בלעדי לכלכליסט
דירקטוריון כלכלית מתנער מההסדר שנחתם במירלנד
האסיפה לאישור ההסדר בחברה־הבת הפכה לסוערת אחרי שהדירקטורים, שנכנסו לתפקיד לפני שבועיים, הודיעו כי הם מתנגדים להזרמה של 21 מיליון דולר. כעת מחזיקי האג"ח במירלנד נערכים לאיתור משקיע שירכוש את השליטה או לפירוק החברה
הסדר החוב במירלנד על סף קריסה. ל"כלכליסט" נודע כי ההסדר, שמתנהל כבר יותר משנה וחצי, עומד בפני ביטול לאחר שהדירקטוריון החדש של החברה־האם כלכלית ירושלים (30.47%), בראשות זוהר לוי וטל פורר, החליט שלא לאשר אותו.
זאת לאחר שהדירקטורים החדשים הודיעו בישיבת הדירקטוריון, שהיתה אמורה לאשר את ההסדר בשבוע שעבר, כי הם מתנגדים להזרמה הקיימת במתווה.
- ניצחון לזוהר לוי: היו"ר אהרון פוגל יעזוב את כלכלית ירושלים
- מאמינים בהתאוששות: מחזיקי האג"ח אישרו את תיקון ההסדר במירלנד
- אקירוב: "אני לא רואה משבר בלונדון. יש פאניקה אבל לא משבר"
"המשקיעים הזרימו כסף כדי להציל את כלכלית ירושלים ולא כדי להביא תרומות למירלנד", אמר ל"כלכליסט" מקורב לדירקטוריון אתמול.
כלכלית ירושלים והחברות־הבנות מבני תעשיה ודרבן (שמחזיקות במירלנד ב־40.23% ו־15.21% בהתאמה) נדרשות להזרים 21 מיליון דולר למירלנד, אחרי שכבר הזרימו 4 מיליון דולר.
לפני שבועיים אישרה אסיפת בעלי המניות של כלכלית ירושלים ברוב קולות את הצעתו של לוי לפרק את הדירקטוריון הקיים ולמנות שלושה דירקטורים מטעמה של סאמיט אשר נמצאת בשליטתו ואשר רכשה 20% ממניות כלכלית בהנפקת המניות האחרונה. לוי הצטרף לדירקטוריון עם נציגיו רון בארי ויאיר שלהב. בנוסף, נבחרו שני דירקטורים מטעמו של דוד פורר, בעל השליטה בחברת ניאופארם שמחזיק ב־12.4% ממניות החברה, בנו טל פורר ואמיר בורגר. מטעם בית ההשקעות אלטושלר שחם, שמחזיק ב־10% מכלכלית ירושלים, נבחרו שני דירקטורים — אלון כהן וליאור אשכנזי. עם שבעה דירקטורים חדשים, ההתייחסות להסדר במירלנד היתה שונה לחלוטין.
כך, הדירקטורים מטעמו של לוי, מטעמו של פורר, ועל פי הערכות גם הדירקטורים מטעם אלטשולר שחם מתנגדים למתווה ההסדר. בנוסף, בישיבת הדירקטוריון הוחלט למנות את הדירקטורים בורגר וכהן לוועדה שתבחן את השלכות ההסדר והמתווה מול נושי מירלנד, ותביא המלצות לדירקטוריון.
המתווה מובא בימים אלה לאישור בבית משפט בקפריסין, שם רשומה מירלנד, אולם לאישור לא תהיה משמעות אם כלכלית ירושלים תסרב להזרים את ההון הנדרש.
ל"כלכליסט" נודע כי ההתנגדות והדרישה לבצע שינוי בהסדר הועברו למחזיקי האג"ח הגדולים במירלנד (הראל, פסגות, ילין לפידות, אי.בי.אי ואנליסט). המחזיקים אינם מרוצים מכך וכעת הם נערכים לנקיטת פעולות שונות כמו פירוק החברה או איתור משקיע שירכוש את השליטה, מאחר שלטענתם כלכלית ירושלים מפקירה את מירלנד. "המשקיעים החדשים בכלכלית ידעו את המתווה של ההסדר כשהשקיעו בחברה. זה הסדר שקיבל את ההסכמות של כלכלית והם לא יכולים להתנער ככה פתאום", אמר גורם מבין מחזיקי האג"ח ל"כלכליסט".
מירלנד, שפועלת בשוק הנדל"ן הרוסי, הגיעה להסדר שאושר על ידי מחזיקי האג"ח שלה לאחר שנקלעה לקשיים. מדובר היה במתווה מעודכן, לאחר שלא הצליחה לעמוד במתווה הקודם, שגובש בשנה שעברה, בשל המשך ההידרדרות בכלכלה הרוסית. החוב של מירלנד למחזיקי האג"ח עומד על מיליארד שקל ובמסגרת המתווה נקבע כי כ־700 מיליון שקל מהחוב יימחקו בתמורה ל־60% ממניות החברה. בנוסף, חוב של 170 מיליון שקל ייפרע בשלושה תשלומים שנתיים שווים החל מ־2021 בריבית של 1% לשנה. כלכלית, מבני תעשיה ודרבן, שאמורות, כאמור, להזרים 25 מיליון דולר, יקבלו 40% מהמניות ויישארו בעלות השליטה.
הדירקטורים של כלכלית ירושלים התנגדו בישיבה גם ל־170 מיליון שקל שנשארו כחוב. "רוצים שכלכלית גם תעזור למירלנד, וגם תישאר עם חשיפה עתידית? מה אם מירלנד תצטרך שוב כסף, יבואו בשנית בטענות לחברה? זה לא מצב שכדאי להיות בו", אמר אותו מקורב. "מדובר בסכום לא קטן ולכלכלית יש מספיק בעיות משלה וחוב של 12 מיליארד שקל להתמודד איתו. מחזיקי האג"ח של מירלנד ידעו שיש סיכונים, וכשרוסיה התמוטטה היו צריכים להתמודד עם זה. אנחנו לא רואים מצב של תיקון במירלנד וכסף שחוזר משם. כדי שזה יקרה, הרובל צריך להתאושש משמעותית".