$
המלצות ואזהרות

ברקזיט

היום שאחרי: האנליסטים חוששים שגל הבדלנות ימשיך לבלגיה, סקוטלנד וקטלוניה

לידר: "העצבנות בשווקים ועלייה באי הוודאות יקשו מאוד על הפד להעלות את הריבית בקרוב בארה"ב". אופנהיימר: "ישנן אינדיקציות רבות לגל פיטורים בבריטניה במקרה של יציאה"

גיל קליאן ורחלי בינדמן 08:5124.06.16

כשהעשן סביב הפצצה של הברקזיט מתחיל להתפזר - מתחילים הכלכלנים לשגר את ההערכות שלהם ליום שאחרי עזיבת בריטניה את האיחוד האירופי. כך כותבים היום (ו') האנליסטים והכלכלנים בישראל.

 

יונתן כץ מלידר שוקי הון כותב כי "העצבנות בשווקים ועלייה באי הוודאות יקשו מאוד על הפד להעלות את הריבית בקרוב בארה"ב, בפרט על רקע התחזקות הדולר בעולם. לא נראה שההחלטה של בריטניה לצאת מגוש היורו (ואי שינוי בריבית הפד בחודשים הקרובים) תשפיע על המדיניות המוניטרית בישראל, בפרט כאשר האבטלה ירדה ל-4.8%. הפיחות הצפוי היום בשקל מול הדולר עשוי ״לעשות את העבודה״ עבור בנק ישראל. למרות שהיציאה של בריטניה מהגוש תארך שנתיים, הציפייה להשלכות השליליות בתחום ההשקעות, הסחר ופוטנציאל הצמיחה של בריטניה מתבטאת בפיחות החד בלירה שטרלינג היום. בכלל, הדאגה מפני יציאה של מדינות אחרות מהגוש ומגמת התבדלות בעולם צפויה לפגוע בשווקי ההון בעולם".

 

ניר חצב, אנליסט אירופה באופנהיימר: "האיחוד האירופי הוא שותף הסחר הגדול ביותר של בריטניה, והיא מייצאת כחצי טריליון פאונד בשנה בשירותים ומוצרים לאיחוד. יציאת בריטניה מהאיחוד תגרור הסכם סחר חדש בין הצדדים, שבוודאות יוביל למכסים והיטלים חדשים על מסחר בין הצדדים ולכן, גם צפוי לפגוע בייצוא הבריטי לאיחוד. ההערכות הן כי בריטניה תפלוט כ-3 מיליון משרות בתחום המסחר בלבד בעקבות המהלך. למספר זה יש להוסיף את האזהרות של חברות תעשייתיות רבות, דוגמת Airbus, Siemens ו-BMW, שהודיעו כי יציאת בריטניה מהאיחוד תשפיע משמעותית על ההיקף ההשקעות שלהן בבריטניה ובנוסף, עלולה גם לגרום לקיצוץ בכוח האדם המועסק במדינה. השפעה נוספת צפויה להגיע מסקטור הפיננסים, כאשר גם במקרה זה ישנן אינדיקציות רבות לגל פיטורים בבריטניה במקרה של יציאה, מצד בנקים גדולים דוגמת HSBC, דויטשה בנק ואחרים. לבריטניה יש גרעון של כ-5% בחשבון השוטף, מה שאומר שהיא מייבאת הרבה יותר ממה שהיא מייצאת. לכן, גם היבואניות הגדולות לבריטניה צפויות להיפגע מהעזיבה והכוונה פה היא בראש ובראשונה לשאר מדינות האיחוד האירופי – גרמניה בעיקר, אבל גם צרפת, איטליה, ספרד ועוד".

 

אילן ארצי, מנהל ההשקעות הראשי של בית ההשקעות הלמן-אלדובי: "עזיבת אנגליה את הגוש הינה פגיעה בגוש וגם פגיעה באנגליה בטווח הקצר, בטווח הארוך היציאה עשויה להועיל לכלכלה הבריטית שתוכל להיפתח לשווקים נוספים מחוץ לאירופה, ולעצור הגירה אליה. ירידות חדות בשוק המניות האנגלי והפאונד הבריטי עשויים להיות הזדמנות קניה למשקיעים לטווח הארוך, הגם שבטווח הקצר השוק ימשיך להיות תנודתי. לגבי השוק האירופי העזיבה יותר בעייתית בשל אפשרות למחשבות עזיבה של מדינות נוספות. סביר שהעזיבה לא תפרק את הגוש אבל ללא ספק תוסיף מימד גדול של חוסר ודאות בחודשים הקרובים לכלכה ולמטבע האירופאי. בהקשר של שוק המניות הישראלי חשוב להסתכל על חברות המייצאות לשוק האירופאי או האנגלי אשר יפגעו בשל החלשות המטבע במדינות היצוא, אבל לגבי שאר החברות לא אמורה להיות השפעה וחברות המייצאות בעיקר בדולר אף יהנו מהמצב. ירידות חדות בשוק הישראלי בעקבות ירידות בעולם, יכולות ליצור גם כאן הזדמנויות רכישה מעניינות". 

ההצבעה בבריטניה אתמול ההצבעה בבריטניה אתמול צילום: רויטרס

 

אורי גרינפלד, כלכלן ואסטרטג ראשי בפסגות: "ליציאה של בריטניה מהאיחוד אין השפעות כלכליות של ממש, בוודאי שלא בטווח הקצר ולכן יש להבחין בין הצעדים הטקטיים לבין הצעדים האסטרטגיים שכדאי לנקוט בתיק ההשקעות. באופן טקטי, הירידות החדות בשווקים בימים הקרובים עשויות דווקא לייצר הזדמנות השקעה לא מבוטלת הן בגלל שהשווקים נוטים לרשום תגובות יתר באירועים מסוג זה ובעיקר בגלל שלמעשה לא נרשם שום שינוי בסביבה הכלכלית ומכאן גם בפוטנציאל הרווח של הפירמות.

 

"יחד עם זאת, מבחינה אסטרטגית, אין ספק שהיציאה של בריטניה מהאיחוד מהווה עליית מדרגה מבחינת הסיכונים הגלובאליים שכן ההשלכות הפוליטיות של החלטת הבריטים ימשיכו ללוות את השווקים העולמיים עוד זמן רב. ביום ראשון הקרוב יערכו בחירות בספרד ואין ספק שתוצאות משאל העם יתמכו במפלגת פודמוס. ניצחון של אלו יצית חששות ליציבות גוש האירו כולו. בנוסף, משאלי עם נוספים בסקוטלנד, בלגיה או קטלוניה יוסיפו לאי הוודאות ויגבירו את התנודתיות בשווקים גם בטווח הבינוני. לכן, לאחר שהאבק מהתגובה הראשונים בשווקים ישקע יש בהחלט מקום להערכתנו לאסטרטגיית השקעות סולידית יותר, כלומר, חשיפה לשווקים דפנסיביים יותר הן ברמת, סוג הנכס, הן ברמה הגיאוגרפית והן ברמה הסקטוריאלית".

 

רונן מנחם, כלכלן ראשי של מזרחי טפחות: "אחת ההשלכות המידיות – S&P תוריד (אולי בשתי דרגות) את דירוג החוב של בריטניה, שכרגע הינו מושלם (AAA). בשלב זה – לבריטים זה כנראה לא משנה כל כך. ייתכן כי ר"מ בריטניה יודיע על התפטרותו. אם פיחות הליש"ט יחריף, ייתכן כי הבנק המרכזי של בריטניה יצטרך להתערב במסחר ולרכוש ליש"ט ו/או להרהר על העלאת ריבית על מנת לבלום לחצי מחירים. יצטרך התכנסויות חירום תהיינה בבריסל. מבחינת ישראל – מדובר במכה לחברות המייצאות לבריטניה, כשחברות בתעשיית הכימיקלים מהוות את רוב הייצוא התעשייתי לשם מתחילת השנה. ישראל הינה יצואנית נטו לבריטניה, מה שיקשה על הייצוא, לנוכח תיסוף של השקל כנגד הליש"ט. היות וגם האירו נפל כנגד הדולר, גם הייצוא מישראל לשאר האיחוד האירופי יתייקר וייתקל בקשיים. אם אלו הן אכן התוצאות, נהיה עדים לעליות חדות של האג"ח הממשלתיות ביום ראשון ושוק המניות ירשום ירידות ניכרות, בהתאם לירידות שתהיינה היום בעולם.

 

"רמת העצבנות והתנודתיות של השווקים השונים תהייה בשיאה. זינוק חד במדד הפחד VIX מראה זאת. לפי התרחיש הבסיסי, הירידות החדות לא יתוקנו במהרה, היות והשווקים יצטרכו להפנים את ההשלכות – שתהיינה לטווח ארוך ותהייה תקופה ארוכה של אי וודאות. זאת משום שכעת יש לצדדים שנתיים להגיע להסכמות חדשות כשאחד מהם – האיחוד האירופי – לא מאוחד גם כך. עם זאת, יש גם תרחיש שכעת הצדדים ינסו להרגיע מעט את הרוחות הלוהטות, היות וגם תומכי העזיבה עשו זאת על מנת לנצח קודם כל, כשהאג'נדה הכלכלית לא עמדה במוקד. אם כך יהיה, יהיו משקיעים מתוחכמים שינצו לנצל את התגובות הלא שגרתיות של השווקים השונים, מה שימתן מעט את התגובות הראשוניות".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x