$
בורסת ת"א

פניית הפרסה של סלינגר: תפעול הגמל יישאר בידי הבנקים

טיוטת תיקון שהגיעה ל"כלכליסט" חושפת כי האוצר יתיר לבנקים לספק שירותי תפעול וברוקראז' במקביל. זאת מאחר שהמחירים שגובים הבנקים על קנייה ומכירה של ני"ע אינם שונים ממחירי הברוקרים הפרטיים

רעות שפיגלמן 07:0725.05.16

תיקון שהוציא אגף שוק ההון יוביל, ככל הנראה, למצב שבו לא יקחו לבנקים את הסוכריה בדמות תפעול קופות הגמל. כך עולה מטיוטת תיקון לתקנות שהגיעה לידי "כלכליסט" וממכתב נלווה שעליו חתום יואב גפני, סגן בכיר לממונה על שוק ההון דורית סלינגר.  

שר האוצר משה כחלון רצה שהבנקים יבחרו בין מתן שירותי תפעול לבין מתן שירותי ברואקראז' (קנייה ומכירה של ני"ע עבור העמיתים) לגופים המנהלים את קופות הגמל, אך התיקון החדש מאפשר להם גם לתפעל וגם לספק במקביל שירותי ברוקראז' לגופי הגמל.

 

בשנה שעברה חשש האוצר ממצב שבו הבנקים מסבסדים לגופי הגמל את עלויות התפעול שהם משלמים על חשבון עלויות הברוקראז' — היורדות מכספי העמיתים. לכן ביקשו באוצר לחייב את גופי התפעול, מרביתם בנקים, לבחור בין שני סוגי השירות. אולם לאחר בדיקות שנערכו באוצר, ולאחר שנשמעו טיעוני הצדדים, התברר כי הבנקים אינם גובים עלויות ברואקראז' גבוהות יותר לעומת ברוקרים פרטיים המספקים את אותו שירות. בנוסף קובע היקון החדש כי גופי הגמל יידרשו לבצע הליך מכרז תחרותי בין שמונה גופי ברוקראז', במקום בין ארבעה כמקובל היום, וזאת לצורך הגברת התחרות.

 

שינוי בעמלות המשמרת

בנוסף לשירותי התפעול והברוקראז' גובים הבנקים והברוקרים הפרטיים מגופי הגמל עמלת משמרת בעבור השירותים שהם מספקים, בשיעור של 0.1% מהעסקה. על פי התקנות הנהוגות כיום לא נדרש בעניין עמלת המשמרת לבצע הליך תחרותי, אך התיקון יחייב מכרז בין חמישה מציעים. בנוסף, מציעות התקנות החדשות לבטל את גביית העמלה על פי היקף העסקה, ובמקום זה להיצמד למקובל בחו"ל — עמלה קבועה לכל עסקה, ללא תלות בהיקפה.

 

הברוקרים הפרטיים בשוק ההון זועמים על החלטת האוצר, שכן התקנות החדשות אינן משנות את התקנות המקוריות בכל הנוגע לאיסור על גוף גמל לבצע פעילות ברוקראז' אצל גוף קשור. הם משוכנעים כי הבנקים הגדולים שכנעו את האוצר לחזור בו מהחלטתו ונחושים בדעתם להילחם על ביצוע הרפורמה כפי שתוכננה מלכתחילה. הברוקרים הפרטיים נפגעים מהמצב, שכן כיום יכול גוף גמל להתקשר עם צד קשור ולבצע אצלו עד 20% מנפח פעילות הברוקראז' שלו.

 

כך, למשל, בית ההשקעות פסגות, שמציע לעמיתיו מסלולי גמל ומחזיק גם בפעילות ברוקראז', יכול לבצע 20% מפעילות הגמל בזרוע הברוקראז' שלו, אך התקנות מבקשות לאסור זאת. גופי הברוקראז' הפרטיים טוענים כי הם מציעים שירותי ברוקראז' וגם שירותי אנליזה ומחקר, ולכן מספקים שירות איכותי יותר, אולם במשרד האוצר לא השתכנעו מכך.

 

הבנקים צברו ניסיון

לאחר פרסום התקנות המקוריות נשמעו חששות מהוצאת פעילות התפעול מהגופים הבנקאיים, שכן אלה צברו ניסיון וידע רב במהלך השנים, והעברת התפעול לגופים אחרים עלולה היתה לגבות מחיר גבוה יותר תמורת השירות — ולא בהכרח טוב יותר.

 

מהאוצר נמסר בתגובה: "בעקבות בחינת הסוגיה במסגרת הדיונים שנערכו בטיוטה, הוחלט לאפשר פעילות בניירות ערך, בין השאר, באמצעות מתפעל בכללים של הליך תחרותי".

 

דורית סלינגר דורית סלינגר צילום: נמרוד גליקמן

בטל שלח
    לכל התגובות
    x