האוזר כיתת רגליו מח"כ לח"כ והדיון על שינוי מבנה בורסת ת"א יתקיים מחר
יו"ר רשות ני"ע פנה אישית לכל חברי הכנסת שביקשו את דחיית הדיון על שינוי מבנה הבורסה כדי להעמיק בנושא. הדיון שיתקיים בוועדת הכספים יהיה דיון פתיחה והחוק לא יקודם בחקיקת בזק
ברגע האחרון שיבץ יו"ר ועדת הכספים משה גפני דיון ראשון על הצעת החוק לשינוי מבנה הבורסה. הדיון צפוי להתקיים מחר (ג') בבוקר, אך יהיה זה דיון פתיחה משום שהחוק לא יקודם בהליך של חקיקת בזק.
- יו"ר הכנסת דחה את הדיון על חוק שינוי מבנה הבורסה למושב החורף
- שינוי מבנה הבורסה: ח"כים מהאופוזיציה דורשים לדחות הדיון למושב הבא
- ועדת הכספים דחתה שוב את הדיון על החוק לשינוי מבנה הבורסה
מחרתיים (ד') תסיים הכנסת את מושב הקיץ שלה, ועל כן חקיקה שלא תושלם עד מחרתיים, תיאלץ להמתין לכינוס מיוחד בתקופת הפגרה או להשלמה רק עם חזרת הכנסת לעבודה באוקטובר.
הצעת החוק כבר כמעט ונידונה להתייבש עד למושב הבא, זאת לאחר שקבוצה של חברי כנסת מהאופוזיציה שיגרה בסוף השבוע שעבר מכתב ליו"ר הכנסת, שבו דרישה שלא לדון כעת בהצעת החוק הכבדה והדרמטית, שדורשת דיון מעמיק ולא חקיקת בזק. היועץ המשפטי של הכנסת קיבל מיו"ר הכנסת את הנושא לבחינה, ואולם בינתיים החליט יו"ר ועדת הכספים גפני לקיים בכל זאת דיון פתיחה ראשון בחוק. בהמשך תוכל ועדת הכספים להתכנס מספר פעמים מוגבל במהלך הפגרה להמשך קידום החקיקה, כך שאם המליאה תתכנס באופן מיוחד לעניין אחר, ואם תושלם עד אז הכנת החוק בוועדת הכספים - הוא יוכל לעלות לקריאה שנייה ושלישית במליאה. אם לא, הוא יוכל לעלות לאישורד עם חזרת הכנסת לפעילות.
מאחורי הקלעים מי שהוביל את הלחץ לדיון הראשון בוועדת הכספים הוא יו"ר רשות ניירות ערך שמואל האוזר שפנה אישית לכל חברי הכנסת שביקשו את דחיית הדיון וכתב להם: "אני שולח לך מכתב זה בבקשה להעלות לדיון את הצעת החוק לשינוי מבני בבורסה, ועל רקע הבקשה לדחות את הדיון בסוגיה. עבדנו על הצעת החוק כשלוש שנים. היא מובאת אל ועדת הכספים לאחר הערות של הציבור, של חברי כנסת, של משרד המשפטים, של משרד האוצר ועוד. הצעת החוק מובאת לדיון לאחר שנעשו עבודות מעמיקות בסוגיה.
"אני רוצה לבקש בכל לשון של בקשה להעלות לדיון את הצעת החוק כבר השבוע, כדי למנוע דחייה של חודשים רבים שלא תשנה דבר ככל שזה נוגע להערות הציבור שכולן ידועות, ועל כולן יש תשובות טובות". בנוסף, האוזר צירף מסמך ארוך ומפורט שבו ניסיון אחרון לשכנע את גפני ויתר חברי הכנסת לקיים דיון מיידי. "הצעת החוק נועדה בראש ובראשונה לטפל בניגודי העניינים האינהרנטיים בין בעלי הבורסה שהם הבנקים ובתי ההשקעות לבין אלה שמספקים את שירותי המסחר, שהם גם אותם הבנקים ובתי השקעות... במקום שהבורסה תקום כל בוקר ותחשוב איך היא הופכת למקור אלטרנטיבי של אשראי במשק, איך היא יכולה להתחרות במערכת הבנקאית, איך אפשר להוריד עמלות למשקיעים, איך היא יכולה להזרים הון למקומות שבהם הבנקים לא מוכנים להקצות אשראי, היא לכודה בסבך אינטרסים שנובעים ממבנה הבעלות שלה", כתב האוזר.
מאז יום רביעי, אז שיגרו חברי הכנסת את בקשתם לדחייה, פעלו האוזר ואנשיו של שר האוצר משה כחלון בניסיון לדחוף בכל זאת ברגע האחרון דיון בנושא, כך שהחוק לא יתקרר על המדף. גפני לא היה בין המתנגדים אך גם הוא הסכים כי רפורמה כה דרמטית דורשת דיון עומק ולא ניתן לאשרה ביומיים.