חדשות טובות למחזיקי אורבנקורפ: גיסין העביר את ניהול המשפט לישראל
זאת לאחר שהבעלים של אורבנקורפ הגיש בקשה לחדלות פירעון לבית המשפט בקנדה במטרה לעקוף את הקביעה המופיעה בשטר הנאמנות כי כל הליך משפטי יתקיים בישראל; הנאמן הקנדי וגיסין חתמו על הסכם שיתוף פעולה למכירת הנכסים
חדשות טובות למחזיקי האג"ח הישראלים של חברת הנדל"ן הקורסת אורבנקורפ. בית המשפט בקנדה הכיר אתמול (ד') בעורך הדין גיא גיסין כבעל התפקיד הרשמי והבלעדי של אורבנקורפ (החברה שהנפיקה את האג"ח בישראל) וקבע כי הליך חדלות הפירעון ינוהל בישראל תחת בית המשפט המחוזי בתל אביב.
- הנאמנים של אורבנקורפ חושפים את מכבסת הכסף של אלן ססקין
- מחזיקי האג"ח של אי.די.בי יצביעו השבוע על פירוק החברה
- מבקר הפנים של אורבנקורפ מונה למבקר הפנים של דלשה האמריקאית
מדובר בהישג משמעותי עבור גיסין ובחדשות טובות עבור כל מחזיקי האג"ח של חברות הנדל"ן הזרות בישראל. השיטה של חברות הנדל"ן האמריקיאות עמדה במקרה של אורבנקורפ למבחן, ולעת עתה נראה כי עמדה בו בהצלחה, לפחות בכל הקשור להגנה המשפטית.
בשטר הנאמנות של כל האג"חים של חברות הנדל"ן הזרות (וגם של אורבנקורפ) נקבע כי כל הליך משפטי יתנהל בישראל תחת הדין הישראלי. הבעלים של אורבנקורפ אלן ססקין ניסה לעקוף את הקביעה הזו על ידי הגשת בקשת חדלות פירעון לחברות הבנות (שמחזיקות בנכסים) לבית המשפט בקנדה.
מאז הבקשה של ססקין החל מאבק משפטי ,כאשר הנאמן הקנדי שמונה על ידי בית המשפט בקנדה ניסה למשוך את ניהול מימוש הנכסים תחת פיקוח של בית משפט קנדי, בעוד שגיסין ניסה להעביר את המשחק למגרש הישראלי.
בסופו של יום בית המשפט הקנדי החליט להכיר בהחלטתו של בית המשפט המחוזי בתל אביב ולהסמיך את גיסין לבעל התפקיד הבלעדי באורבנקורפ. יחד עם זאת, החברות הבנות שמחזיקות בנכסים עצמם בקנדה עדיין נמצאות תחת ניהול של הנאמן הקנדי בובי קופמן מחברת KSV.
אולם גם בעניין הזה הצליח גיסין לטפל כשחתם על מסמך שיתוף פעולה שאושר על ידי בית המשפט הקנדי, במסגרתו הצדדים יתחייבו להעביר ולשתף מידע אחד לשני בנוגע לחברה ולחברות הבנות בנוגע להליכים משפטיים שינקוט כל אחד מהם בטריטוריה שלו.
עוד הוסכם כי מעמדו של גיסין יוגדר בכל הקשור להליך מימוש או ארגון מחדש של נכסי החברה, כך שעל פי ההסכם לא תבוצע כל פעולה מבלי להתייעץ עם גיסין ומבלי שתינתן לו הזכות לפנות לבית משפט בישראל בבקשה למתן הוראות. בכך למעשה נוצר מצב שגיסין יהיה מעורב בכל הקשור בהליך מימוש הנכסים שתחת חברת אורבנקורפ (14 נכסים מתוך 28 נכסים של קבוצת אורבנקורפ) וההליך ינוהל על ידי בית המשפט בישראל באישור בית משפט קנדי.
בית המשפט הקנדי קיבל את בקשתו של גיסין
אורבנקרופ החלה לקרוס בחודש אפריל 2016, ארבעה חודשים בלבד לאחר שגייסה 180 מיליון שקל ממשקיעים ישראליים. מייד לאחר הקריסה שלה, פנה ססקין לבית המשפט המחוזי באונטריו קנדה וזה מינה את בובי קופמן מחברת KSV כנאמן של שש חברות של אורבנקרופ שחמש מתוכן היו בתוך החברה שהנפיקה אג"ח בישראל (מתוך 14 חברות בנות).
מנגד, בית המשפט בישראל מינה את עורך הדין גיא גיסין כבעל תפקיד בחברת אורבנקורפ אינק, כדי שזה יאתר ויתפוס את נכסי החברה. בכדי למנוע מצב שהנאמן הקנדי משתלט על הנכסים, גיסין פעל לקבל הכרה מבית המשפט הקנדי על הנכסים. גיסין ביקש מבית המשפט הקנדי להעניק לו את הסמכויות שהעניק לו בית המשפט הישראלי.
הוא ביקש שהליך חדלות הפירעון ינוהל בישראל, ביקש לעכב הליך של מכירת הנכסים בקנדה ולעכב כל הליך של שימוש בנכסים לצורך מימון נוסף. עוד ביקש גיסין לקבל אישור להשתמש בנכסי החברה לצורך מימון שכר הטרחה שלו ובכך לחסוך כסף למחזיקי האג"ח בישראל.
בית המשפט הקנדי קיבל את בקשתו של גיסין. בית המשפט כתב בהחלטתו "בית המשפט קובע בזאת שהנציג הזר (גיסין) מוסמך לנהל את ההליך תחת בית משפט ישראלי. בית המשפט קובע בנוסף כי מרכז העניינים של אורבנקורפ אינק יתקיים בישראל והוא מוגדר על ידי בית המשפט כהליך במדינה זרה ("foreign main proceeding"). בית המשפט קובע בזאת כי כל הליך פשיטת הרגל של אורבנקורפ אינק יימשך.
בית המשפט אוסר על ביצוע הליכים משפטיים נוספים עבור אורבנקורפ אינק במקומות אחרים. בית המשפט קבע כי לא ניתן למכור את הנכסים של אורבנקורפ אינק בקנדה אלא תחת פיקוח בית המשפט בישראל.עוד קבע בית המשפט כי הנאמן הקנדי ישמש כיועץ של גיסין".
לאורבנקורפ יש 14 נכסים שרובם פרויקטים של דירות למגורים וחלק קרקעות לפיתוח. מדובר בשבעה נכסים מניבים ושבעה נכסים יזמיים. ההחלטה של בית המשפט הקנדי לגבי אורבנקורפ אינק היא חריגה. מדובר באחת הפעמים היחידות שבו בית משפט מכיר בהליך משפטי שיתנהל במדינה זרה תחת פיקוח של אדם זר עבור חברה שמאוגדת במדינתו ושהנכסים שלה נמצאים באותה מדינה (בקנדה).