אחרי השבוע הקשה שעבר על הביטקוין: מה הלאה?
המטבע הווירטואלי נסחר השבוע בתנודתיות והמשקיעים תוהים לגבי ערכו האמיתי; יועץ ההשקעות דן דיוויס אומר כי קשה לקבוע את ערכו מאחר ששער החליפין שלו נקבע בידי תזרימי הון מתיקי השקעות ספקולטיביים; מוחמד אל-עריאן סבור שהמטבע לא יאומץ כאמצעי תשלום ע"י ממשלות
- האם יש לשלם מס על קנייה או מכירה של ביטקוין?
- אחת מבורסות הביטקוין הגדולות בסין נסגרת, והמטבע מתרסק
- הביטקוין צנח ב-8% לאחר שמנכ"ל ג'יי.פי מורגן טען שהוא תרמית
נכון לאתמול (ו') אחר הצהריים נסחר הביטקוין בתנודתיות וברמה של 3,560 דולר למטבע. המטבע הווירטואלי רשם שתי צניחות של למעלה מ-30% במהלך שלושת החודשים האחרונים. זאת למרות עלייה של 250% מתחילת השנה.
דן דיוויס, יועץ מחקר בכיר בפרונטליין אנליסס ( Frontline Analysis), טוען כי אין טעם לנסות לאמוד את שוויו של הביטקוין כאילו היה סוג של נייר ערך. לדבריו, "לא מדובר בנייר עם ערך מהותי, אלא במטבע שבטווח הארוך מונחה בידי שער חליפין שמונע על ידי מסחר או נפח העסקאות".
העובדה שנתח נכבד מהביטקוין לא נסחר אלא נשמר כהשקעה לא פוסלת אותו מלהיות מטבע לכל דבר, על פי דייוויס. אולם נכון לעתה, שער החליפין שלו מול הדולר נקבע בידי תזרימי הון מתיקי השקעות ספקולטיביים ועל כן קשה לייחס לו ערך הוגן שהינו סביר ותואם את כל המידע הנוגע למטבע.
התפיסה של הביטקוין כמטבע מאפשרת, לפחות בתיאוריה, להתוות שער חליפין לטווח ארוך על בסיס תורת כמות הכסף, קרי, ערכו של המטבע עומד ביחס הפוך לכמותו. אולם הקושי המרכזי הוא להעריך כמויות ונפחי מסחר – ב-2014 שימש הביטקוין בעיקר למסחר גלובלי בלתי חוקי בסמים אולם כיום הנתונים השתנו והוא משמש לעסקאות נוספות, אומר דיוויס.
מוחמד אל-עריאן, המשמש כיועץ בכיר בחברת ההשקעות אליאנץ, אומר שהמטבע ישרוד רק כאמצעי תשלום P2P ושממשלות לא יאפשרו את אימוצו המסיבי.
כך או כך, אנליסטים מסכימים כי הרלוונטיות הגדלה של המטבע היא גורם שיש לקחתו בחשבון. "העובדה שחשיבותו של הביטקוין גדלה במהלך השנים האחרונות ומספר האנשים והעסקים המשתמשים בו צריכה לגרום לנו לשנות את הגישה שלנו לגבי ישימותו", אמר דייוויס אך ציין כי "עדיין לא הייתי סוחר בו או משקיע בו מאחר שאינני יכול לחזות את תנודות ההון ממנו או אליו".