בלעדי לכלכליסט
אנרג'יאן היוונית תגיש תוכנית פיתוח למאגרי כריש ותנין בתחילת 2017
עם השלמת העסקה תעביר החברה שרכשה מיצחק תשובה את מאגרי הגז ערבות של עד 100 מיליון דולר עבור פיתוחם. דלק קידוחים ואבנר סיימו את יום המסחר כמעט ללא שינוי
אנרג'יאן היוונית מתכננת להגיש תוכנית פיתוח רשמית למאגרי כריש ותנין כבר ברבעון הראשון של 2017. כך נודע ל"כלכליסט". הדברים נאמרו בסבב שיחות בין בכירי החברה עם משרד האנרגיה בשבועות האחרונים, וזאת בטרם שהחברה קיבלה אישור עקרוני מהמשרד להשתתף במכרז.
- אחרי הרכישה של כריש ותנין: נשאר לגלות למי מוכרים את הגז
- אנרג'יאן היוונית רוכשת את מאגרי הגז כריש ותנין
עוד נודע שהחברה תעביר בחודשיים הקרובים, מיד לאחר השלמת העסקה וקבלת כל האישורים הרגולטוריים, מכתב ערבות של עד 100 מיליון דולר לפיתוח מאגר הגז.
בסביבת אנרג'יאן מתייחסים לעסקה כמהלך אסטרטגי ארוך טווח להגדלת פעילות החברה בכל החלק המזרחי של הים התיכון. החברה פועלת כיום במצרים, יוון ומונטנגרו שבבלקן וישראל נחשבת לעוד חוליה במארג השקעות מקומי. החברה השקיעה ב־9 השנים האחרונות כ־300 מיליון דולר רק בקידוחים שונים ביוון, רובם יבשתיים, והיא מעסיקה כיום קרוב ל־400 עובדים.
כדי לעודד את פיתוח המאגר, במשרד האנרגיה בוחנים להוציא תוכניות ישנות מהמגירה שכוללות מתן העברת גז (OPEN ACCESS) לאנרג'יאן דרך צנרת הגז שתוקם עבור לווייתן, מחשבה שעלתה בעבר בזמן גיבוש מתווה הגז.
הרעיון המרכזי הוא לחסוך מהיזם את ההשקעות הכבדות הדרושות בפיתוח צנרת הולכת גז טבעי, כך שמי שיפתח את כריש ותנין יוכל להשתמש בצנרת של לווייתן. החסרון הוא בצורך בהמתנה להשלמת פיתוח לווייתן, כשעיכוב יחייב את היזם להשקיע כסף בעצמו.
שתי המתומדדות האחרות במכרז, אדיסון וקולריג', יכולות בהחלט להתאכזב מההפסד. התמחור של שתיהן היה קרוב עד כדי אחוזים בודדים מההצעה של אנרג'יאן, אולם מה שהכריע את הכף הייתה התחייבות אנרג'יאן למשרד האנרגיה להשקיע מידית בפיתוח המאגרים.
עלות הפיתוח הראשונית נאמדת בעד מיליארד דולר, והצעת הרכישה של אנרג'יאן עומדת על 148.5 מיליון דולר ועוד 8.25% תמלוגים מכל מכירות הגז.
שוק ההון קיבל את הבשורות באופן חיובי עם הסתייגות לגבי עתיד מכירת הגז משם. יהונתן שוחט, מלידר שוקי הון, אמר אתמול כי "לדעתנו זוהי עסקה טובה לשותפויות דלק. מה שהיה נראה בתחילה כמכשול, יוצא לפועל בפרק זמן מהיר באופן יחסי ואף מבטיח לשותפויות תמלוגים עתידיים אשר צפויים להסתכם במאות מיליוני דולרים נוספים במידה והמאגרים יפותחו".
שוחט מגלה בשלב זה בעיה במציאת לקוחות לגז, ולדבריו "אף שמאגרים אלו יהוו נכס מהותי עבור אנרג'יאן, מה שיכול לתמוך ברצונה להוציא את תוכנית הפיתוח לפועל, הרוכשת תתקשה להציע גז במחיר תחרותי או להשיג לקוחות פוטנציאליים בהיקף משמעותי בשנים הקרובות.
לכן, ובשל השלבים המוקדמים וזמן ההתארגנות שצפוי לרוכשת, לא סביר שפיתוח המאגרים יקדים את פיתוח לווייתן ואף להוות תחרות משמעותית למאגר וכן לתמר", סיכם. הקושי במציאת לקוחות טמון בכך שהשוק הקיים (בעיקר תחנות כוח) תפוס מול תמר, והשוק המשני, תחבורה, עוד בחיתוליו.
דלק קידוחים ואבנר, המחזיקות כל אחת 50% במאגרים, סיימו את המסחר כמעט ללא שינוי, עם ירידה של 0.2%.
ממשרד האנרגיה נמסר כי "אנרג'יאן הגישה בקשה רשמית להכרה כמפעילת קידוחי כריש ותנין".