אקסלנס: "הגרוע מכל ברוסיה - מאחורינו"
הכלכלן הראשי של בית ההשקעות מאמין כי הקיצוצים של פוטין בתקציב המדינה, לצד המשך הפרטות החברות הממשלתיות - יצליחו להוציא את רוסיה מהמשבר הכלכלי אליו נקלעה
הכלכלה הרוסית חוותה בשנתיים האחרונות נפילה חדה בעקבות צניחת מחירי הנפט וההאטה בסין. ואולם החודשים האחרונים, בהם מחירי הנפט חזרו לעלות, עשויים לסמן את תחילתה של תפנית מבחינת המדינה, שכ־60% מהכנסותיה מגיעות מיצוא אנרגיה. לפי יניב חברון, הכלכלן הראשי של אקסלנס, "המומנטום החיובי עשוי להימשך ונראה כי תחתית המשבר כבר מאחורינו".
- לא על הרובל לבדו: רוסיה תפתח מטבע דיגיטלי לאומי בהשראת ביטקוין
- לא רק קפה: גם סופר קופיקס בדרך לרוסיה
- קפה ב-50 רובל: רשת בתי הקפה קופיקס מתרחבת לרוסיה
מחיר הנפט, שהגיע בקיץ 2014 ל-120 דולר לחבית, נפל בינואר האחרון ל-25 דולר - שפל של 12 שנה. ואולם מאז זינק מחירו של הזהב השחור ב-50%, וחבית מסוג ברנט נסחרת בשווקים סביב 50 דולר לחבית.
"כבר לפני התיקון החד שנרשם לאחרונה במחיר הנפט, נתוני המאקרו של רוסיה החלו להשתפר", מסביר חברון. "הכנסות המדינה מקבלות רוח גבית חיונית במיוחד כתוצאה מהעלייה האחרונה במחיר הנפט. בנוסף, שיעור האינפלציה מתמתן, ולפי הבנק המרכזי - מדיניות מוניטרית מרחיבה נמצאת בפתח".
ולדימיר פוטין נשיא רוסיה ושי ג'ינפינג נשיא סין | צילום: אם סי טי |
הפרטות חברות ממשלתיות כדי לממן את הגירעונות
כאמור, הצניחה במחיר הנפט גררה ירידה בהכנסות הממשלה הרוסית; במקביל, התרוקנה קרן הרזרבה, המיועדת למקרים שבהם מחירי הסחורות יורדים. לפיכך, רוסיה נאלצה לבצע קיצוצים בתקציב ולהפריט חברות שבבעלותה.
כך, על פי דיווחים, הממשלה הרוסית החלה במכירת מניות בענקית האנרגיה בשנפט (Bashneft). "מניותיהן של החברות הממשלתיות זוכות לעדנה נוספת - תקנה חדשה המחייבת אותן לשלם 50% מהרווח כדיבידנד, הופכת אותן לאטרקטיביות יותר בעיני המשקיעים", אומר חברון. לדבריו, חברות אנרגיה ברוסיה (בדומה לחברות אנרגיה בכל העולם) הצליחו להתייעל ולהפחית עליות, וכעת מגדילות את הייצור על מנת ליהנות מעלויות מופחתות. ההערכות הן כי עלות הפקת הנפטו עומדת על פחות מ-20 דולר לחבית בסביבה של רובל ב-65 לדולר. מלבד התייעלות, קיימים מספר פרויקטים להפקת נפט על ידי פיתוח במאגרים שונים (סיביר לדוגמה), כאשר עלייה במחרי הנפט מחזקת את ההתכנות שלהם.
"עדיין מדובר בשוק עם לא מעט סיכונים" הוא אומר. התלות במחיר הנפט ו"הכישרון" להסתבך עם המערב עלולים לסכן את הכלכלה הרוסית. עם זאת, יסודות המאקרו כעת תומכים יותר, העלייה במחירי האנרגיה צפויה לפחות להישמר והצפי להרחבה מוניטרית והתייעלות בסקטור האנרגיה בהחלט צפויים לתמוך בהמשך מגמה חיובית בשוק המניות.
מנסים לחזור לשווקים הבינלאומיים
בשבוע שעבר, ממשלת רוסיה הציעה לראשונה מאז הטלת הסנקציות מהמערב להנפיק איגרות חוב ממשלתיות (יורובונד). אמנם הממשלה משתדלת לא להשתמש בהנפקות על מנת לשמור על יחס חוב תוצר נמוך, אך היא רשאית להנפיק חוב בסכום של 3 מיליארד דולר כדי לממן חלק מהגירעון, שהגיע לשיא של שש שנים – 25 מיליארד דולר
ההנפקה המדוברת, הייתה בסדר גודל של 1.75 מיליון דולר לתקופה של 10 שנים, בריבית של 4.75%. לפי הדיווחים, 70% מהרוכשים הם זרים, וכ-30% קונים מקומיים. מספר מוסדות בינלאומיים סירבו להשתתף ברכישה, מהסיבה שהבנק העיקרי שאחראי לשוק היורובונד באירופה, יורוקליר, לא השתתף בהנפקה.
לטענתו של שר האוצר הרוסי, מסיבות פוליטיות ולחץ שהוטל מארה"ב ואירופה, אשר טענו כי הסכם ההנפקה עלול להוות הפרת הסנקציות. עם זאת, אין סיבה תאורטית, מכיוון שהסנקציות לא חלות על הנפקות ממשלתיות. יש הטוענים כי בהמשך, בנק זה כן יסכים להשתתף ובכך אג"ח תהיה אטרקטיבית יותר ומחירה יעלה. לכן מסכם חברון, "יש את מי שרואה בהנפקת היורובונד הזדמנות. כבר היום התשואה עומדת על 4.48%".