$
בורסת ת"א

מנהלי קרנות הנאמנות לח"כים הדתיים: "ניאלץ לחלל שבת"

איגוד מנהלי קרנות הנאמנות רוצה לרתום את סגן שר האוצר ויו"ר ועדת הכספים במאבק מול משרד האוצר, שרוצה לשנות את ימי המסחר בבורסה. לכלכליסט נודע כי השר כחלון החליט לפעול לשינוי ימי המסחר לאחר שנודע לו שהבנקים מתנגדים לכך

רחלי בינדמן 07:3712.07.16

בקרנות הנאמנות נלחמים בהחלטה שלפיה במסגרת חוק שינוי מבנה הבורסה, ישונו ימי המסחר לשני עד שישי, בדומה לנהוג בעולם המערבי. יו"ר איגוד קרנות הנאמנות אלי בבלי שלח בתחילת השבוע מכתב לפרופ' שמואל האוזר, יו"ר רשות ני"ע, תוך שהוא מצרף כמכותבים שני חברי כנסת מהמגזר החרדי המצויים בעמדות כוח: סגן שר האוצר יצחק כהן ויו"ר ועדת הכספים משה גפני. במכתב מסביר בבלי כי שינוי ימי המסחר עלול להגיע "לכדי חילול שבת".

בימי שישי אמור המסחר בבורסת תל אביב להסתיים בשעה 14:00, ואילו המסחר בחו"ל נמשך עד לאחר כניסת השבת, באירופה עד 18:00 ובארה"ב עד 23:00. ברשות ני"ע ובבורסה מתכננים לסחור ביום שישי עד לפני כניסת השבת. בבלי מלין: "החלת המסחר בבורסה בימי שישי תהפוך אותם לימי מסחר וחישוב מחירים בקרנות הנאמנות. לפיכך ייאלצו מנהלי הקרנות לבצע פעולות בניירות ערך לאחר כניסת השבת כדי לעמוד בהוראות הדין ומדיניות ההשקעות החלות על הקרנות... לא יהא בידי מנהלי הקרנות לבצע יצירות/פדיונות של יחידות בקרנות שבניהולם בימי שישי מבלי לחלל שבת".

 

משה גפני משה גפני צילום: עומר מסינגר

 

לפי הערכות, הבנקים צפויים להצטרף למנהלי הקרנות במאבקם נגד שינוי ימי המסחר. לטיעון המרכזי של הבנקים התייחס בבלי במכתבו — פגיעה בתנאי עבודה. הבנקים צפויים לטעון כי אלפי עובדים שמוצאים פרנסתם בשוק ההון יצטרכו לשנות במידה ניכרת את אורח חייהם. אלה ייאלצו לעבוד בימי שישי כשסביבתם המשפחתית והחברתית מנהלת אורח חיים תעסוקתי בימים שונים. אותם עובדים גם לא יוכלו, ככל הנראה, לוותר על עבודה בימי ראשון, שישמשו כימי "מינהלה", ולכן העלויות של שכר העובדים יעלו.

 

ל"כלכליסט" נודע כי את הסעיף העוסק בשינוי ימי המסחר הכניסו לחוק שינוי מבנה הבורסה אנשיו של שר האוצר משה כחלון, ובהם מנכ"ל משרדו שי באב"ד, דווקא לאחר שהתברר כי הבנקים מתנגדים לו. מכאן שספק אם טענות הבנקים ייפלו על אוזן קשבת. לעומת זאת, הטיעון הדתי עשוי להטות את הכף וליצור לחץ להוצאת הסעיף מן החוק.

 

אלי בבלי אלי בבלי צילום: אוראל כהן

 

יו"ר רשות ני"ע הוא שהקים את הוועדה להגברת הנזילות בבורסה, שהמליצה על השינוי המבני בבורסה. המטרה העיקרית של המהלך היא לתמרץ את חברי הבורסה להשקיע משאבים כדי להתמודד עם התחרות הגוברת מצד בורסות אחרות, ולאפשר שיתוף פעולה בין בורסות באמצעות קשרי בעלות כדי להרוויח מיתרון לגודל.

 

משמעות ההחלטה היא שהבורסה בתל אביב תהפוך מחברה ללא הון מניות וללא זכות לחלק דיבידנדים, שחבריה הם בעיקר הבנקים הגדולים — לגוף הפועל למטרות רווח.

 

על פי החוק, שיעור נציגות הבנקים בדירקטוריון הבורסה יירד מ־71% ל־35%. המשמעות היא שהבנקים יחדלו לשלוט במסחר בבורסה ושחקנים חדשים יוכלו להפוך לחברי בורסה וניתן יהיה לסחור דרכם. זאת במטרה להפחית את גובה עמלות המסחר שמשלם לה הציבור הרחב.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x