות שיזכו לביקוש בגלל התאמת מדרגת אחזקות ציבור, צפוי להוביל להיצע מצרפי מהותי מאוד למניות מדדי תל אביב 25, תל אביב 100 ותל אביב 75. בשלב זה ההיצע המצרפי המסתמן ל 25 הוא כ 435 מיליון שקל, לת"א 100 כ 750 מיליון שקל, ולת"א 75 כ 118 מיליון שקל.