בלעדי לכלכליסט
מכה של 21 מיליארד שקל: כיל שוקלת להימחק מהבורסה
יצרנית הכימיקלים, שבשליטת עידן עופר, לא תצטרך לבצע הצעת רכש מכיוון שהיא נסחרת במקביל בניו יורק. מטרת המהלך: למשוך משקיעים זרים למניה בארה"ב. מחזור המסחר היומי של כיל בבורסה המקומית הוא השישי בגודלו
בשורות רעות לבורסת ת"א: ל"כלכליסט" נודע כי יצרנית הכימיקלים כילשוקלת להימחק מהמסחר בבורסה המקומית. כיל, שנסחרת בת"א כבר 24 שנים, שוקלת את המהלך כדי לעודד את המסחר בבורסת ניו יורק, שאליה נרשמה בספטמבר 2014.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
- החשכ"לית: המדינה מחכה לצ'ק על סך 100 מיליון דולר מכיל
- החולשה בשוק נמשכת: בלארוסקלי תמכור אשלג לסין תמורת 219 דולר לטונה
- בנק ישראל: עובדים משכילים ירוויחו עד 32% יותר במגזר הפרטי מאשר בציבורי
בעוד שמחזור המסחר היומי הממוצע של מניית כיל היווה 2% (35.5 מיליון שקל) מתוך כלל המסחר בת"א ביוני האחרון והיא השישית מבחינת היקף מחזור המסחר היומי בבורסה, בניו יורק המחזורים נמוכים מאוד. כך למשל, מחזור המסחר היומי הממוצע בשלושה החודשים האחרונים בניו יורק היה בהיקף של 100.5 אלף מניות ואילו בבורסת ת"א, היקף המסחר עמד על יותר מ־2 מיליון מניות.
אם כיל, שנסחרת בשווי של 21 מיליארד שקל בת"א, תוציא לפועל את מהלך המחיקה, הוא לא יתבצע בין לילה. החברה, שלא צריכה לבצע הצעת רכש מאחר שהיא דואלית, תצטרך להודיע על רצונה להימחק כמה חודשים מראש. אם תימחק מהבורסה, כיל, בשליטת עידן עופר, תמשיך לדווח לבורסה בשל חוב שהנפיקה לציבור. משקלה של כיל במדד ת"א־25 עומד על 3.88% ומנייתה איבדה 38% ב־12 החודשים האחרונים.
מעדיפה שפוטאש תמחוק את אחזקתה בניו יורק
משקיע בת"א יכול להיחשף למניית כיל פעמיים: באמצעות השקעה ישירה במניית כיל או בהשקעה במניית החברה־האם החברה לישראל (46%). כל עוד החברה לישראל נסחרת בבורסה בת"א, מבחינת כיל עדיף להימחק מהמסחר כדי לעודד את המחזורים הרדומים של המניה בבורסת ניו יורק.
סיבה נוספת למחיקה זו אחזקתה של פוטאש הקנדית בכיל. ענקית האשלג היא בעלת המניות השנייה בגודלה בכיל (13.85%). החברה מתבססת בעיקר על שוק האשלג, שסובל מקיפאון מתחילת השנה עם הפסקת הרכישות על ידי הסינים, מה שהעביר את פוטאש לתזרים שלילי מפעילות. כעת נחתמו חוזי אשלג חדשים במחיר הנמוך ב־30% מזה של 2015 ופוטאש צפויה להמשיך לסבול מהרעה בשוק.
כתוצאה מכך החברה עשויה למכור את אחזקתה בכיל. החברה אף התייחסה לנושא ואמרה בחודשים האחרונים שמבחינתה בכיל היא כבר לא השקעה אסטרטגית. אם היא אכן תמכור את המניות, כיל תעדיף שהמכירה תתבצע בניו־יורק כדי למשוך משקיעים זרים. בנוסף, כיל רוצה לשדר מסר לרגולטורים בארץ שהקשחת הרגולציה על פעילותה עלולה לדחוק אותה החוצה.
בעבר איימה כיל להימחק מהבורסה המקומית. באוגוסט 2013, אמר המנכ"ל סטפן בורגס כי "אם הרגולציה המקומית תמשיך להכביד על החברה, כיל לא תהסס למחוק את מניותיה מבורסת ת"א".
לא שמו דגש על שימור החברות הישראליות
בזמן שבבורסת תל אביב, בהובלת היו"ר אמנון נויבך, עומלים על מאמצי שיווק לרשום למסחר חברות ישראליות הנסחרות בחו"ל, שלאחרונה אף נשאו פרי עם רישומן למסחר של סודהסטרים ומטומי, נדמה כי לא הושם דגש מספק במאמצי שימורן של החברות הקיימות. במרץ נמחקה יצרנית המזון אסם לאחר 24 שנות מסחר באמצעות עסקת מיזוג.
החברה השנייה שנמחקה השנה היתה איתוראן, שנסחרת גם בארה"ב, נפרדה מהבורסה במאי האחרון בהילך דומה לזה שכיל עשויה לבצע כעת. במחצית הראשונה של 2016 הצטרפו ארבע חברות חדשות בהנפקת מניות, אך 11 חברות בחרו לעזוב את המסחר.
מכיל נמסר כי "הנושא לא נדון כרגע במוסדות החברה".
מהבורסה נמסר בתגובה: "אנו מאמינים שמדינת ישראל חשובה לכיל, כפי שכיל שהינה חברה תעשייתית מובילה במשק, חשובה למדינה. כחברה הנהנית מאוצרות הטבע של ישראל, מעסיקה אלפי משפחות בפריפריה ומשקיעה בתעשייה המקומית, אנו מאמינים כי היא תבחר להישאר ולהיסחר בתל אביב - על מנת שכלל הציבור הישראלי ימשיך להיות שותף בפירות הפעילות של החברה. אנו נעשה הכל על מנת שכיל תמשיך לפעול כחברה ציבורית הנסחרת בבורסה בתל אביב".