יו"ר מגדל: "יישום לא אחראי של הסולבנסי יגביל את הצמיחה במשק"
יוחנן דנינו מתח ביקורת בכנס לשכת סוכני הביטוח באילת כלפי אופן היישום המתוכנן של מודל ההון המתואם - סולבנסי 2: "יישום דרישות ההון החדשות במתכונת הקיימת יוביל לפגיעה גם במבוטחים שכן לחברות הביטוח יהיה פחות אינטרס למכור ביטוחים שדורשים יותר הון"
יו"ר קבוצת מגדל, יוחנן דנינו, מתח היום (ג') בכנס לשכת סוכני הביטוח באילת ביקורת כלפי אופן היישום המתוכנן של מודל ההון המתואם - סולבנסי 2, על חברות הביטוח בישראל. לדבריו, "יישום לא אחראי עשוי להיות בעל השלכות מהותיות - לא רק לחברות הביטוח אלא גם לשוק ההון ואף להגביל את הצמיחה במשק".
- יוחנן דנינו בבליץ נגד סלינגר: "אי אפשר פתאום לדרוש שנשלש את ההון ל־11 מיליארד שקל"
- דנינו יעבוד 100% משרה במגדל וישאיר זמן לתפקידים נוספים
- מגדל מיישרת קו עם חוק שכר הבכירים
דנינו אמר כי "מגדל רואה בחיוב רב את חזון הסולבנסי 2 שפותח ע"י הרגולציה האירופית EIOPA, במטרה לחזק את יציבות ארוכת הטווח של חברות הביטוח". אלא שבשונה מהנהוג באירופה, התריע דנינו, הרגולציה הישראלית מבקשת להחיל שינוי אחיד סטנדרטי, מהיר וגורף על כל חברות הביטוח בלי להתאים את הרגולציה לחברות הביטוח השונות והרכב התיק הביטוחי.
נכון למשטר ההון הקיים, למגדל עודף הון של למעלה מ-3 מיליארד שקלים מעבר ל-4 המיליארד הנדרשים בהתאם לדרישות הוון הקיימות. כלומר עודף הון של כ- 175%. "אבל למחרת החלת התקנות מגדל עלולה להיות בחסר של מיליארדים? הייתכן? על מה ולמה? לא תמצאו דוגמא אחת כזו בכל אירופה, ויש שם אלפי חברות ביטוח", ציין דנינו. להפך, הדגיש, "הרגולטורים באירופה עשו הכל כדי שיישום הוראות סולבנסי 2 יהיה חלק, שלא יפריע או ישפיע על הפעילות העסקית של החברות באמצעות תקופת מעבר נכונה במעבר משטר הון ישן לחדש".
"הרגולציה האירופית החילה את התקנות על התיק הישן, הנהיגה הוראות מעבר ליישום הדרגתי באמצעות הוראות מעבר המתייחסות לאתגרים המרכזיים, הדומים והשונים של המבטחים והכלכלות במדינות האיחוד. היישום ההדרגתי הזה, כולל את פריסת ההתחייבויות הביטוחיות על פני 16 שנים, לצורך צבירת הון כלכלי באופן מדורג לכיסויי סיכוני עבר. היישום ההדרגתי הזה, מאפשר להשלים את חזון חיזוק יציבות חברות הביטוח לאורך זמן, יד ביד, עם שמירה על יציבות השווקים. אמר דנינו וציטט מדברי המפקח האנגלי על הביטוח שהדגיש רק באחרונה כי "הוראות המעבר הן רכיב חשוב בדירקטיבה והן נועדו לסייע לחברות להסתגל למסגרת החדשה ע"י הגבלת זעזועים כלשהם, התייחסות וטיפול בהשלכות לא רצויות או לא מכווננות של המעבר לסולבנסי 2". כך באירופה. אבל בישראל, מתריע דנינו, הרגולציה מכוונת לשינוי מהיר אשר עלול לערער את היציבות במקום לחזק אותה, תוך פגיעה בתחרות שבין החברות". דנינו הזהיר כי השפעות היישום המהיר יכולות לגרור השפעה על העסקים השוטפים של חברות הביטוח ומחנק עסקי בשל מחסור בהון. יישום ההוראות לדבריו במתכונת הקיימת יאלץ את חברות הביטוח להפחית סיכונים דרך רכישת ביטוחי משנה או הפחתת סיכונים פיננסים שיסכלו אפשרות לצבירת כרית הונית עתידית. לדבריו מחנק זה יאלץ את חברות הביטוח להיפטר מוצרים פיננסים עתירי הון, דבר אשר יפגע בהיצע המוצרים הביטוחיים לציבור כמו ביטוח סיעוד ואובדן כושר עבודה או להעלות את מחירם ללקוחות ולפגוע בשוק ההון המקומי דרך מכירת אג"ח קונצרניות ומניות. דנינו הביע חשש כי חברות הביטוח יהפכו לתאגידים שאינם אטרקטיביים למשקיעים ובעלי מניות.
כמו כן, הוא הדגיש כי "במגדל לא צריכים הנחות, לא צריכים טובות. מגדל היא החברה החזקה והגדולה במשק בביטוח החיים, ומהגדולות בענף בכלל והיא תסתדר בכל מצב, אבל אנחנו לא מוכנים לקבל פגיעה לא מידתית, לא מוצדקת, ולא ראויה ובעיקר לא הוגנת אשר פוגעת קשה בתחרותיות, ומייצרת יתרונות לא הוגנים לחלק מן המתחרים בענף. אנחנו מייצגים למעלה משני מיליון מבוטחים והם זכאים לכך שהמדינה לא תפגע בחברה המבטחת שלהם ללא הצדקה".
דנינו הזכיר התנהלות אחרת של – הפיקוח על הבנקים וציין: "כשהמערכת הבנקאית עברה מבאזל 2 לבאזל 3, נתנו פתרון ייחודי לאחד הבנקים הגדולים במדינה, שהיה אצלו פער גדול בשל מאפיינים ייחודיים, ומצאו את הדרך לאשר לו מעבר חלק והתנהלות עסקית תקינה וזו דרישתנו גם כאן. כשהרגולציה הישראלית נדרשה לסוגיית הפריסה שכל הרגולטורים האירופים מצאו כחיונית"
מגדל, כך מציין דנינו, פנתה לפיקוח תוך הצגת היישום באירופה והתשובה שנתקבלה "על פי המידע הקיים אצלנו ולהערכתנו, הוראות אלו אינן רלוונטיות או מהותיות ליישום בישראל".
יוחנן דנינו התייחס גם להסכמה של חלק מחברות ביטוח אחרות למתווה היישום שמבקשת הרגולציה הישראלית להחיל בניגוד לכל הקביעות של הרגולטורים והמומחים באירופה ושאל "מדוע שהחברות יהיו נתונות לחסדי התנודתיות בשוק ההון ובעקום הריביות כבנות ערובה, כאשר כל תזוזה עלולה להוריד אותן מתחת להון הנדרש גם בסוף תקופת המעבר? מדוע ששוב הדור הצעיר יצטרך לסבסד את ההון הנדרש למוצרים שנרכשו ע"י הדור הוותיק יותר?" הקשה יו"ר מגדל.
דנינו קורא לחברי ועדת הכספים של הכנסת לזכור כי "ליישום משטר ההון החדש בענף הביטוח השלכות רוחב דרמטיות שיש לקחת אותן בחשבון. אני עדיין מקווה שהרגולטור המקומי יאמץ לא רק את חזון האירופי אלא גם את אופן היישום האחראי כפי שנהוג באירופה".