דיווח: שותפות לווייתן במגעים מתקדמים להסכם יצוא גז למצרים
סוכנות בלומברג מדווחת כי השותפות מנהלות משא ומתן עם חברת דולפינס המצרית, על הסכם אספקת גז לתקופה כ-15 שנה. הצדדים חתמו בעבר על מזכר הבנות ראשוני, אך סיבות רגולטוריות עיכבו התקדמות לקראת הסכם
השותפות במאגר הגז לווייתן מנהלות משא ומתן מתקדם לחתימה על הסכם לייצוא גז מול דולפינס המצרית. כך מדווחת היום (ה') סוכנות הידיעות בלומברג. במסגרת המגעים נבחנת בין היתר הדרך הטובה ביותר להעברת הגז למצרים.
- פיתוח לווייתן ייתקע ביבשה? בג"ץ עשוי לדרוש מהמדינה שינוי בתוואי צנרת הולכת הגז
- שר האנרגיה שטייניץ חנך את צנרת ההולכה היבשתית של מאגר "לוויתן"
- קבוצת אלון במגעים לרכישת 15% מחברת הניהול של מאגר לווייתן
על הפרק שתי אפשרויות מרכזיות: דרך הצינור שעובר בעקבה בירדן (FJAR) שאליו מחוברת ישראל - אפשרות זו נחשבת ליקרה יותר עבור המצרים אך בטוחה יותר; החלופה השניה היא שימוש בצינור הישיר שעובר דרך סיני ושימש בעבר את חברת EMG (עד שהפסיק להזרים גז בשנת 2012 בעקבות סדרה של פיצוצים וחבלות מכוונות). על פי הערכות, הצדדים שוקלים אופציה שלישית ופחות ישימה להקמת צינור גז חדש וישיר בין ישראל למצרים.
לא מדובר במגעים חדשים בין הצדדים. בעבר חתמו הצדדים על מזכר הבנות ראשוני (LOI) מול החברות דולפינס וטאקה ערביה ממצרים, אך עד כה נותרו המגעים ברמת ההבנות בלבד בשל סיבות רגולטוריות, הן בישראל (סביב אישור מתווה הגז והחלטת ההשקעה במאגר) והן במצרים. בהקשר זה צוטט ב-בלומברג ד"ר עלאא עראפה, מייסד חברת דולפינס, שאמר כי "הפוטנציאל שיש בים התיכון הוא אדיר, מה שעשוי להפוך אותו לספק הגז הטבעי עבור האזור כולו. אנחנו רוצים להיות חלק מזה, יחד עם ישראל".
על פי ההערכות, ההסכם של לווייתן מול החברות המצריות כולל אספקת גז טבעי בהיקף של של 4 BCM, במהלך 15 שנה. החוזה הפוטנציאלי מוערך בסכום של כ-10-8 מיליארד דולר בהתחשב במחירי ההובלה.
בחודש פברואר האחרון דיווחו השותפות במאגר לווייתן על החלטת השקעה סופית (FID) לפיתוח שלב 1א' במאגר (קיבולת של 12 BCM בשנה) בתקציב כולל של 3.75 מיליארד דולר. עד כה חתמו השותפות על מספר חוזים לאספקת גז כשהמרכזי שבהם נחתם לפני כשנה עם החברה הממשלתית הירדנית Natural Electric Power Co ליצוא גז מלוויתן בהיקף של 10 מיליארד דולר. השלב הבא והמתבקש של השותפות הוא חתימה על חוזים , ובפרט חוזים מול השוק המצרי שנחשב ליעד מרכזי עבור המאגר בשל קרבתו ובשל פוטנציאל הביקוש המצרי.