בלעדי לכלכליסט
טבע מתכוננת לפיטורי מאות עובדים לאחר החג
החברה החלה במהלך שקט של פיטורי כ-100 עובדים בישראל. בשלב הבא, לאחר חג הפסח, צפויה טבע להתחיל בגל פיטורים בכל העולם שיכלול כ-5,000 עובדים, מתוכם מאות בישראל. המנכ"ל הזמני של טבע, יצחק פטרבורג מוביל את צעדי ההתייעלות
העובדים משלמים על הטעויות: טבע החלה במהלך פיטורים במפעלים ובמטה החברה בישראל, ונערכת לגל פיטורים משמעותי יותר של מאות עובדים לאחר הפסח, כך נודע ל"כלכליסט". ענקית הגנריקה הישראלית מתכננת לפטר אלפי עובדים ברחבי העולם; ההערכות מדברות על 5,000-6,000 עובדים, בתוכנית התייעלות שתתפרס על פני כמה שנים.
- כי המנוח עץ השדה: הקבורה האקולוגית מציעה מנוחה נכונה
- יום שלישי ברציפות: בנק ישראל רכש מאות מיליוני דולרים והקפיץ את הדולר ב-1.2%
- 1.1 מיליארד שקל: הרווח הנקי של ישראמקו ב־2016
טבע פיטרה עד כה במהלך שקט קרוב ל־100 עובדים בישראל. יצחק פטרבורג, שכיהן כיו"ר טבע עד החודש שעבר ומאז משמש מנכ"ל זמני, מוביל את צעדי ההתייעלות יחד עם היו"ר החדש סול בארר. המהלך צפוי להתבצע בלי קשר לעיתוי של מינוי מנכ"ל חדש לחברה. פטרבורג רמז עם פרסום הדו"חות לרבעון הרביעי של 2016 על הליך ההתייעלות כשאמר: "נעשה הכל כדי לעמוד בתחזיות שלנו, כולל קיצוץ בהוצאות אם יידרש".
פיטורים מורכבים בצל הבחירות להסתדרות
דחיית מועד הפיטורים הנרחבים נובעת לא רק מהרגישות של פיטורי עובדים לפני החג. גם הבחירות להסתדרות העובדים, שאמורות להתקיים במאי, מעכבות את התהליך. העובדים בכל מתקניה של טבע ברחבי הארץ מאוגדים בהסתדרות, אולם חלק מבעלי התפקידים מוחרגים מההסכמים הקיבוציים ומחזיקים בחוזים אישיים - ואותם ניתן לפטר ללא היוועצות ומשא ומתן עם הוועד.
טבע מעסיקה בישראל יותר מ־7000 עובדים. לאחר המיזוג עם החטיבה הגנרית של אלרגן יש לה ברחבי העולם 57 אלף עובדים במפעלים השונים. עד לפני שנה, לפני רכישת הענק של אלרגן, העסיקה טבע 43 אלף עובדים. אולם, רכישת אלרגן, שהיתה בין הגורמים שהביאו את טבע למצבה הקשה הנוכחי, הגדילה את מספרם. פיטורי 5,000 עובדים אמורים לחסוך לחברה כ־2 מיליארד דולר, אבל התוכנית המלאה עדיין מצויה בהכנה ועתידה להתרחש בהדרגה.
שווי של 33 מיליארד דולר וחוב של 36 מיליארד דולר
הערכות על גל הפיטורים הקרב קיימות זה כמה חודשים. זאת לאור המצוקה שאליה נקלעה טבע, שחווה ירידה ברווחים ומתמודדת עם חוב עצום של 36 מיליארד דולר, שנובע בעיקר מהרכישה של אלרגן ב־40 מיליארד דולר, שהושלמה באוגוסט האחרון ונשענה ברובה על הלוואה. טבע נסחרת בשווי שפל של 33 מיליארד דולר - פחות מ־50% משווי השיא בקיץ 2015 ואף מהחוב שלה.
גל הפיטורים הקודם בחברה התרחש ב־2013 בהובלת המנכ"ל דאז ג'רמי לוין. אז נקבעה תוכנית לפיטורי כ־5,000 עובדים, אולם בסופו של דבר פוטרו קצת פחות מכך.
בפברואר פוטר ארז ויגודמן, שכיהן כמנכ"ל טבע שלוש שנים. ויגודמן לא עמד בתקוות שתלה בו השוק ולא השכיל להתמודד עם החוב הפיננסי בגובה 13 מיליארד דולר של טבע. בתקופתו נשארה טבע תלויה בעיקר בקופקסון לטיפול בטרשת נפוצה. טבע נלחמת כדי לשמור על הפטנטים על הקופקסון, אולם בית המשפט עלול לאשר השקת שתי תרופות גנריות כבר השנה.
מטבע נמסר: "כפי שהודיעה החברה בעבר, תכנית ההתייעלות היא חלק אינטגרלי מהמציאות העסקית של טבע. התוכנית כוללת, בין השאר, סגירת פעילויות שאינן רווחיות ואיחוד פונקציות, וזאת לצד הקפאת גיוסים ותחלופת עובדים טבעית. תהליכים אלה נעשים תוך דיאלוג עם העובדים. וכך ייעשה, לרבות בישראל, במידה ויידרש. נדגיש כי המספרים אשר פורסמו בכלי התקשורת אינם נכונים".