$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

העסקה למכירת אדמה לסינים תושלם השבוע

הרגולטורים באירופה אישרו את העסקה סופית. כמצ'יינה, שמחזיקה ב־60% מחברת האגרוכימיה, תשלם 230 מיליון דולר תמורת 40% הנותרים ותוותר לדסק"ש על הלוואה של 1.17 מיליארד דולר

גולן חזני 06:4707.11.16

בשורות טובות לאדוארדו אלשטיין וחברת אי.די.בי פיתוח שבשליטתו. ל"כלכליסט" נודע כי עסקת מכירת הבעלות המלאה בחברת האגרוכימיה אדמה לכמצ'יינה הסינית תושלם השבוע, ולקופת דיסקונט השקעות, חברה־בת של אי.די.בי פיתוח (76.4%), יוזרמו 230 מיליון דולר (כ־870 מיליון שקל).

 

ההסכם בין דסק"ש וכמצ'יינה על מכירת מניות החברה נחתם באמצע יולי. בשבועיים האחרונים קיבלה כמצ'יינה את האישורים הסופיים לעסקה מהרגולטורים באירופה, שם פעילה אדמה. לאחר השלמת העסקה תחזיק כמצ'יינה במלוא הבעלות על אדמה (מכתשים אגן לשעבר), והחברה שהוכתרה כפאר התעשייה הישראלית תעבור לידיים סיניות.

 

כמצ'יינה מחזיקה ב־60% מאדמה וכעת תשלים את רכישת 40% הנותרים, שבידי דסק"ש. בתמורה היא תיקח על עצמה הלוואת חוב צובר ריבית של דסק"ש בגובה 1.172 מיליארד דולר. כך, יחד עם התמורה בגובה 230 מיליון דולר, תקבל דסק"ש תמורת מניותיה באדמה 1.4 מיליארד דולר. הסכום משקף לאדמה שווי של 3.5 מיליארד דולר.

בעל השליטה באי די בי פיתוח אדוארדו אלשטיין ומנכ"ל אדמה חן ליכטנשטיין בעל השליטה באי די בי פיתוח אדוארדו אלשטיין ומנכ"ל אדמה חן ליכטנשטיין צילום: עמית שעל, טל שחר

 

 

תמורה זו, בצירוף חוב נטו של 1.3 מיליארד דולר של אדמה, משקפת לה שווי פעילות (מניות בתוספת חוב פיננסי נטו) של 4.8 מיליארד דולר. מכאן נגזר מכפיל שווי פעילות ל־EBITDA (רווח תפעולי תזרימי) של 10.

 

כפי שנחשף ב"כלכליסט", אי.די.בי פיתוח יצאה נגד כוונתה של כמצ'יינה לרכוש את ענקית האגרוכימיה הגדולה בעולם, סינג'נטה השווייצרית, תמורת 43 מיליארד דולר. באי.די.בי פיתוח שבניהול שולם לפידות התריעו כי העסקה מהווה הפרה של הסכם אי־התחרות בין דסק"ש לכמצ'יינה, ואף איימו בתביעה. העסקה מול השוויצרים נדחתה ל־5 בינואר, ובינתיים הגיעה כמצ'יינה שבשליטת ממשלת סין להסכמות על היפרדות מאי.די.בי פיתוח.

 

מחזיקי אג"ח ט' מפה וסלינגר משם

 

מכירת המניות בחברת אדמה תסייע לקבוצת אי.די.בי, שמתמודדת בימים אלה עם חזיתות שונות. באחת מהן ניצבים מחזיקי אג"ח סדרה ט' של החברה, שלהם היא חייבת 1.1 מיליארד שקל. אלה חוששים ליכולתה לפרוע את חובה ודורשים הסברים על מצבה ועל פעולות גיוס חוב שביצעה.

 

בחזית אחרת ניצבת המפקחת על הביטוח דורית סלינגר, שמערימה בפני אי.די.בי פיתוח שורה של מכשולים בדרך למכירת החברה־הבת כלל ביטוח, ומאלצת אותה למכור את השליטה בה בבורסה.

 

העסקה מקטינה את ההתחייבויות הפיננסיות של אי.די.בי פיתוח ב־1.172 מיליארד דולר ומגדילה את המזומנים שבידיה ב־225 מיליון דולר (בקיזוז עמלות). כך משתפר דרמטית היחס בין התחייבויותיה הפיננסיות של החברה לבין נכסיה.

 

ככל הנראה תוכל דסק"ש לחזור למדיניות חלוקת הדיבידנדים שלה לאחר חתימת העסקה, צעד נוסף שיפחית את הלחץ המופעל על אי.די.בי. נוסף על כך, תאפשר העסקה לדסק"ש לחזור לגייס אג"ח בריבית נמוכה בשוק ההון ולמחזר חובות קיימים.

 

ריבית של 212 מיליון דולר על ההלוואה בארבע שנים

 

כמצ'יינה רכשה 60% ממניות אדמה באוקטובר 2011. דסק"ש שעבדה את 40% הנותרים תמורת 960 מיליון דולר לתקופה של שבע שנים. ההלוואה צברה בארבע שנותיה הראשונות ריבית של 212 מיליון דולר. מ־2015 עד לפירעונה באוקטובר 2018 היתה דסק"ש אמורה לשלם ריבית שנתית בגובה של 60 מיליון דולר.

 

כמצ'יינה מנהלת מגעים מול אי.די.בי פיתוח לעסקה נוספת — רכישת השליטה בכלל ביטוח. אולם, מגעים אלה טרם הבשילו לכדי הסכם, לפחות על פי דיווחי אי.די.בי פתוח.

 

אדמה, שבניהול חן ליכטנשטיין, הוקמה ב־1952 ופועלת כיום בבאר שבע ובנאות חובב. החברה מעסיקה כ־600 עובדים, וטרם נחשפו תוכניותיה של הרוכשת לגביהם.

שוק האגרוכימיה הסיני הוא השלישי בגודלו בעולם, עם מכירות בהיקף 5.4 מיליארד דולר וקצב צמיחה שנתי של 8%.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x