כשמודדים בדולרים, מדד ת"א 35 דווקא עולה
למרות התשואה השלילית - בעקבות התחזקותו של השקל מול סל המטבעות, ובפרט מול הדולר, הניב המדד תשואה חיובית עבור משקיעים זרים
מדד ת"א־35 ירד? תלוי אילו משקיעים שואלים. בעקבות התחזקותו של השקל מול סל המטבעות, ובפרט מול הדולר, הניב מדד ת"א־35 תשואה חיובית עבור משקיעים זרים, וזאת על אף שהמדד רשם תשואה שלילית של 1.86% מתחילת השנה.
- חולשת המדדים הניעה את הציבור מתעודות הסל לקרנות
- המדד עם התשואה הכי טובה בעשור האחרון, שאף אחד לא משקיע בו
- הרפורמה במדדים הפכה את מדדי צמיחה ו־60־SME ליקרים מדי
כך למשל, מי שהשקיע באמצעות קרן סל iShares TA-35 זכה לתשואה של 2.44% מתחילת השנה (נכון ליום המסחר האחרון, ביום שישי שעבר).
דרך נוספת לבחון את ההבדלים בין השקעה שקלית ודולרית במדד היא בבחינת התשואה שרשם מדד ת"א־35 נטו דולר מתחילת השנה — 1.88%. המדד, שהושק בסוף שנת 2015, הוא למעשה גרסא דולרית של מדד ת"א־35, שהושק בזמנו לבקשת גופים זרים שהתעניינו בהנפקת ETF (מעין תעודות סל) על מדד השוק המקומי.
אלא שלפער בין המדד הדולרי והשקלי אין משמעות מעשית עבור המשקיע הפשוט. מי שהיה מעוניין בכל זאת לחשוף את השקעתו למטבע הדולר (אם כי לא תמיד מומלץ להמר על מטבע מסוים) לא יכולים, ולא היו יכולים, לעשות זאת. הסיבה לכך היא שאף אחת מבין ארבע חברות תעודות הסל בישראל לא מציעה כיום מכשיר שעוקב אחר המדד הדולרי.
גורמים בשוק מסבירים זאת בעובדה שככל הנראה אין ביקוש של ממש למכשירים הפיננסיים האלה. זאת, יש לציין, בשונה מתעודות סל המונפקות על מדדי מניות זרים, המאפשרות גידור מטבעי עבור המשקיעים הישראלים שרוצים הגנה על התשואה מפני סיכון מט"ח.
גם מבחינת המשקיעים המוסדיים אין לפערים האלה משמעות של ממש, שהרי גם כך הם נוהגים לגדר חלק מההשקעות שלהם באמצעות חוזים עתידיים.