$
בורסת ת"א

האוזר התקפל: לא יאפשר להציע קרנות חו"ל בשקלים

מנהלי הקרנות הישראלים יצאו לפני שלושה חודשים למתקפה על החלטה של רשות ני"ע: להתיר לשווק את הקרנות הזרות, שייכנסו לישראל ב־2017, בנטרול חשיפה מטבעית. אתמול הודיעה הרשות למנהלי הקרנות הזרות כי היא חוזרת בה מהחלטתה

רחלי בינדמן 09:0320.06.16

רשות ני"ע נכנעה ללחץ מנהלי קרנות הנאמנות הישראלים ונסוגה מהחלטתה לאפשר למנהלי הקרנות הזרים לשווק קרנות המשקיעות בחו"ל בשקלים.  

לפני שלושה חודשים, לקראת כניסתן של הקרנות הזרות לישראל בתחילת 2017, החליטה הרשות לאפשר להציע אותן גם בשקלים, כלומר בנטרול החשיפה המטבעית. זאת במטרה לחסוך לציבור הישראלי את הצורך לרכוש דולרים כדי לקנות את הקרנות הזרות. בין היתר, הרשות גם רצתה להרגיע את מנהלי הקרנות הישראלים, שחששו שלבנקים המקומיים יהיה תמריץ לשווק את הקרנות הזרות בשל עמלת המרת המט"ח.

 

אלא שמנהלי הקרנות הישראלים התרעמו על המהלך וטענו כי משמעותו היא חיסול היתרון היחסי מול הזרים. תעשיית קרנות הנאמנות מגלגלת כ־215 מיליארד שקל, כ־10% מתוכם בקרנות המשקיעות בחו"ל. תעשיית תעודות הסל מגלגלת נכסים של 100 מיליארד שקל, כש־40% מתוכן הן תעודות העוקבות אחר מדדים בחו"ל. ברגע שגופים כמו בלאקרוק, שרודרס ופרנקלין טמפלטון יוכלו להציע קרנות נאמנות וקרנות סל (המקבילה הזרה לתעודות סל) בשקלים, ייעלם היתרון היחיד של המקומיים – מכירת המוצר בשקלים. בנוסף, לגופים הזרים גם יתרונות של ניהול השקעות שמתמחה בשווקים הזרים ודמי ניהול נמוכים יותר. יו"ר איגוד קרנות הנאמנות אלי בבלי שלח במאי מכתב זועם לרשות ני"ע, ומנהלי הקרנות והתעודות אף הגישו לפני חודש בג"ץ נגד כניסת קרנות הנאמנות הזרות לישראל.

 

והנה, אתמול הוציאה הרשות מכתב למנהלי הקרנות הזרים, שבו נכתב כי "בפני הרשות הובאו טענות רבות על עצם מתן האפשרות למנהלי קרנות זרים להציע בישראל קרנות קלאס שקלי. סגל הרשות מבקש לבחון טענות אלו לעומק. לאור זאת, בשלב ראשון מנהלי קרנות זרים יוכלו להציע לציבור בישראל רק קרנות זרות נקובות מט"ח. האפשרות להציע קרנות קלאס שקלי תיבחן בעתיד על רקע הניסיון שיצטבר מפעילות הקרנות הזרות". לפני שליחת המכתב, הרשות עדכנה את נציגי הקרנות הזרות בשינוי, ואלו הגיבו בכעס והביעו תמיהה גדולה ביחס להחלטה.

 

על פי הערכות, הרקע לשינוי העמדה של הרשות נעוץ ברפורמה שאושרה באחרונה בועדת הכספים. בקרוב, יוכלו מנהלי קופות הגמל לשווק את קופות הגמל כמוצר השקעה פיננסי שיאפשר חיסכון של כספים פרטיים ויתחרה במנהלי הקרנות תוך הצעת יתרונות מס משמעותיים. יו"ר הרשות שמואל האוזר נלחם במוצר הגמל החדש וטען כי יביא לפגיעה קשה בתעשיית קרנות הנאמנות בישראל ויגדיל את הריכוזיות בשוק ההון, אך לבסוף המוצר אושר בחקיקה. ברשות ביקשו שלא להכביד עוד יותר על מנהלי הקרנות, אף על פי שהנסיגה מהמהלך תפגע בטובת הציבור.

 

בסביבת הרשות אמרו אתמול כי "מנהלי הקרנות שיקפו לרשות את החשש שלהם כי יישום המהלך יפגע בצורה אנושה ביכולת שלהם להציע אלטנרטיבה לציבור. החלטנו לבדוק את הדינמיקה שתתפתח עם כניסת הזרים ובהמשך לשקול שוב אפשרות להצעת קרנות שקליות. ברור שהזרים היו רחוקים מלהיות שמחים".

 

 צילום: נמרוד גליקמן

בטל שלח
    לכל התגובות
    x