מיסטר זי הסיני מסכן את עסקת מיטב דש
המיליארדר הסיני הידוע כמיסטר זי, תובע את קרן XIO, שסיכמה על רכישת בית ההשקעות מיטב דש, בטענה שהקרן מתכחשת לאחזקותיו. התביעה עלולה להקשות בקבלת היתר רכישה. לכלכליסט נודע כי הבקשה להיתר, שהיתה אמורה להיות מוגשת בתוך 90 יום מרגע חתימת העסקה, מתעכבת. נציג XIO: "נילחם בתביעה באגרסיביות"
- תביעת ענק שהגיש מיליארדר סיני נגד XIO מטילה צל כבד על עסקת הרכישה של מיטב דש
- מיטב דש: צניחה של 41% ברווח התפעולי של הגמל
- קרנות זרות מתנגדות לניהול הסליקה על ידי מיטב דש
הסכסוך המשפטי הזה, שצפוי להיגרר חודשים ואף שנים באיי קיימן, מסכן את רכישת מיטב דש מסיבה אחת פשוטה. שליטה בבית השקעות דורשת היתר של הפיקוח שוק ההון והביטוח, בראשות דורית סלינגר. בעת מתן היתר לרכישת בית השקעות, השאלה המהותית ביותר שנבדקת היא מי עומד מאחורי החברה הרוכשת ומאיפה בא הכסף - וזאת בניסיון להבין עד כמה המשקיע המרכזי מעורב ואם מדובר בגוף שאינו פרטי. כל עוד תרחף השאלה אם מיסטר זי הוא מקור הכסף - והשאלה הזאת צפויה לרחף לפחות עד סיום התביעה באיי קיימן - הרי שסלינגר לא תוכל לקבל פתרון לשאלה.
נוסף על כך, סלינגר אינה מתלהבת מרוכשים סינים, ועד היום לא אישרה שום גורם סיני שביקש לרכוש חברת ביטוח ישראלית דוגמת כלל והפניקס. זו אולי אחת הסיבות שמנהלי XIO, בפגישות פרה־רולינג שביצעו ובתדרוכים שעשו בארץ, הסבירו שוב ושוב כי מדובר בקרן לונדונית־הונג־קונגית שרק חלק (40%) מהמשקיעים שלה הם סינים.
הבקשה להיתר מתעכבת, הקרן תצרף שותפים
העסקה בין XIO לבין בעלי השליטה במיטב דש צבי סטפק ואלי ברקת נחתמה לפני יותר משלושה וחצי חודשים, ב־1 בדצמבר 2016, לפי שווי של 1.5 מיליארד שקל בעסקת מיזוג משולש הופכי. ל"כלכליסט" נודע כי עם החתימה על העסקה, הקציבו הצדדים 90 יום להגשת הבקשה להיתר שליטה מהפיקוח על שוק ההון, אך היא טרם הוגשה.
למעשה, הבקשה להיתר היתה אמורה להיות מוגשת עד סוף פברואר. הקרן ביקשה ארכה מברקת וסטפק להגשת בקשת ההיתר ואלו הסכימו לכך, ולפי המקורבים הבקשה הרשמית אמורה להיות מוגשת בקרוב. ל"כלכליסט" נודע כי הקרן נמצאת בהליך של הכנסת שותפים נוספים לרכישה, חלקם מוכרים בעולם הפיננסי, וזאת סיבה אפשרית לדחייה בהגשת הבקשה. העסקה כולה, כך לפי הדיווח של מיטב דש, צריכה להיות מושלמת עד ה־31 במאי. לצדדים ישנה זכות להאריך בחצי שנה את המועד ולאחר מכן בתשעה חודשים נוספים - שכל פרק זמן מעבר לכך אמור להיות מוסכם על ידי כלל הצדדים.
לפי דיווח הוול-סטריט ג'ורנל, הסכסוך בין מיסטר זי ל־XIO, פרץ בדצמבר 2016, ממש לאחר חתימת ההסכם לרכישת מיטב־דש. בעיתון דיווחו כי באותו חודש שלח נציג של מיסטר זי שני ממכתבים למשרדי הקרן שבלונדון: בראשון נטען כי מיסטר זי הזרים סכום של 940 מיליון דולר במטבע סיני כדי לסייע בהקמת הקרן, אך למרות בקשותיו לא קיבל הסברים לגבי מה קרה עם כספו, וגם במכתב השני שאל שאלות דומות על ההשקעות. קרנות השקעה נוהגות להפיץ בין המשקיעים שלהם דו"חות רבעוניים המציגות את החברות בהן השקיעו ותוצאותיהן הכספיות, ונראה כי זי - אם אכן השקיע בקרן - לא קיבל מכתב כזה. בנוסף, זכאים המשקיעים גם להחזר במקרה של מימוש ההשקעה של הקרן בחברה מסויימת.
טענות לגיטימיות או קנאה בהצלחת הקרן
סלינגר צפויה לבדוק במסגרת מתן ההיתר גם טענות של גורמים המעורבים בעסקה, לפיהן דווקא הקרן היא זאת שפתחה בהליכים משפטיים בסין נגד מיסטר זי ושלוש חברות בבעלותו, ודרשה ממנו להפסיק להתחזות למשקיע - וכי התביעה שהוגשה בקיימן היתה תגובה לטענות של XIO. גורמים המקורבים לקרן מאמינים שמיסטר זי הגיש את התביעה רק כדי שהוול־סטריט ג'ורנל יוכלו להביא את האשמות האלה לפרסום, ובכך יסיט תשומת לב להליכים המשפטיים שהקרן מנהלת נגדו. לפי אותם גורמים, מיסטר זי מקנא בהצלחת הקרן וכועס על כך שלא צירפה אותו כשותף.
עם זאת, הוול סטריט ג'ורנל מביא כאמור עובדות שתומכות בטענות של מיסטר זי. בראשן סיור שקיים באירופה ובישראל במהלכו לווה על ידי מנהלי הקרן לטורניר הטניס ווימבלדון שמתקיים בלונדון ולמפעל המכוניות הבריטי אסטון מרטין, אותו הקרן ביקשה לרכוש. בנוסף, על פי העיתון, הקרן העניקה למיסטר זי דיוקן שלו, ואנשיה ליוו אותו למסע קניות בלונדון. לפי גורמים יודעי דבר המצוטטים בעיתון, במהלך אותם סיורים מיסטר זי הוצג כ"משקיע פרטי" בקרן. עוד מצויין כי בדואר אלקטרוני ששלח קרסטן גאייר הגרמני - אחד המייסדים של XIO - במהלך אותו ביקור, הוצג מיסטר זי כיושב ראש הוועדה המייעצת של הקרן. לפי גורמים המקורבים לקרן XIO ששוחחו עם "כלכליסט", בתחילת הדרך אכן נשקל לצקף את מיסטר זי כמשקיע ולכן הוא הוזמן לסיורים.
בתביעה שהוגשה לבית משפט בקיימן לפני כחודש, מיסטר זי מאשים כי יושבת הראש של XIO אטין לי ומנכ"ל הקרן ג'וזף פצ'יני קיבלו רווחים סודיים מהמרמה הנטענת. עוד הוא טוען כי הקרן מתעלמת מפניותיו הטלפוניות.
בנוסף, באותה תביעה טוען מיסטר זי כי בשנת 2014 הוא מינה את פצ'יני ולי לנהל את השקעותיו ב־XIO ובחברה נוספת מאיי קיימן בשם דורת'י ונצ'רס. במסמך שהגיש לבית המשפט בקיימן, נטען כי לי היא הבעלים הרשמית של דורת'י ונצ'רס, אך בינה לבין מיסטר זי יש הסכם נאמנות שאומר שהוא הבעלים האמיתי של המניות.
"נילחם בו באגרסיביות בבית המשפט"
XIO הוקמה בהונג קונג בשנת 2014, ויש לה היסטורית השקעות קצרה. בדיווח של מיטב דש לגבי העסקה היא פירטה כי לפי שנמסר לה, XIO היא קרן השקעות בינלאומית שמטה פעילותה ממוקם בלונדון. עוד צויין כי כלפי הקרן קיימות התחייבויות השקעה בסכום של כ־5 מיליארד דולר, וכי היא מבצעת השקעות גלובליות מוטות צמיחה במגוון תחומי פעילות. מתוך התחייבויות ההשקעה, 3 מיליארד דולר מיועדות להשקעות בחברות ריאליות ו־2 מיליארד דולר מיועדות לחברות פיננסיות כמו מיטב דש. לפי הדיווח, החברה מעסיקה צוות בינלאומי של כ־70 אנשי מקצוע מכ־15 מדינות שונות.
מנכ"ל XIO ג'וזף פצ'יני כתב בתגובה לידיעה, בדואר אלקטרוני ששלח לוול סטריט ג'ורנל, כי "שיה ז'יקון אינו משקיע בקרן ומעולם לא היה. משקיעים אחרים היו אלה שהשקיעו 3.2 מיליארד דולר ב־2014". יושב ראש הקרן לי סירבה להגיב לעיתון, שמציין כי לא ניתן היה להשיג את תגובתו של מיסטר זי. העיתון מציין כי דובר חברת ההשקעות של מיסטר זי - ז'ונגז'י אנטרפרייז גרופ - סרב להגיב וכך גם הדוברת של עורך הדין שלו באיי קיימן.
מקרן XIO נמסר: "טענותיו של שיה ז'יקון מופרכות והן תגובת נגד מצידו למכתבי התראה שנשלחו אליו ואל חברות שבבעלותו על ידי קרן XIO. אנו נילחם בטענות מופרכות אלה בבית המשפט". עוד נמסר מהקרן: "אנחנו מכחישים כל טענה ובכוונתנו להלחם בצורה מאוד אגרסיבית בבית המשפט". קרסטן גאייר, ממקימי הקרן ושותף בה, הוסיף בשיחה עם "כלכליסט": "אנחנו מצפים בקוצר רוח להליך המשפטי, שם אנחנו מצפים לשים אחת ולתמיד קץ לטענות המכפישות האלה. אנחנו בטוחים שננצח, אנו מקווים שההליך יהיה מהיר".
מי אתה מיסטר זי
מסוחר עצים וקבלן לאחד מעשירי סין
איש העסקים הסיני שתבע את XIO, שיה ז'יקון הידוע גם כמיסטר זי, החל את דרכו כסוחר עצים ויזם נדל"ן בשנות ה־90.
בשנת 2011 הוא הקים שיה בן ה־56 את קרן ז'ונגז'י קפיטל, שריכזה את הפעילות הפיננסית של קבוצת ז'ונגז'י שבבעלותו ולמעשה הפכה לזרוע החשובה ביותר שלה. לפי המגזין פורבס, הונו מוערך ב־2.1 מיליארד דולר, מה שמציב אותו במקום ה־116 ברשימת עשירי סין.
בדצמבר האחרון הוזכר שמה של ז'ונגז'י קפיטל — הממקדת את השקעותיה בבידור ומדיה, בריאות, אלקטרוניקה ושירותים פיננסיים - בעסקה שבה השקיעה ענקית הקמעונאות הסינית עליבאבא וחברת האינטרנט טנסנט 360 מיליון דולר באולפני הסרטים "בונה" בסין. ז'ונגז'י, שמעסיקה 10,000 עובדים, היתה אחת מהשותפות בקבוצת המשקיעים, שכללה בין היתר את קבוצת פוסון ואת הבנק המסחרי הממשלתי של סין.
לקרן של שיה יש חברה־בת בשם ZZ קפיטל אינטרנשיונל שנסחרת בבורסת הונג קונג ולפי אתר האינטרנט שלה עוסקת בייעוץ לתאגידים. ZZ היא אחת משתי הקרנות הסיניות שמתעניינות ברכישת איירון סורס הישראלית — הפועלת בתחום של הפצה וקידום אפליקציות ופרסום בטלפונים חכמים ונחשבת לחברת האינטרנט הגדולה בארץ - לפי שווי של מיליארד דולר. משרדי הקרן נמצאים בבייג'ינג, והיא פעילה בעיקר בארה"ב, בריטניה, גרמניה, יפן וישראל.
חברה אחרת שקשורה לשיה היא ידאה (Yadea), יצרנית האופנועים הגדולה בסין, שבה השקיעו המיליארדר ובתו בעת הנפקתה בבורסת הונג קונג בשנה שעברה.
רן אברמסון וגולן חזני