פרטנר מיישרת קו עם הענף: פירעון חוב במקום דיבידנדים
חברת הסלולר תגייס היום 500 מיליון שקל בשלב ראשון של הרחבת סדרת אג"ח, בתשואה נמוכה מ־2.5%, כדי להחליף חוב יקר עם ריבית של 3.9%
חברת הסלולר פרטנר תנסה לגייס היום 500 מיליון שקל ממשקיעים מסווגים בדרך של הרחבת אג"ח (סדרה ו'), במטרה למחזר את החוב הפיננסי ולהקטין את עלויות הריבית של החברה. פרטנר, שאותה מנהל איציק בנבנישתי, תנסה להצטרף לגל החברות שמנצלות את התשואות הנמוכות בשוק האג"ח כדי למחזר את החוב הפיננסי שלהן.
- רשמית: החל מינואר ערוץ הילדים ייפרד מ-HOT
- גלעד שמעוני הוא המועמד המוביל לתפקיד מנכ"ל לאומי פרטנרס חיתום
- פרטנר: 30 אלף מנויים לפרטנר TV ברבעון השלישי
מחיר המינימום בהנפקה נקבע על 99.8 אגורות, והוא מייצג תשואה אפקטיבית של 2.5%. תשואה זו כוללת עמלת התחייבות מוקדמת של 0.4%, שממנה ייהנו המשקיעים שהזמנותיהם יתקבלו במכרז למשקיעים מסווגים.
ערב ההנפקה נסחרו האג"ח של פרטנר (סדרה ו') בתשואה של 1.76%. לכן סביר להניח שהמחיר שייסגר במכרז יהיה גבוה ממחיר המינימום, וישקף תשואה אפקטיבית הנמוכה מ־2.5%.
אבל גם אם ההנפקה תיסגר במחיר המינימום, מטרת הגיוס של פרטנר תושג. התבוננות בדו"ח השנתי של חברת הסלולר מלמדת שההלוואות הבנקאיות והפרטיות של פרטנר נושאות ריבית גבוהה. הריבית הממוצעת שפרטנר משלמת בגין הלוואות בנקאיות ופרטיות היא 3.9%, וגבוהה מהתשואה האפקטיבית המקסימלית בהנפקה - 2.5%. היא גם גבוהה יותר מתשואת האג"ח בשוק, שכאמור עומדת על 1.76% בלבד.
גורם נוסף שיתמוך בהקטנת נטל החוב על פרטנר והפחתת עלויות המימון, הוא היקף החוב של החברה. הנפקת האג"ח היא רק חלק אחד בתוכנית של פרטנר, שמלבד גיוס של 500 מיליון שקל בבורסה, מכוונת לגייס חוב נוסף בהיקף של 250 מיליון שקל בהלוואות בנקאיות. כוונת החברה היא להשתמש ב־750 מיליון שקל שיגויסו, ביחד עם יתרות המזומנים שבקופת החברה, במטרה לפרוע הלוואות פרטיות ויקרות בהיקף של 900 מיליון שקל. מכיוון שהסכום הנפרע (900 מיליון שקל) גבוה מהסכום הכולל שיגויס (750 מיליון שקל), החוב הפיננסי של פרטנר יקטן.
הפירעון המוקדם שפרטנר מתכוונת להוציא לפועל, בכפוף להצלחת ההנפקה ולקבלת ההלוואה הבנקאית, כרוך בתשלום עמלת פירעון מוקדם. עובדה זו צפויה להביא לכך שפרטנר תרשום בדו"חות הכספיים לרבעון הרביעי הוצאה חד־פעמית של 75 מיליון שקל.
חלוקת הדיבידנדים האגרסיבית שאפיינה את פרטנר בעידן שלפני הרפורמה בסלולר, הופסקה מאז שהתחרות החריפה החלה לתת אותותיה בתוצאות של חברות התקשורת. הרווחים שבעבר חולקו לבעלי המניות של פרטנר משמשים בשנים האחרונות להקטנת היקף החוב הפיננסי נטו של החברה. בשש השנים האחרונות החוב הפיננסי נטו של פרטנר התכווץ ב־82%, וירד בסוף הרבעון השלישי של 2017 לרמה של 887 מיליון שקל בלבד, לעומת חוב פיננסי נטו של 4.9 מיליארד שקל בסוף הרבעון השני של 2011.
מגמת ירידת נטל החוב הפיננסי מאפיינת את כל החברות בעולם התקשורת. החוב של בי קומיוניקיישנס, בעלת השליטה בבזק, הסתכם בסוף הרבעון השלישי ב־1.92 מיליארד שקל - ירידה חדה של 57% לעומת החוב הפיננסי נטו באפריל 2010, המועד שבו שאול אלוביץ' רכש את השליטה בבזק.