בלעדי לכלכליסט
טלטלה בצמרת מגדל: היו"ר יוחנן דנינו ועופר אליהו יפרשו
פרישת אליהו מלשכת המנכ"ל תאפשר לאביו שלמה אליהו, בעל השליטה (69%) בחברת הביטוח, להתמנות ליו"ר. זאת במקומו של יוחנן דנינו, שעוזב בתום שנתיים בתפקיד. מיכל עבאדי תמונה למנכ"לית מגדל
- אמות: עלייה בהכנסות ברבעון השלישי; מגדל אטריום הושכר במלואו
- קרסו נדל"ן חתמה על הסכם עם חברת BCEG מסין להקמת פרויקט מגדלים בקריית אונו
- נחתם הסכם לבניית 5,700 דירות במגדל העמק בעלות של כמיליארד שקל
עופר ימונה לתפקיד אחר
שלמה אליהו ימונה ליו"ר החברה, מינוי שיתאפשר בעקבות העובדה שבנו עופר עוזב את תפקיד המנכ"ל. עופר אליהו צפוי להתמנות לתפקיד בכיר אחר בקבוצת אליהו. המפקחת על הביטוח דורית סלינגר העבירה בינואר 2016 חוזר לחברות הביטוח, ובו ביקשה לאסור כהונה בתפקיד ביצועי בחברת ביטוח של מי שהוא קרוב משפחה של דירקטור באותו גוף. זאת כדי למנוע מצב שדירקטור או יו"ר דירקטוריון יפקחו על בעל תפקיד, שהם קרובי משפחה שלו. עם עזיבתו הצפויה של עופר אליהו יימנע מצב כזה. באותו חוזר התירה סלינגר לבעל שליטה לכהן כיו"ר דירקטוריון.
ל"כלכליסט" נודע כי שלמה אליהו נפגש כמה פעמים בשבועות האחרונים עם סלינגר, כדי לשתף אותה במהלכים, וקיבל ממנה את ברכת הדרך. עם זאת, ככל הידוע סלינגר אינה מודעת לזהות המנכ"ל או המנכ"לית המיועדים.
בשוק הביטוח ובאגף הפיקוח על הביטוח לא הסתירו את מורת הרוח בשנתיים האחרונות מאופן ניהולה של מגדל, שהיתה בעבר חברת הביטוח הגדולה בארץ וירדה למקום השלישי, אחרי הראל והפניקס — הן מבחינת ביצועיה והן בשווי השוק שלה.
בין עבאדי, שדבר מינויה למנכ"לית עדיין אינו סגור, לבין שלמה אליהו אליהו נוצר קשר גם באמצעות רו"ח גד סומך, העומד בראש פירמת ראיית החשבון סומך חייקין, והוא מהדמויות המרכזיות בשוק ההון המקומי. סומך, המקורב לאליהו, היה מעורב גם ברכישת השליטה בחברת מגדל בידי שלמה אליהו בשנת 2012.
דנינו, שהיה מפכ"ל משטרת ישראל בשנים 2015–2011, מונה לתפקידו בדצמבר 2015, ועלות שכרו השנתית עמדה אז על 2.24 מיליון שקל, לפיכך עמדה עלות שכרו ב־2015 על חצי מיליון שקל. בשנת 2016 קיבל דנינו שכר בעלות של 3.1 מיליון שקל. דנינו התחייב לכהונה של 24 חודשים לפחות בתפקיד, ועל פי החוזה, אם וכאשר ישלים את "תקופת ההתמדה" הזו, יהיה זכאי לתשלום דמי ניהול נוספים בהיקף של 1.12 מיליון שקל. כלומר, הוא יקבל תשלום בגובה חצי שנת עבודה. "תשלום ההתמדה" ישולם לו לקראת סוף 2017.
גייס חוב להחזר לבנקים
שלמה אליהו רכש את השליטה (69%) במגדל תמורת 4.2 מיליארד שקל, אולם אחזקתו שווה כיום 3 מיליארד שקל בלבד, ובעבר אף ירד שווי המניות שלו ל־2.2 מיליארד שקל. ירידת שווי המניות, שהועמדו כביטחונות לבנק לאומי בעבור מימון רכישת השליטה, הביאה את אליהו למצוקה תזרימית. מצוקה זו נוצרה בעקבות הצורך להגדיל את ההון של מגדל בכ־900 מיליון שקל לפחות, על פי דרישות סולוונסי 2, כך שהחברה לא יכולה היתה לחלק דיבידנדים. אליהו גם אינו מקבל דיבידנדים מבנק אגוד, שבו הוא מחזיק ב־27.2%, זה כשבע שנים. בנק אגוד צפוי להתמזג לתוך בנק מזרחי טפחות. אליהו מחויב למכור את אחזקותיו בבנק, לפי דרישת בנק ישראל. הוא מחזיק גם
בחברת הנדל"ן והמלונאות גן העיר (100%), הכוללת אחזקה בקניון ובמגדל גן העיר בתל אביב, במלון הר ציון בירושלים ובפרויקט דירות היוקרה ירושלים של זהב. לחברת גן העיר חובות של כ־600 מיליון שקל לבנקים הפועלים ולאומי.
בעקבות המצוקה נאלץ אליהו לגייס בספטמבר האחרון 1.3 מיליארד שקל באג"ח פרטיות, ובכספי הגיוס פרע את מרבית חובותיו, בהיקף של 1.5 מיליארד שקל לבנקים לאומי, הפועלים, דיסקונט, מזרחי טפחות והבינלאומי.
עופר בנו מונה למנכ"ל מגדל בתחילת 2014, במקומו של יונל כהן, וקודם לכן ניהל את אגף הביטוח הכללי בחברה. עופר כיהן גם כיו"ר איגוד חברות הביטוח, והתפטר בנובמבר 2016 בטונים צורמים, לאחר שהאיגוד החליט לא להגיש בג"צ נגד סלינגר בשל המגבלות שהטילה על חלוקת דיבידנדים.
עבאדי פרשה בסוף ינואר ממשרד האוצר לאחר שש שנים בתפקיד. ארבעה חודשים לאחר מכן עמדה להתמנות לנציבת שירות המדינה, אבל וטו שהטיל על המינוי שר הבריאות יעקב ליצמן טירפד אותו. בינואר הקרוב היא תשלים את שנת הצינון מאז פרשה מהאוצר.