קבוצת דלק: "לא חל שינוי בהערכותינו לגבי יצוא גז למצרים"
ההודעה מגיעה לאחר הדיווח אתמול על כניסה של חברות זרות לחיפושי גז ונפט בים התיכון וכן לאחר פרסומים זרים לפיהם מצרים טוענת שאינה זקוקה לגז ממקורות זרים. ישראמקו, רציו ונובל אנרג'י לא התייחסו לנושא
קבוצת דלק וזרוע האנרגיה שלה - שותפות דלק קידוחים - מפרסמות הבוקר (ה') הבהרה לפיה "לא חל שינוי בהערכות השותפות לגבי האפשרויות לייצוא גז טבעי מישראל למצרים, כפי שפורטו בדוחות המיידים והתקופתיים של השותפות".
- פותחים את הים: ארבע חברות ענק הודיות יחפשו גז בישראל
- שותפות לווייתן חידשה מגעים עם הרשות הפלסטינית לאספקת גז
- דרכו של הגז מתמר לנדל"ן של קובי מימון
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
מקור ההודעה בשני אירועים שנרשמו אתמול, שעלולים להשפיע על היכולת לייצא גז ללקוחות שונים במצרים. הראשון הוא פתיחת הים לתחרות וכניסה של שורת חברות זרות לחיפושי גז ונפט במימי הים התיכון, זאת לאחר שנים של מונופול ישראלי במאגר תמר. הבשורה השנייה שעלולה להעיב על תוכניות דלק לייצא גז היא שורת פרסומים זרים שלפיהם שר הנפט המצרי מאמין שמצרים אינה זקוקה לגז (ישראלי או אחר) בשנה הקרובה כדי לספק את צרכיה, וכן שהחל מ-2019 היא תהפוך ליצואנית.
במידה והמידע נכון, אפשרויות הייצוא למצרים הולכות וקטנות. מאגר תמר (שדלק קידוחים מחזיקה בו 22%) מחזיק במזכר הבנות מאמצע 2014 לייצא גז למתקני הנזלת הגז של יוניון פנוסה שמוצבים בצפון מצרים ובהיקף שנאמר אז בכ-15 מיליארד דולר לאורך חיי החוזה. מזכר הבנות שני, שאף הוא נחתם ב-2014, כלל אפשרות של ייצוא גז ל-BG שמחזיקה אף היא במתקן הנזלה בצפון מצרים, כאשר הפעם הספקית היא שותפות לווייתן (45% לדלק שם) ובהיקף שנאמד אז בכ-20 מיליארד דולר.
בקבוצת דלק לא התייחסו לגבי היקף הייצוא או הכמות המיועדת, והסתפקו בתגובה לפרסומים לעיתון. לעומתם, ישראמקו, שמחזיקה בכ-29% ממאגר תמר, לא פרסמה שום הודעה ועל פי המסתמן גם לא תפרסם. גם רציו, שמחזיקה כ-15% ממאגר לווייתן, יכולה להרשם כ"נפגעת פוטנציאלית" מחסימה אפשרית של ייצוא גז למצרים, אבל במקרה או שלא גם היא לא פרסמה דבר וחצי דבר ביחס לפרסומים בתקשורת. נובל אנרג'י האמריקאית, שמחזיקה ב-32.5% במאגר תמר ועוד כ-40% במאגר לווייתן, ואף משמשת כקבלנית הקידוחים שם בפועל - גם לא צפויה לפרסם דבר.
השורה התחתונה - דלק היא היחידה שהתייחס לפרסומים שונים בתקשורת הזרה והמקומית, עם הבטחה שאפשרויות "לא חל שינוי בהערכות השותפות לגבי האפשרויות לייצוא גז טבעי מישראל למצרים".