$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

הסינית מהרשימה השחורה רוצה נתחים מאפריקה ישראל

אוורברייט, שלפי חשיפת כלכליסט כיכבה ברשימה השחורה של שלטונות סין אחרי שלא שילמה משכורות לעובדים, מציעה לרכוש את דניה סיבוס ואפריקה מגורים תמורת 700 מיליון שקל. דניה סיבוס מחזיקה בצבר קרקעות מהגדולים בישראל

גולן חזני 08:2230.01.17

אוורברייט הסינית, אחת משלוש חברות הנדל"ן הסיניות הבעייתיות שנחשפו אתמול ב"כלכליסט", הגישה הצעה לרכישת דניה סיבוס ואפריקה מגורים תמורת 700 מיליון שקל. כך נודע ל"כלכליסט". ההצעה הוגשה במסגרת המכרז לרכישת השליטה באפריקה ישראל, אך היא נוגעת לשתי החברות־הבנות בלבד. דניה סיבוס, שמוחזקת (100%) בידי אפריקה ישראל, פעילה בתחום הקבלנות בישראל ובחו"ל. היא מחזיקה (74%) באפריקה מגורים שפועלת בתחום הבנייה בארץ ומחזיקה בצבר קרקעות מהגדולים בישראל.

 

שווי האחזקה של דניה באפריקה מגורים הוא קצת פחות מ־700 מיליון שקל, אך מניות אלה משועבדות לבנק דיסקונט בשל חוב של כ־330 מיליון שקל של אפריקה לבנק. נראה כי באמצעות רכישתה של דניה מנסה אוורברייט להגיע לצבר עבודות שיאפשר לה להיות אחד משחקני הביצוע הגדולים בארץ. עוד נודע ל"כלכליסט" כי גוף נוסף שגילה עניין ברכישת דניה סיבוס היה התאגיד האיטלקי הגדול פיצרוטי ששותף עם קבוצת שפיר בבניית קו הרכבת לירושלים, אולם בסופו של דבר לא הגיש הצעה.

 

לב לבייב לב לבייב צילום: אריאל שרוסטר

 

אוורברייט (Everbright International Construction Engineeniring Corporation) הנה, כאמור, אחת מבין שלוש חברות סיניות בעייתיות שנבחרו על ידי משרד האוצר ומשרד הבינוי והשיכון שאמורות להגיע לארץ ולזרז את קצב בניית הדירות. כפי שנחשף אתמול ב"כלכליסט", אוורברייט פועלת מבייג’ינג ולפי רשם החברות הסיני היא נמצאת בבעלות של חברה ממשלתית אחרת בשם China Construction International שדורגה במקום ה־275 ברשימת 500 הקבלנים המובילים של איגוד ניהול פרויקטי הבנייה הסיני ב־2015. לפי משרד השיכון, לאוורברייט הכנסות של מעל מיליארד דולר והיא מעסיקה 125 מהנדסים ועוד 200 עובדי מטה בתחומי ניהול, כלכלה ופיננסים.

 

ממסמכים משפטיים שהגיעו לידי "כלכליסט" מבית המשפט בבייג'ינג, החברה היתה בעבר ברשימה השחורה של השלטונות הסיניים. באחד המסמכים מצוין כי זרוע של החברה שביצעה פרויקט בסעודיה, לא שילמה לעובדיה במשך ארבעה חודשים. אלו פנו במחאה לשגרירות הסינית במדינה, והוחזרו לסין על ידי המדינה, וזאת לאחר ש"פעולות המחאה של העובדים הפריעו לשגרירות הסינית וגרמו להפרת החוק המקומי".

 

כרגע הסיכוי לעסקה עם הסינים איננו גדול, לפחות לא בשלב הראשון של הליך המכרז שמנהלים מחזיקי האג"ח של אפריקה ישראל, שמעדיפים להתרכז במכירת השליטה בחברה־האם שמוחזקת כיום בידי לב לבייב. אבל באחרונה נשמעים קולות בקרב נציגות המחזיקים למכור את האחזקות בחברות־הבנות במקום בחברה־האם. הסיבה: גם כך, מרבית המתמודדות על רכישת החברה־האם מעוניינות בנכסים המרכזיים שלה, אפריקה נכסים ואפי אירופה שמרכזת את פעילות הנדל"ן במזרח ומרכז אירופה, ומתכוונות למכור את האחזקות האחרות. במקרה כזה הסינים עשויים לרכוש את דניה ואפריקה מגורים מידי גוף זר או ישראלי שירכוש את השליטה בחברה־האם.

 

מרבית ההצעות במכרז, שמנהל בנקאי ההשקעות ניר אפשטיין מאפשטיין קפיטל, הוגשו עבור רכישת השליטה בחברה־האם אפריקה ישראל, ובהן בולטות ההצעות של החברה היוונית גלובל וורת' וקרן ברוש, שכל אחת מהן מציעה 1.5 מיליארד שקל במזומן. אולם בעוד ברוש הציעה בנוסף אג"ח בהיקף עד 400 מיליון שקל הרי שהיוונים הציעו להתחלק עם המחזיקים בתמורה שתתקבל ממכירת יתר הנכסים בחברה, מעבר לאפי אירופה, בצורה שתוכל להביא את התמורה ליותר מ־2 מיליארד שקל. הצעות רציניות אחרות הוגשו על ידי קרנות לונסטאר ומורגן סטנלי.

 

גם האחים סיידוף מלוס אנג'לס צפויים שפר את הצעתם המקורית שעמדה על מיליארד שקל במזומן, תספורת של מיליארד ואג"ח חדשות של 800 מיליון שקל. לב לבייב ומוטי בן־משה שחברו להצעה משותפת, צפויים גם הם לשפר את הצעתם, אבל ככל הנראה לא יעשו זאת לפני שיקבלו אינדיקציה לגבי ההצעה המובילה או הנבחרת. לבייב ובן־משה הם היחידים שהגישו הצעה מחייבת, ללא תלות בבדיקות נאותות, והנציגות היתה מעדיפה לסגור איתם עסקה מהירה, אבל חייבת לנסות למקסם את התמורה. אבל את זאת ניתן להשיג רק באמצעות מכרז שבו יתקבלו הצעות אחרות שכרגע אינן מחייבות ומקשות על התהליך.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x