הלחץ על לבייב גובר: אפריקה הפסידה 40.7 מיליון שקל ברבעון
זאת, לעומת רווח נקי של 8.6 מיליון שקל ברבעון המקביל. לחברה מזומנים בהיקף של 89 מיליון שקל בלבד - שאינם יכולים לשרת חובות של 3.2 מיליארד שקל למחזיקי האג"ח
אפריקה ישראל של לב לבייב מדווחת היום (א') על הפסד של 40.7 מיליון שקל ברבעון הראשון. זאת, לעומת רווח נקי של 8.6 מיליון שקל ברבעון המקביל.
- מחזיקי האג"ח של אפריקה יתפצלו לשתי חזיתות במו"מ להסדר חוב
- זה קורה: לבייב צפוי לאבד את קניון הדגל במוסקבה כבר בשבוע הבא
- "לבייב מוכן להזרים כסף. הסכום הסופי ייקבע בשולחן הדיונים"
עדיין לא ידוע כמה כסף יזרים לב לבייב לתוך אפריקה ישראל שבשליטתו במסגרת הסדר החוב שהוא מגבש בימים אלו מול מחזיקי האג"ח. מה שכן ידוע, הוא שהתוצאות הכספיות של אפריקה ישראל לרבעון הראשון של 2016 יהוו מקור לחץ רב עבור מחזיקי האג"ח לדרוש הזרמה מהותית במיוחד.
ההפסד של אפריקה ישראל נבע בעיקר מהפסד של 32 מיליון דולר שרשמה החברה הבת אפי פיתוח שסובלת מההאטה בהכנסות ובשווי נכסיה בעקבות המשבר הכלכלי ברוסיה. על רקע זה, ההון העצמי של אפריקה ישראל התכווץ ב-5.4% ברבעון הראשון של 2016 (ביחס לרבעון הקודם) והסתכם בכ-1.24 מיליארד שקל.
במקביל, מחזיקי האג"ח של החברה מסדרות כ"ו וכ"ז הודיעו על כינוס אסיפה כללית בכדי לדון בין היתר על האפשרות של העמדת החוב לפירעון מיידי. המחזיקים החליטו על שתי נציגויות נפרדות למחזיקי אג"ח כ"ו וכ"ז, ולסדרה כ"ח הארוכה ויפתחו כבר בימים הקרובים במו"מ מול לבייב. ככל הנראה המגעים מתנהלים לגבי מחיקה של 1.5 מיליארד שקל מהחוב תמורת הזרמה של 250-300 מיליון שקל על ידי לבייב.
במקרה של אפריקה ישראל, הנתון החשוב ביותר כרגע הוא תזרים המזומנים שיישרת את מחזיקי האג"ח. זה הסתכם במהלך הרבעון הראשון של 2016 בכ-320 מיליון שקל, פי 2.5 מהתזרים שנבע בתקופה המקבילה. יחד עם זאת, לאחר קבלת התזרים אפריקה ישראל מכילה בקופתה מזומנים בהיקף של 89 מיליון שקל בלבד שאינם יכולים לשרת חובות של 3.2 מיליארד שקל למחזיקי האג"ח הישראלים.
מנכ"ל החברה, אברהם נובוגרוצקי, התייחס היום למצב החברה "לאור המשבר העמוק שפקד את הכלכלה הרוסית בשנתיים האחרונות והחריף בחודשים האחרונים הודענו לאחרונה על החלטתנו לפעול לגיבוש תכנית לארגון מחדש של מצבת התחייבויותיה של אפריקה ישראל. החלטה זו הינה בבחינת הכרח המציאות ואנו נפעל בכל הצעדים הדרושים, מבניים וניהוליים כאחד, להתאמת פעילותה העסקית והארגונית למציאות מורכבת זו. לצד פניית החברה למחזיקי האג"ח ולבעלי המניות לארגון מחדש של החוב, המומנטום החיובי בפעילות ממשיך לבוא לידי ביטוי בתוצאותיהן של מרבית החברות הבנות, ואנו שמחים לראות כי החברות קוצרות את פירות ההשקעה של השנים האחרונות. אפריקה תעשיות, לראשונה לאחר חמישה רבעונים של הפסד, מציגה רווח תפעולי ואנו מאמינים כי אלה ניצנים ראשונים של חזרה לפסי רווחיות".
אפריקה נמצאת בעיצומם של מגעים להסדר חוב מול מחזיקי האג"ח שלה. החוב לסדרה כ"ח הוא 594 מיליון שקל והחוב לשתי הסדרות האחרות, כ"ו וכ"ז, הוא 2.63 מיליארד שקל.
לסדרות האחרות יש עדיפות על סדרה כ"ח, הן נוכח שעבודים גבוהים יותר והן כי חובה מיועד להיפרע מאוחר מהחוב שלהן. בשל השעבודים החלשים — על מניות החברה־הבת אפי פיתוח — מחזיקי אג"ח כ"ח צפויים להציג עמדה תקיפה יותר מהאחרות במאבק לקראת ההסדר. כבר בשבוע שעבר, יממה לפני ההודעה על יציאה להסדר, הם האשימו את החברה בהעדפת נושים בתשלום ריבית של 32 מיליון שקל למחזיקי כ"ו וכ"ז.
החברה של לב לבייב עלולה להפסיד את קניון אפימול שבמוסקבה, אשר בבעלותה, כבר השבוע. בדיווח של אפריקה ישראל בנוגע לכניסתה להסדר מול נושיה ציינה כי בכוונתה לבצע עסקת החלפה מול בנק VTB. הבנק הרוסי, שלו חייבת אפי פיתוח 611 מיליון דולר, שלח מכתב ביום חמישי ובו לוחות זמנים לביצוע עסקת ההחלפה.
על פי העסקה, אפי פיתוח תמסור לבנק את הקניון, את בניין המשרדים אוזרקובסקיה ואת מלון אקווה מרין, והבנק יוותר על החזר החוב. שווי שלושת הנכסים הללו בספרי אפריקה הוא 877 מיליון דולר, כך שבעקבות העסקה יפחת ההון העצמי של אפי פיתוח ב־266 מיליון דולר. שווי קניון אפימול בספרי אפריקה הוא 685 מיליון דולר, אך בעקבות ירידה בדמי השכירות הוא צפוי לצנוח עד כ־400 מיליון דולר.