מלחמת אמזון בוולמארט: מה עומד מאחורי רכישת הול פודס?
כשהמסחר המקוון והמסחר הפיזי משתלבים: אמזון הודיעה אתמול על רכישת רשת המזון האורגני תמורת סכום של 13.7 מיליארד דולר, ואילו וולמארט רוכשת את רשת האופנה האינטרנטית בונובוס; כך הן מנסות לקחת לקוחות זו מזו תוך ניסיון למצוא את התמהיל המושלם
עתידו של עולם הקמעונאות יהווה שילוב של מסחר דיגיטלי וחנויות פיזיות, כך נכתב בפרשנות מאת שרה פרז באתר Techcrunch למהלך הגדול שביצעה אתמול (ו') אמזון כשהודיעה על רכישת רשת המזון האורגני הול פודס ב-13.7 מיליארד דולר. כותרת הפרשנות היא "אמזון רוצה להפוך לוולמארט לפני שוולמארט תהפוך לאמזון". היא מתייחסת גם לרכישת רשת האופנה האינטרנטית בונובוס ב-310 מיליון דולר על ידי וולמארט, עליה נודע אתמול.
- בזוס פונה לקהל הרחב: אנא תנו לי רעיונות לפעילות פילנטרופית
- אמזון רוכשת את הול פודס מרקט תמורת 13.7 מיליארד דולר
- דיווח: אמזון במגעים לרכישת Slack ב-9 מיליארד דולר
לפי הפרשנות, וולמארט היא הקמעונאית היחידה שלה הגודל, ההיקף והמימון היכולים להתמודד עם אמזון, ואילו אמזון מנסה כבר שנים למצוא דרכים למזג חנויות פיזיות לתוך עולם המסחר הדיגיטלי. השאלה הנשאלת כעת היא איזו משתי הקמעונאיות תגלה את התמהיל המושלם, ותגיע אליו הכי מהר.
הקרב על בעלי ההכנסה הנמוכה
לאחרונה החלה וולמארט להתחרות בשירות הפריים של אמזון, המאפשר ללקוחותיה לקבל מיליוני מוצרים בתוך יומיים, מבלי להתחייב למנוי שנתי. המהלך לא נעלם מעיניה של אמזון, והיא בתורה מתכוונת ישירות לקהל הלקוחות של וולמארט ומאפשרת כעת ללקוחות בעלי הכנסה נמוכה לשלם במזומן באתר שלה. היא אף מאפשרת ללקוחות המקבלים סיוע ממשלתי לקבל הנחות על מוצרים.
לפי פרז, אמזון זקוקה ללקוחותיה של וולמארט, שלרוב שייכים לדרגות ההכנסה הנמוכות יותר. זאת לאחר ששירות הפריים מיצה למדי את השוק בעל ההכנסה הגבוהה והבינונית והאפשרות היחידה שלה להרחיב את השירות הוא בקרב בעלי ההכנסה הנמוכה. מעבר לכך אמזון עושה צעדים לתקיפת שוק מוצרי המכולת – שוק מאתגר לקמעונית אינטרנטית כדוגמתה, בשל דרישות שונות מאלו של מוצרי המסחר הדיגיטלי – כגון הצורך לשמור מוצרים בקירור או בהקפאה. אמזון מגבירה בהדרגה את פעילותה בתחום באמצעות שירות המשלוחים שלה "אמזון-פרש" (AmazonFresh) אולם לא הצליחה להגדיל משמעותית את היקף פעילותה בתחום בשל הקשיים הכרוכים במשלוח מוצרים מתכלים. בנקודה זו לוולמארט יש יתרון תחרותי, כיוון שכל סניפיה ממוקמים ברחבי ארה"ב במרחק של לא יותר מ-16 ק"מ מ-90% מלקוחותיה.
עוד נכתב כי "אמזון עודנה חסרת ניסיון בתחום החנויות הפיזיות, שם שולטת וולמארט. היא פתחה לא מזמן חנות לאיסוף מוצרים בסיאטל, אולם חלק ניכר מהמאמץ שלה בתחום החנויות הפיזיות הם ניסיוניים למדי". החברה גם בוחנת פורמט חדש של חנויות נוחות חכמות יחד עם רשת החנויות "גו" (Go) נטולות הקופאים, והדבר עשוי להיות צעד ממשי ראשון בתחום חנויות. מסיבה זו - חוסר הניסיון בתחום החנויות הפיזיות - הגיוני שתבצע רכישות ענק כמו זו שעשתה עם הול פודס.
במקביל וולמארט מנסה למנף את חנויותיה הפיזיות לנגיסה בנתח הלקוחות מאמזון. היא מדרבנת רוכשי אונליין לבקר בחנויותיה כדי לאסוף את הזמנותיהם, וזאת על מנת להוזיל עבורם את המחירים, וכעת מסבה חלק מצוותי החנויות לשמש כנהגי משלוחים על מנת לספק הזמנות אינטרנטיות אף תוך יממה.
שתי הרשתות בהחלט מבינות כי עולם הקניות אולי לא יעבור כולו לתחום האונליין בעתיד הנראה לעין, והוא גם לא ישוב להיות נחלתן הבלעדית של חנויות פיזיות. ולכן כשאמזון מקימה חנויות וגם רוכשת רשתות קמעונאיות, וולמארט מנסה להבין כיצד תוכל לחזק את התחרותיות שלה בתחום האונליין. עוד לפני רכישת בונובוס ביצעה וולמארט רכישות אסטרטגיות באחד מתחומי המסחר הדיגיטלי הצומחים במהירות הגדולה ביותר – ביגוד והנעלה, וכן מעצימה את הצוות הטכני שלה בהשקעה של 3 מיליארד דולר בחברת המסחר הדיגילי Jet.com, בהובלת מארק לור.