נחשף בכלכליסט
הנהלת הבורסה לא נגעה בתפוח האדמה הלוהט - הבונוסים
בלחץ לקדם את חוק שינוי מבנה הבורסה בכנסת נכנע מנכ"ל הבורסה לרבות מדרישות העובדים, אלא שסוגיית הבונוסים נותרה פתוחה ועלולה להוביל לפיצוצים עתידיים. הדרך נסללה להפיכת הבורסה לגוף הפועל למטרות רווח ולניתוקה משליטת הבנקים
כמעט שנתיים של משא ומתן רווי אמוציות הסתיימו אתמול בהסכם קיבוצי בין עובדי הבורסה להנהלה החדשה בראשות איתי בן זאב. מגעים קדחתניים אל תוך הלילה שבין ראשון ושני לוו במעורבות של יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן. אלה התקדמו בצל הידיעה כי ללא הסכמות עד הבוקר, תתקיים כמתוכנן פגישה בין יו"ר ועדת הכספים משה גפני, מנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד, ניסנקורן, ההנהלה וועד העובדים. הישיבה נועדה ללחוץ על הצדדים להגיע להסכמות.
- לאחר שנתיים וחצי של מו"מ: נחתם הסכם עבודה בבורסת ת"א
- בן זאב: "גיבשנו הסכם מצוין - ועד הבורסה בוחר לעסוק בהמשך השליטה במקום"
- כל מה שצריך לדעת על רפורמת המדדים בבורסה שתצא לדרך בשבוע הבא
ההסכם סולל דרך לאישור חוק שינוי מבנה הבורסה, שהוביל יו"ר רשות ני"ע שמואל האוזר. החוק יהפוך את הבורסה לגוף למטרות רווח וינתק את שליטת הבנקים בה, תוך חיובם למכור אחזקותיהם כך שלא יעלו על 5% כל אחד. בשבועות הקרובים תובא הצעת החוק לאישור ועדת הכספים. גפני זקוק רק להסכמות חברי כנסת מהאופוזיציה, הדורשים להגביל אף יותר את כוחם של הבנקים בבורסה עם כניסת החוק לתוקף.
"אף אחד מהצדדים לא פתח כוסות שמפניה", אמר אתמול ל"כלכליסט" מקורב להנהלה. "העובדים מבינים שההסכם שנחתם פחות טוב מקודמו, אבל גם ההנהלה ציפתה להישגים גדולים יותר, שישפרו את הגמישות הניהולית לקראת הבאות". ההישג המשמעותי של ההנהלה היה הקטנת תוספת השכר השנתית הקבועה ל־220 עובדי הבורסה מ־6% בשנה ל־3.5%. בתמורה נאלצה ההנהלה להתחייב שלא תפטר עובדים שמועסקים יותר משנתיים בחמש שנות ההסכם. תוספת זו של 3.5% היא ממוצעת. 50% ממנה יהיו קבועים ו־50% על בסיס החלטת ההנהלה, על פי ביצועים אישיים. עוד העניקה ההנהלה לעובדים 6% ממניות הבורסה לאחר השינוי המבני.
סעיף הבונוסים עלול לפוצץ את ההסכמות שהושגו. עד כה נהנו העובדים מבונוס שנתי בגובה 3 משכורות בממוצע בעלות שנתית של כ־15 מיליון שקל לבורסה, ללא קשר לעמידה ביעדים וגם אם רווחיות הבורסה היתה אפסית. בן זאב דרש להתנות את הבונוס בעמידה ביעדים ובביצועים, בעוד הוועד דרש כי היעדים יהיו קשורים לנפחי המסחר בבורסה. בן זאב טען שלעובדים אין יכולת השפעה ישירה על המחזורים וכי יש להגדיר יעדים כמו רווחיות והכנסות. בהיעדר הסכמה, הוחלט כי ב־2016, שאותה צפויה הבורסה לסיים ברווח של מיליוני שקלים בודדים, יהיה הבונוס 1.4 משכורות בממוצע, בעלות כ־7 מיליון שקל. מדי שנה יגבשו נציגי הוועד וההנהלה הסכמות על מודל הבונוסים. אלא שכל עוד לא גובש מנגנון מוגדר, הנושא עשוי להתפוצץ מדי שנה.
הישג משמעותי להנהלה נוגע למינויים פנימיים. בשל ההסכם הקיבוצי, למעט חברי הנהלה אין כמעט גיוסי עובדים מבחוץ. עד כה הוועד ניהל את הליכי המכרזים הפנימיים, כך שהוא היה המוציא והמוביל של מינויים בבורסה. עתה סוכם כי ההנהלה תיקח את מושכות ניהול המכרזים תוך היוועצות עם הוועד.
בין התנאים שנותרו על כנם: תקציב רווחה מפנק של 7,500 שקל בשנה, 25 ימי חופש בשנה ו־3 נוספים למי שמימש את המכסה. ימי הבחירה שבהם עובד רשאי לא להגיע הוגבלו מיום בשבוע ליום בחודש, ו־10 עובדי קבלן נקלטו כעובדים מן המניין. לפי הערכות, עלות ההסכם נמוכה בעשרות אחוזים מקודמו.