ראיון כלכליסט
"בדורי התייחסו לכסף כאילו הוא של אף אחד"
חצי שנה אחרי שמונה בידי אחיו עמוס למנכ"ל דורי בניה, יעקב לוזון סוגר חשבון עם הנהלת החברה תחת הבעלות של גזית גלוב: "נתנו לאנשים צ'קים של מיליונים בלי לסגור מה מגיע להם. מנהלים לקחו בונוסים ודיבידנדים על שקרים". דווקא העתיד נראה בעיניו ורוד: "דורי בניה תחזור להיות חברה שבונה את מגדלי העשירים ברוטשילד"
"משוגעים. לא מבינים כלום. הטעות של חייהם", אלה רק חלק מהדברים שנאמרו על בני משפחת לוזון כשהחליטו להשקיע בדורי קבוצהלפני כשנה וחצי. אך מה שקנה אז עמוס לוזון (77%) מחיים כצמן וקבוצת גזית גלוב תמורת 9 מיליון שקל בלבד הגיע היום לשווי של 87 מיליון שקל על הנייר.
- הסכסוך מגיע לביהמ"ש: לוזון מבקש לקבוע - אדלסבורג בעל עניין שלילי
- לוזון מתפנה לגבות חובות: תובע את גינדי החזקות בסכום של 7 מיליון שקל
- לוזון מאיים לתבוע יזמים: "נתחיל בדליה שוסטר ונגיע עד גינדי"
דורי קבוצה, או בשמה החדש "עמוס לוזון יזמות ואנרגיה בע"מ", זכתה מאז נרכשה לסיקור תקשורתי נרחב, בעיקר בגלל חוב בהיקף של 250 מיליון שקל למחזיקי האג"ח. גם סגנון הנאום הדרמטי שעמוס לוזון הביא מעולם הכדורגל לשוק ההון הישראלי סיפק לקבוצה כותרות בשפע. אולם מתחת לרדאר אחיו הבכור של עמוס, יעקב לוזון, כמעט הצליח להוציא את אבן הנגף העיקרית של הקבוצה, דורי בניה, מהבוץ שבו היתה נתונה. חברת הקבלנות, שרק לפני שנתיים דיווחה באופן בלתי נתפס על טעויות אומדנים בהיקף של 445 מיליון שקל ועל בור הפסדים עמוק כתוצאה מכך, סיימה את המחצית הראשונה של 2016 עם רווח גולמי של 9.9 מיליון שקל, לראשונה זה שלוש שנים.
"נחזור לבנות את מגדלי העשירים ברוטשילד"
דורי בניה מנוהלת בידי יעקב לוזון באופן לא רשמי מאז כניסת הלוזונים לקבוצה, ובאופן רשמי מאפריל האחרון. את המחצית הראשונה של השנה היא סיימה עם הפסד של 35 מיליון שקל לעומת הפסד של 111 מיליון שקל במחצית המקבילה ב־2015, אך נטרול של הפסד חד־פעמי בגובה 16 מיליון שקל, שנרשם בעבור מכירת חיסול של ציוד ישן, מגלה שיעקב לוזון הצליח לצמצם כמעט לחלוטין את ההפסדים של מי שאמרו עליה שהיא "עסק מת".
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
"דורי בניה תחזור להיות חברה שבונה את מגדלי העשירים ברוטשילד", הוא אומר בראיון ל"כלכליסט". עוד הוא מספר כיצד הוא ואחיו עמוס מתכננים להקים זרוע ביצועית וזרוע יזמית, שיהפכו יחד לחברת הנדל"ן הגדולה בישראל. ועל הדרך הוא סוגר חשבון עם כל אלה שהוא מכנה "מקולקלים", ולדבריו הרסו את דורי בניה טרם זמנו.
למה אתה מתכוון ב"מקולקלים"?
"כל ההתנהלות בחברה היתה מקולקלת ברמות, וכל יום שאני שם אני לומד כמה הדברים הזויים. אני יכול לכתוב ספר על מה שקרה בדורי בניה. על דברים בלתי נתפסים שהיו מסכמים עם יזמים. נתנו לאנשים צ'קים במיליונים בלי שסגרו קודם לכן מה מגיע להם. לא מבין איך חשבו על זה. היחס היה כאילו זה כסף של אף אחד. אלה אנשים פושעים בהתנהגות שלהם. היה לי שליח שקיבל 30 אלף שקל בחודש. שאלתי אותו, 'איך אתה עושה את זה?', והוא ענה שבמקביל היה גם הנהג של אסף מור (המנכ"ל הקודם — א"פ). אמרתי לו: 'אשלם לך על החודש האחרון, אבל אתה לא תעבוד פה יותר'. הוא כבר לא איתנו, וזו רק דוגמה קטנה לאיך הכסף התנהל פה".
יש דוגמאות נוספות?
"לא היה שעון נוכחות, ואנשים היו מקבלים כסף בלי קשר להגעתם לעבודה. אמרתי להם: 'מה זאת אומרת שאין פיקוח על העובדים?'. אני לא מכיר מקום עבודה שלא מעבירים בו כרטיס. אמרו לי: 'פה זה גלובלי'. הודעתי שמעכשיו אין יותר גלובליות. אנשים היו עובדים חצי משרה, והבוסים לא שמו לב. הכסף פשוט זלג החוצה. דברים שהייתי רגיל לדבר עליהם במונחים של אלפי שקלים, בדורי בניה דיברו במיליונים. אם אני כצמן, הייתי עושה בדיוק אותו מהלך שעשה לבייב, ותובע את המנהלים שלו על רשלנות. הם לקחו בונוסים ודיבידנדים על שקרים".
אתה מצליח להבין איך קרתה להם טעות של 445 מיליון שקל באומדני העלויות?
"תהרוג אותי, אבל לא. פתאום קפצה לה טעות של יותר מ־400 מיליון שקל. מה זה הדבר הזה? אני לא מבין ולא מקבל את זה. התקשרתי לאריק וילנסקי (המנכ"ל שקדם לאסף מור — א"פ) ואמרתי לו שהוא חייב 150 אלף שקל. הוא אמר: 'מה פתאום?'. הסברתי לו שבתקופתו הוגשה תביעה על 100 מיליון שקל נגד וודגרופ (החברה הקבלנית שביצעה עבודות בתחנת הכוח דוראד — א"פ), ובספרים נרשמו 65 מיליון שקל כאילו כבר התקבלו. היום, אם אני לא אקבל 65 מיליון שקל, זה כאילו הפסדתי כסף, בעוד אני בכלל לא קשור לפרשה. לא שמעתי דבר כזה, בטח לא בבתי משפט. הוא אמר: 'אני חייב שהתוצאות שלי ייראו טוב'. הייתי תובע את כולם. אם אכתוב ספר על מה שקרה בדורי בניה, הוא יהפוך לרב־מכר מספר 1".
בתגובה לדברים אמר וילנסקי: "לוזון יכול להגיד מה שהוא רוצה. העובדות אינן מדויקות. אני כבר לא שם, ואין לי מה להגיד".
מכר את רשת אילן'ס תמורת 15 מיליון שקל
יעקב לוזון (51) היה עד ינואר האחרון הבעלים של רשת בתי הקפה אילן'ס, שנמכרה תמורת 15 מיליון שקל. "החלטתי שמגיל 50 אני לא רוצה להמשיך לעבוד", הוא אמר ל"כלכליסט" לאחר המכירה. "זה יעד שהצבתי לעצמי, והוא היעד היחיד שלא עמדתי בו. אבל אחרי שתיסגר העסקה, כבר אשכב לי על חופי קובה". התוכנית הזו של לוזון לא יצאה לפועל, והוא מצא את עצמו עמוק בתוך דורי בניה.
הגעת במקור רק לזמן קצר ונשארת כמנכ"ל קבוע. מה גרם לך לשנות את דעתך?
"עמוס הבין שאני האדם הנכון במקום הנכון. יותר נכון מכל אדם מבחוץ. האתגר הוא שהשאיר אותי בחברה. אם זה לא היה מאתגר, לא הייתי נשאר. אנשים אחרים שכיהנו בתפקיד שלי לקחו שכר במיליונים. בדו"חות רואים איך המנכ"ל הקודם קיבל יותר מ־3 מיליון שקל אחרי הפסדים של 200 מיליון שקל. על פי הפרופורציה הזו, אני צריך לקבל שכר של 20 מיליון שקל, בעוד בינתיים אני לא מקבל שכר. מן הסתם אני מתכוון לדרוש. לא חשבתי שאתמנה למנכ"ל ואקח את העסק על הראש שלי. אבל אני עובד לא מעט ומכניס לא מעט כסף לחברה, אז בוודאי שמגיע לי תגמול".
מה עשיתם כדי לשפר את הרווחיות בחברה?
"העברנו את ניהול הפרויקטים שלנו לדניה סיבוס, וזה תרם לנו מאוד. הפרויקט היחיד שסגרנו הוא פרויקט המשתלה, שאותו עשינו בשיתוף עם גינדי. הם רצו להיפרד מאיתנו, כי היו עליהם לחצים מצד דיירים בעקבות הלא נודע — הלוזונים שהגיעו במקום הכצמנים. פיטרנו המון עובדים וצמצמנו הרבה הוצאות שהיו פה בעבר".
אבל בכל זאת שרפתם במהלך המחצית הראשונה של השנה כמעט 100 מיליון שקל מזומן. למה?
"פיטרנו 200 איש, וזה עולה לא מעט כסף. התייעלות היא לא בחינם. ממוצע השכר בתחום הבנייה עומד על 30 אלף שקל בחודש, וזה הפתיע גם אותי. לשלם פיצויי פיטורים ל־200 איש זה מיליונים טובים. אבל בדיוק כמו שבניין צריך, קודם כל, להיבנות על יסודות טובים, זה גם מה שעשינו בחברה. ניקינו את הרוע והחולי בתהליך לא פשוט. אני מקווה לסיים אותו עד סוף השנה, כדי שתהיה לי קרקע מוצקה שעליה אוכל להתחיל לבנות. היעד הוא עד סוף השנה לגמור את הרוע. עד סוף השנה נסיים את כל הפרויקטים עם דניה, ועכשיו עם צוות מצומצם יש לנו שליטה על איכות הבניה ועל כל מה שקורה. קודם כל רצינו ליישר את השטח ולשקם, בלי לעשות מהלך מהיר וחד ולשלוח את כל המקולקלים הביתה".
מה התוכנית העתידית של דורי בניה?
"התוכנית ל־2017 היא להראות רווחיות, ואף אחד לא האמין שזה יקרה. אמרו לי שאני שיכור ולא מיין. בסופו של יום כל הקבוצה הושפעה מההפסדים של דורי בניה, ואנחנו הולכים לתקן את זה. יש לנו היום חמישה פרויקטים של בניה — שלושה מתוכם קרובים לסיום ומנוהלים בידי דניה סיבוס, ושניים דורי בונה בעצמה. התוכנית לשנה הבאה היא גם שדורי תתחיל לבנות עוד כמה מאות יחידות דיור, אבל רק על קרקעות שהיא יוזמת במסגרת הקבוצה. ההערכה היא לתחילת בנייה של 1,000 יחידות דיור. הרעיון הוא להיות הזרוע המבצעת של היזם עמוס לוזון".
מה הרעיון מאחורי זה?
"יזמים לא אוהבים לשלם, ונראה לי הזוי שאני רודף כל הזמן אחרי יזמים שלא משלמים. בן אדם עבד כמו מטורף, אז הוא צריך לקבל את הכסף שמגיע לו. לכן קיבלנו החלטה שנבנה רק לעצמנו. יש כבר קרקעות בתהליכי אישור בנייה, וקרקעות בתהליכי הוצאת היתרים ביהוד, באור יהודה ובגני תקווה. עמוס על הזרוע היזמית — יעקב על הזרוע המבצעת".
איך זה לעבוד עם אחיך?
"אני לא מתערב ביזמות של עמוס והוא לא מתערב לי בבנייה. אבל אנחנו אחים, ואנחנו נפגשים, מדברים ומעלים דברים. אני מיידע אותו בכל דבר, בעיקר בארוחות שישי בערב. אבל בסופו של יום אני מנהל את הבנייה. בקבוצה יש לו הרבה עסקים, חברה בפולין, קרקעות שצריך להשביח ואת דוראד. יש לו לא מעט על הראש".
מה דעתך על בני משפחת אדלסבורג, השותפים שלכם בלוזון קבוצה, שביקשתם להכריז עליהם כבעלי עניין אישי שלילי?
"אני לא מעורב במה שקורה שם. אני שומע מאחי, אבל לא מתעניין יותר מדי. קראתי שאחד מהם לקח חצי מיליארד שקל על כך שהביא את חברת וודגרופ לדוראד. צריך להיות עז מצח כדי לבקש חצי מיליארד שקל".
מה עדיף, ניהול בתי קפה או בניינים?
"זו לא שאלה של קפה או בניינים. באתי לדורי בניה כי זה מאתגר אותי לקחת משהו מרוסק ולהרים אותו. אם לא היה אתגר, לא הייתי עושה את זה. אני לא צריך להתפרנס מזה. יש לי מה לאכול, ברוך השם, ואני לא עושה את זה בשביל הכסף".
יעקב לוזון (51)
תפקיד: מנכ"ל דורי בניה
מצב משפחתי: גרוש + 3, מתגורר בפתח תקווה
השכלה: תיכונית
עסקים קודמים: בעלים של רשת בתי הקפה אילן'ס ופעילות של השכרת רכב
עוד משהו: לא מושך שכר מהחברה