פשרה דרמטית: מוצר הגמל החדש יוגבל ל-70 אלף שקל
לאחר מתקפה חריפה מצד יו"ר רשות ני"ע ומנכ"ל הבורסה החליטה ועדת הכספים להגביל את מוצר הגמל המזכה בהטבות מס: תקרת ההפקדה השנתית נחתכתה ב-30 אלף שקל
בסיומו של דיון ארוך אישרה היום (ב') ועדת הכספים את הצעת החוק של מוצר הגמל החדש, אם כי לאחר פשרה מהותית - במקום תקרת הפקדות שנתית של 100 אלף שקל בשנה סוכם להגביל את ההפקדות ל-70 אלף שקל בשנה ולמנוע מצב שאנשים יפקידו את סכום התקרה בכל חברת גמל בנפרד באופן שיעלה על המגבלה.
מוצר הגמל להשקעה צפוי להתחרות בקרנות הנאמנות והתיקים המנוהלים - תוך הכללת יתרונות מס שלא קיימים במוצרים המתחרים, ובכלל זה דחיית תשלום מס על רווחי הון עד משיכת הכסף ופטור מלא ממס על רווחי הון בגיל פרישה - במידה שהכסף נמשך כקצבה חודשית בגיל פרישה.
יתרונות אלה, טענו המתנגדים, בהובלת יו"ר רשות ניירות ערך שמואל האוזר, היו באים על חשבון הפעילות בבורסה ובשוק ההון. דיון סוער בוועדת הכספים הוביל כאמור לפשרה.
- סוכני מגדל יתוגמלו על כל לקוח שימנע מידע מהאוצר
- הישג לגפני בבוררות על קופת הגמל החדשה: ועדת הכספים תקבע תקרת ההפקדות
- מיטב דש: "קופות הגמל יציגו באפריל תשואה ממוצעת של 1%"
יו"ר הרשות שמואל האוזר דרש בדיון לסייג את הצעת החוק המקורית. מי שקידם את המוצר ודחף לאישורו הוא סגן שר האוצר איציק כהן. לפני פגרת הכנסת טרפד יו"ר ועדת הכספים משה גפני את אישור המוצר לאחר שנקלע לעימות עם האוצר אך בהמשך הגיעו הצדדים לפשרה וסוכם כי הוא יאושר על ידי הוועדה, ובתנאי שעבור דרך חקיקה ראשית.
האוזר אמר בישיבה כי אף שמדובר בהצעת חוק חיובית, יש הכרח לערוך בה שינויים. "אם לא יעשו את השינוי הקטן בחוק שרשות ני"ע מציעה אנחנו מדברים פה על אסון קיומי לבורסה. לוקחים תעשייה שלמה של קרנות נאמנות ומנהלי תיקים ומחסלים אותם ויוצרים ריכוזיות בשוק הפיננסים", אמר האוזר, שדורש להגביל את ההפרשות השנתיות לקופה החדשה ל-25 אלף שקל בשנה, תוך שהכסף נסגר לתקופה של 6 שנים. "ללא השינוי, ההצעה תייבש את הבורסה, מי שיהנו מהמוצר הוא אנשים שיש להם כסף. לא לטובתם נועד החוק", אמר עוד היו"ר.
מנכ"ל הבורסה יוסי ביינארט דיבר על ההעדפה הבעייתית שניתנת למוצר החדש. "מצד אחד המדינה עושה מאמצים אדירים להביא חברות לבורסה. אולי נצליח להביא חברות קטנות. המוסדיים לא משקיעים בחברות קטנות, רק מנהלי תיקים ומנהלי קרנות. הכסף של מוצר הגמל החדש יגיע ממי שממילא שם כסף בשוק ההון".
סגן שר האוצר איציק לוי דחה את הטענות ואת מה שהגדיר כ"פאניקה". "איזו הטבת מס פנומנלית אתם מדברים עליה שיש בגמל? פטור ממס ינתן במוצר הזה רק אם הכספים יימשכו בגיל פרישה כקצבה. יש דחיית מס רווחי הון אבל זה קיים כבר בפוליסות החיסכון. לא מבין מה הסיפור".
ביינארט הדגיש כי יש במוצר ייתרון משמעותי של הטבבת מס בהשוואה לקרנות ולתיקים. האוזר התערב והוסיף: "יש פה יתרון אף יותר משמעותי כי יש דחיית מס גם כשעוברים מקופת גמל אחת לאחרת". סגן השר לוי דחה את הטענות. "יש כבר היום מכשיר שמציע אותן הטבות, פוליסות חיסכון, והוא גדל רק ב-20 מיליארד שקלים מ-2008. בזמן הזה היקף נכסי הקרנות גדלו פי כמה", אמר כהן.
אלי בבלי, יו"ר איגוד קרנות הנאמנות, הציג באופן טבעי עמדה דומה לזו של יו"ר רשות ני"ע, והגיב לטענות סגן השר כהן: "ההבדל בין הגמל החדש לפוליסות החיסכון הוא שהפוליסות מופצות על ידי סוכני ביטוח. הגמל יופץ על ידי הבנקים כמו הקרנות וברגע שיהיה כזה מוצר אין לקרנות יותר שום זכות קיום".
סגן שר האוצר כהן ביקר את התנהלותם של האוזר ושל ביינארט: "יש פה אנשים אינטרסנטים. כשהאוזר ביקש להביא לכאן קרנות זרות, לא ראיתי אותך צועק שזה יהרוס את הבורסה. אני העברתי את החוק הזה בשבילכם. מנהלי תעודות הסל צרחו פה. ולא ראיתי את הרשות אומרת שתהיה פגיעה בתעודות סל שנרמסו. נתתם לבלאקרוק להיכנס לפה, פטור מרגולציה, פטור מאגרות, העיקר שיבואו, שם לא ראיתי אותך מר מנכ"ל הבורסה", אמר כהן.
תגובתו של שמואל פרנקל, מייסד ומנכ"ל בית ההשקעות אפסילון: "הצעת החוק של האוצר הינה הצעת חוק פופוליסטית שטובה לעשירים, לבתי ההשקעות הגדולים ופוגעת בבתי ההשקעות הבינוניים וקטנים ובמנהלי הקרנות ויוצרת הפליה קיצונית לטובת קופת הגמל החדשה. לדעתי לא ייתכן שהצעת החוק עברה היום בוועדת הכספים מבלי להתייחס לאזהרותיהם של יו"ר הרשות ומנכ"ל הבורסה. מדובר בהצעת חוק אסונית לשוק ההון. במידה ולא יוכנסו בהצעה זו מגבלה למספר השנים המינימלי שלא ניתן לפדות את הקופה ללא מס ולהגביל לקופה אחת למשפחה אינני בטוח שהצעת החוק תעבור את המבחן משפטי. אני מכל מקום במידה והדברים לא ישונו אציע לחבריי לשקול ללכת לבג"ץ".