האקטיביזם עבד: מאיר שמיר יסתפק במיליון שקל פחות
לאחר שחברת הייעוץ אנטרופי איימה שלא להמליץ לאשר את שכרו של המנכ"ל ובעל השליטה במבטח שמיר, הסכים שמיר לחתוך את שכרו החודשי ל־166 אלף שקל. אנטרופי צפויה לתמוך בשכר החדש, אך בעלי מניות המיעוט עשויים לטרפד אותו
המאבק של בעלי מניות המיעוט של מבטח שמיר נגד השכר הגבוה של בעל השליטה והמנכ"ל מאיר שמיר הצליח – והחברה חתכה את ההצעה החדשה לתנאי העסקתו של שמיר.
- בעלי מניות במבטח רוצים לקצץ בחבילת השכר של מאיר שמיר
- מבטח שמיר נפרדת מתפרון: מכרה את יתרת אחזקותיה ב-4 מיליון שקל
- כתב אישום: הניחו מטענים ברכבו ובסמוך לביתו של מאיר שמיר
שמיר, שייסד את החברה ומשמש בתפקיד המנכ"ל שלה מאז 1992, הסכים להפחית את דמי ניהול החודשיים שהוא מקבל לחברה בבעלותו מהיקף של 250 אלף שקל בחודש ל־166 אלף שקל, כך שעלות שכרו ללא בונוסים תיחתך במיליון שקל בשנה – 2.2 מיליון שקל במקום 3.2 מיליון שקל. העלות כוללת גם דמי החזקת רכב והוצאות נלוות נוספות. מנגד מבקש שמיר לשפר את הבונוס שלו מזכאות ל־5% מהרווח השנתי העולה על 30 מיליון שקל ל־6% מהרווח שמעל 30 מיליון שקל. עם זאת, תקרת הבונוס נותרה בגובה של 3 מיליון שקל.
אסיפת בעלי המניות לאישור התנאים היתה אמורה להתקיים כבר השבוע, אך נדחתה ליום חמישי הבא על רקע הסתייגות חברת הייעוץ אנטרופי מחבילת השכר של שמיר, שהחברה ביקשה לאשרר. באסיפה אמורים היו בעלי מניות המיעוט בחברה לחדש את תנאי העסקתו של שמיר לתקופה של שלוש שנים נוספות, ללא כל שינוי לעומת תנאי ההסכם המקורי מ־2012, שחודש שוב באישור בעלי המניות ב־2015.
עלות שכרו של שמיר יכולה היתה להגיע לפני ההפחתה ל־6.2 מיליון שקל, אם כי ב־2012–2014 וב־2016 לא היה זכאי שמיר למענק – ולכן עלות שכרו הסתכמה ב־3.2 מיליון שקל. ב־2015 נהנה שמיר ממענק בגובה 3 מיליון שקל בגין מכירת אחזקות מבטח שמיר בקונצרן החלב תנובה.
את המחצית הראשונה של 2017 סיכמה הקבוצה עם הפסד של 33 מיליון שקל, לאחר שסיימה את 2016 עם רווח נקי של 32 מיליון שקל. בהתחשב בתוצאות, הסיכוי ששמיר יגיע לתקרת השכר שלו - 5.2 מיליון שקל בשנה - נמוך למדי.
אנטרופי מייצגת את כלל בעלי מניות המיעוט בחברה, אך בפרט את הגדולים שבהם - מנורה וכלל. בחברת הייעוץ לא אהבו את העובדה שמנכ"ל של חברת אחזקות משתכר שכר שוטף כה גבוה וטענו כי עיקר התגמול צריך לבוא מבונוסים על בסיס מימוש ברווח של השקעות ולא משכר שוטף. הטענות מסבירות את שינוי המשקל בין השכר השוטף שלו שמי זכאי לגובה הבונוס האפשרי שיקבל, ובפרט כשמדובר במנכ"ל שהוא גם בעל שליטה הנהנה מדיבידנדים.
החברה נוהגת לחלק דיבידנדים באופן שוטף, ובאפריל האחרון חולק דיבידנד בגובה של 62 מיליון שקל, לאחר שבינואר 2016 חולק דיבידנד בגובה 47 מיליון שקל. לאחר עסקת מכירת תנובה, חולק באפריל 2015 דיבידנד בגובה של 105 מיליון שקל.
ההצעה החדשה שמגיעה לאישור בעלי מניות המיעוט מוסכמת ככל הנראה על אנטרופי, שבתגובה צפויה להמליץ לתמוך בחבילת השכר המופחתת. עם זאת, החבילה החדשה עדיין צריכה לקבל אישור מרוב בעלי מניות המיעוט בחברה, שיכולים להצביע גם בניגוד להמלצה של חברת הייעוץ, אם כי הסיכוי לכך נמוך.
לאחר מכירת ההחזקות שלה בתנובה ב־2015 השקיעה מבטח שמיר בחברות סטארטאפ ובשתי השקעות ריאליות – גילת, העוסקת בתחום פיתוח תחנות לוויין, שבה מחזיקה מבטח כ־10%, וחברה פרטית אנגלית בשם בין, הפועלת בתחום גידול מטעי קקאו. בנוסף מחזיקה החברה בנדל"ן ובחברות הפועלות בתחום הנדל"ן בישראל ובעולם.
מאיר שמיר | צילום: אוראל כהן |