באוגוסט הקרוב טבע עלולה להתעורר עם בעל בית חדש
במסגרת רכישת אקטביס העניקה טבע לאלרגן 9.8% ממניותיה, שנחסמו עד אוגוסט. מכירת המניות לאחר תום החסימה עשויה ליצור לחץ על המניה ולהפוך שוב את טבע יעד להשתלטות של גוף שיהיה מוכן לעמוד במחירן — 3.3 מיליארד דולר כיום
לאחר ירידה של כ־15% במחיר מניית טבע מתחילת השנה, וירידה של יותר מ־40% במהלך 12 החודשים האחרונים, האם תיאלץ מי שכונתה פעם "מניית העם" להתמודד עם לחץ נוסף, שידחוק אותה עוד כלפי מטה?
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
- טבע הפכה לזירת קרב בין ניסנקורן ליחימוביץ'
- טבע מתכוננת לפיטורי מאות עובדים לאחר החג
- טבע קיבלה אישור FDA לתרופה מקורית למחלת הנטינגטון
באוגוסט 2016 השלימה טבע את רכישת החטיבה הגנרית של אלרגן, אקטביס, תמורת כ־40 מיליארד דולר. אלרגן קיבלה סכום של 33.43 מיליארד דולר במזומן ואת השאר ב־100 מיליון מניות של טבע שנחסמו למשך שנה. מדובר במניות "צפות" של טבע בשיעור של 9.8%, שחסימתן תפוג באוגוסט הקרוב.
השאלה הגדולה שנשאלת כעת היא האם אלרגן, הנסחרת לפי שווי של 80 מיליארד דולר, מתכננת למכור מיד לאחר הסרת החסימה את מניות טבע שבידיה — ששוויין עומד כיום על מעט יותר מ־3.3 מיליארד דולר.
נפח המסחר היומי הממוצע במניית טבע עומד על כ־10 מיליון מניות ביום, כך שאם אלרגן תחליט למכור את אחזקותיה בקצב הזה, יעברו כ־10 ימים עד שתצליח להיפטר מכל מניות טבע שברשותה.
גם אלרגן יודעת שטבע נסחרת היום בתמחור חסר
לאלרגן תהיה באוגוסט אפשרות של ממש לטלטל את מחיר המניה של טבע, אך אפשרות לחוד ויישום לחוד. יש להניח שגם אלרגן, כמו רבים בשוק, מעריכה כי מניות טבע נסחרות היום בתמחור חסר. ואכן, אנליסטים רבים חושבים שהמניה כבר חטפה יותר מדי, וכי היא עתידה לתקן ולייצר למשקיעיה ערך בעתיד. מנגד, וול סטריט דוחקת בחברות להציג שיפור בתוצאותיהן הכספיות, בייחוד בטווח הקצר, ולכן לא מן הנמנע שאלרגן תעדיף להיפטר ממניות טבע שברשותה.
כדי לבדוק את האפשרות הזו, די להציץ בדו"חות השנתיים של אלרגן. על פי כללי החשבונאות המקובלים, חברה ציבורית יכולה לסווג "השקעה לטווח קצר" רק בהתקיים שני תנאים: ההשקעה חייבת להיות נזילה (מזומן או ניירות ערך) ושבכוונת החברה למכור את ניירות הערך האלה בתוך 12 חודשים. אם זה אינו המקרה, עליה לסווג אותם כהשקעה לטווח ארוך.
בדו"חות השנתיים של אלרגן ל־2016 החברה מגדירה את מניות טבע שברשותה כהשקעה לטווח קצר. כלומר, ייתכן מאוד שהיא מתכוונת למכור את האחזקה הזו מיד עם הסרת החסימה באוגוסט הקרוב.
אם המכירה תתבצע בשוק הפתוח, כפי שמניחים חלק מהאנליסטים, תהיה מניית טבע חשופה ללחץ משמעותי. לכן אפשר להבין למה יש משקיעים בטבע שרואים בדאגה את ההתפתחות הקרובה. אך בין שאלרגן תחליט למכור את מניות טבע שברשותה בשוק החופשי ובין שמחוץ לבורסה, מדובר בכמות הגדולה מאוד של מניות שמוחזקות בידי גוף יחיד. המחזיקות הגדולות אחרי אלרגן הן הקרנות FMR עם אחזקה של 6.2% מהמניות, קרן קפיטל עם 4.4%, קרן פרנקלין עם 4.35% מהמניות וקרן בלאקרוק עם 3%.
כל קרן גידור או אחת הקרנות שכבר מחזיקות במניות טבע יכולה לרכוש את המניות האלה אחרי שיופשרו ולהפוך לגורם דומיננטי מאוד בהחלטות של חברת התרופות הישראלית. אך חשוב לזכור כי מדובר במניות שמחירן כרגע יותר מ־3 מיליארד דולר — לא השקעה קטנה.
המחיר הנמוך היסטורית של מניית טבע (33.3 דולר) הופך אותה לאטרקטיבית להשתלטות, וזו עשויה להגיע מאחת המתחרות שלה. מפת הפארמה העולמית מונה רק כמה חברות שיכולות להרים רכישה כזו: ג'ונסון אנד ג'ונסון, פייזר, נוברטיס רוש, סאנופי־אוונטיס וגלקסו סמית' קליין. אך לאחר מסע רכישות לא מוצלח, שכלל את רימסה המקסיקנית ואת אקטביס, יש לטבע גיבנת חוב של 37 מיליארד דולר — גבוה משווי השוק שלה — וקשה לראות מי יקפוץ על המציאה.
טבע היתה יעד להשתלטות בתקופת השפל הקודמת שלה, רגע לפני שהמנכ"ל עד לא מכבר, ארז ויגודמן, נכנס לתפקידו. בראיון בדצמבר 2015 ציין ויגודמן כי "טבע, במחיר של פחות מ־40 דולר למניה, היא בסכנה של אובדן העצמאות שלה, כפסע מסיטואציה של השתלטות עוינת". הדבר נכון גם היום, כשהמניה כבר נסחרת בפחות מ־40 דולר, אבל אולי דווקא החוב בהיקף של עשרות מיליארדי דולרים הוא שישאיר אותה עצמאית ועשוי להרתיע רוכשות פוטנציאליות.
אם לא די בכך, לאחרונה פסק בית משפט במדינת דלאוור כי הפטנט הרביעי מתוך חמישה על תרופת הדגל של טבע, קופקסון, כבר אינו תקף. מנגד, המלחמה במחירי התרופות הגבוהים בארה"ב — שקיבלה רוח גבית גם מהנשיא טראמפ — עשויה להחזיר את הגנריקה למרכז הבמה, וכאן יש לטבע הרבה מה להציע.
עד היום התנועה של חברות התרופות הגדולות היתה החוצה מהגנריקה. אלרגן עצמה כנראה פחות מאמינה בשוק הזה, אחרת לא היתה מוכרת את חטיבת הגנריקה שלה אקטביס או אפילו שוקלת להעמיד למכירה את מניות טבע. גם חברות אחרות כמו מרק נפטרו מעסקי הגנריקה, כדי להתמקד רק בתחום האינובטיבי, שבו נמצא הכסף הגדול.
אישור FDA לתרופה החדשה עשוי להציל את המניה
טבע נסחרת במכפיל נמוך מאוד של 6 על הרווח הצפוי ב־2016. זהו המכפיל הנמוך ביותר בתעשיית הפארמה, אף שיש לחברה לא מעט תרופות מעניינות בקנה, שיכולות להפוך לבלוקבסטר.
ייתכן שהבשורה המשמחת שקיבלה טבע בתחילת השבוע, בדמות אישור ממינהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) לתרופת המקור שלה אוסטדו (AUSTEDO) לטיפול בחולי הנטינגטון, היא שתציל את מניית החברה. המכירות הצפויות לתרופה החדשה נעות סביב 700 מיליון דולר בשנה, דבר שעשוי למנוע קריסה נוספת במניה. האישור לאוסטדו מהווה גם גושפנקה ליעילות המולקולה SD809, שעליה מבוססת התרופה, וליכולת שלה להוות פלטפורמה יעילה לתרופות נוספות בעתיד.
מטבע סרבו להתייחס לדברים.