$
השורה התחתונה

השורה התחתונה

חנויות נסגרות, קניונים ננטשים? לא לדאוג, בוול סטריט מצאו דרך להרוויח מזה

האפוקליפסה שעוברת על עולם הקמעונאות לא נעלמה מעיני מנהלי תעודות מוול סטריט. תעודת סל שעושה שורט על המניות של קמעונאיות מסורתיות הושקה בנובמבר, ונראה שתעודת סל שתעשה שורט על קרנות ריט של קניונים היא רק עניין של זמן

ארז ברית ויוליה ויימן 07:4413.12.17
הקמעונאות בארה"ב, ובשאר העולם אחריה, עוברת לא פחות מאפוקליפסה. אלפי חנויות נסגרות, קניונים עומדים נטושים, רשתות שפעם היו פופולריות מגיעות להקפאת הליכים – וכל זה קורה על רקע כלכלה צומחת, אבטלה נמוכה וסנטימנט צרכני גבוה. כלומר במצב שבו הקמעונאות היתה אמורה לרשום צמיחה חזקה - והיא אכן היא רושמת צמיחה חזקה מאוד - אך באינטרנט. האם אמזון, איביי ועליבאבא יחליפו בקרוב את חוויית הקנייה בקניון?

 

האמריקאים מוציאים לא פחות כסף מאשר בעבר, בייחוד כעת כשהם אופטימים לגבי הכלכלה והעתיד התעסוקתי שלהם. אך הרגלי הקנייה שלהם השתנו. דור ה־Y מוביל את השינוי, אך שאר הצרכנים גם מתחברים למגמה. הצרכן האמריקאי מוציא כיום יותר ויותר על חוויות וטכנולוגיה, ומשקיע פחות בהלבשה, וכשהוא כבר קונה פריטי לבוש או הנעלה - הוא יעדיף לעשות זאת בחנויות זולות כמו TJ Maxx, או בחנויות מקוונות כמו אמזון או בזרוע האינטרנטית של וולמארט.

 

הקמעונאיות המסורתיות לא מצליחות למחזר חובות

 

את השינוי הדרמטי בהרגלי הקנייה ניתן לראות בבירור בחגיגות הקניות המסורתיות כמו הבלאק פריידיי, הנהירה ההמונית לחנויות נהפכת כנראה לנחלת העבר. סקר של PwC מראה ש־84% מהאמריקאים מתכוונים לבצע לפחות חלק מהרכישות באינטרנט.

 

טירוף הבלאק פריידי טירוף הבלאק פריידי צילום: איי אף פי

 

 

השינוי הזה במפת הקמעונאות בארה"ב מתרחש כבר כמה שנים ומתגבר. הרשתות שלא יצרו נוכחות מקוונת, או לא תפסו נתח שוק בנישת המחירים הנמוכים – יוצאות מהמשחק. לפי ה"וול סטריט ג'ורנל", יותר מ־6,700 חנויות נסגרו בארה"ב ב־2017 עד סוף אוקטובר 2017 - שיא של כל הזמנים - ועוד מאות ייסגרו עד סוף השנה. יותר מ־300 קמעונאים בארה"ב הגישו השנה מסמכים לפשיטת רגל. כמו כן, כמחצית מהקניונים בארה"ב ייסגרו עד 2023.

 

פרט לשינוי בהרגלי הקנייה, לרשתות המסורתיות יש בעיה נוספת: נטל חוב גבוה. עד כה הרשתות שנקלעו לצרות כספיות יכלו להימנע מפשיטת רגל על ידי מיחזור חובות. אך התחזית העגומה מקשה זאת מאוד כעת. זה מה שקרה לטויז אר אס: היא לא הצליחה למחזר 400 מיליון דולר מחוב של 5 מיליארד דולר - כסף קטן יחסית לרשת כה גדולה עם רווחיות טובה - וקרסה. רמות החוב בענף גדלו בשנים האחרונות על רקע הריביות האפסיות. כעת הריביות עולות והציפיות לרווחים בענף יורדות, כך שיש לצפות לקשיים במיחזור החובות ברשתות קמעונאיות נוספות.

 

הסקטור היחיד במגזר הקמעונאות בארה"ב שגדל בחדות ובמהירות הוא המסחר המקוון (E-commerce), כשברבעון השלישי של 2017 לבדו הוא רשם עלייה של 15.5% במכירות לפי "ביזנס אינסיידר" לעומת התקופה המקבילה אשתקד. לשם השוואה, המכירות הקמעונאיות ללא המסחר המקוון עלו באותה התקופה ב־3.1% בלבד. אם נקזז את האינפלציה והגידול באוכלוסייה, נקבל גידול כמעט אפסי.

 

 

 

 

למרות הגידול המהיר, המסחר המקוון הוא עדיין רק 9.1% מהמכירות הקמעונאיות בארה"ב לפי "ביזנס אינסיידר", נכון לסוף אוקטובר 2017. האם האינטרנט אשם בכך שהקניונים ריקים ורשתות פושטות רגל או סוגרות חנויות?

 

תלוי באילו מוצרים מדובר. לדוגמה, כשמדובר ברכישת מכוניות וחלקי חילוף, דלק, חנויות מכולת ומשקאות, וכן ברים ומסעדות – תחומים שמהווים כמחצית מסך סקטור הקמעונאות בארה"ב - נראה כי הסכנה עדיין אינה גדולה, וכי הסקטורים האלה מחזיקים מעמד מול חדירת המסחר באינטרנט. אך כל שאר ענפי הקמעונאות סופגים מכה אחר מכה. הקניונים והחנויות רשמו שיא במכירות ב־2001, ומאז לא מפסיקים לאבד רלבנטיות. מאז המכירות בחנויות נפלו ב־35%, נכון לסוף הרבעון השלישי של 2017, למרות האינפלציה והגידול באוכלוסייה. וגם אם מחשבים את שיעור הרכישות המקוונות מתוך התחומים שאינם חסינים בפני האינטרנט, הוא מגיע כבר ל־20.4%.

 

לעשות שורט על JCPenney

 

בנוסף, גם בתוך הרשתות והחנויות שנפגעות מהמסחר המקוון, יש כאלה שנפגעות יותר וכאלה שפחות. לדוגמה, נפילת טויז אר אס לא הפתיעה רבים, שכן יותר מ־30% ממכירות הצעצועים בארה"ב מתבצעות דרך האינטרנט, לפי ה"וול סטריט ג'ורנל". בתחומים כמו משחקי מחשב, מוצרי אלקטרוניקה, ספרים וכו', השיעור אף גבוה יותר. גם מוצרי הלבשה, הנעלה, קוסמטיקה וטואלטיקה נרכשים כיום ברשת בשיעור גדל והולך, וזה גורם לרשתות כמו אמריקן אפרל, JCPenney, מייסי'ס ואחרות לסגור חנויות ואף לפשוט רגל.

 

ובינתיים, עולם הקמעונאות שייך יותר ויותר לאמזון. בארה"ב אמזון תפסה כבר כמחצית מסך הרכישות המקוונות, והיא אחראית ליותר ממחצית הגידול ברכישות האלה. כיום היא הרשת הגדולה ביותר בארה"ב להלבשה ואביזרים.

 

כמובן ששינוי כה משמעותי אינו יכול לעבור מתחת לרדאר של שוק ההון. במצב שבו תעודת הסל הקמעונאית SPDR S&P Retail ETF יורדת ב־7.5% מתחילת השנה, בעוד תעודת הסל על קמעונאות מקוונת Amplify Online Retail ETF עולה ב־35% באותה התקופה, המשקיעים רואים הזדמנויות היסטוריות.

 

בנובמבר הנפיקה אחת מחברות תעודות הסל הגדולות, ProShares, שתי תעודות סל שמטרתן להרוויח משקיעת הקמעונאות הלא מקוונת. הראשונה היא EMTY, שעושה שורט על קמעונאים מסורתיים כמו Rite Aid, שמנייתה איבדה 82% מתחילת השנה, JCPenney (איבדה 62%), בארנס אנד נובל (איבדה 34%) ועוד. התעודה השנייה, CLIX, עושה לונג על קמעונאיות מקוונות כמו אמזון, איביי ועליבאבא, לצד שורט על הרשתות הלא מקוונות.

 

סקטור נוסף שסופג מכה אחר מכה הוא קרנות הריט של מגזר הקניונים. מצבה המתדרדר של הקמעונאות המסורתית משתקף במשבר הקניונים בארה"ב – הם נסגרים אחד אחרי השני ועומדים נטושים כמו בסרטי פוסט־אפוקליפסה. דוגמה מצוינת למצב הקניונים היא מכירת קניון פיטסבורג מילס, שמחירו הוערך ב־190 מיליון לפני עשור, תמורת 100 דולר בלבד. הלחץ של המסחר המקוון על הקמעונאות הרגילה משתקף גם בביצועי קרנות הריט של קניונים, שמתחילת השנה ירדו ב־8.4% (לעומת הריטים על מבני תעשייה לדוגמה, שעלו באותה התקופה ב־25%). נראה שהנפקת תעודת סל שתעשה שורט על הריטים האלה היא רק עניין של זמן.

 

השורה התחתונה

כ־7,000 חנויות נסגרו השנה בארה"ב, 300 קמעונאים הגישו בקשות להקפאת הליכים - אבל וול סטריט מגיבה עם שורטים על JCPenney ומייסי'ס

 

ארז ברית הוא מייסד ומנכ"ל בית ההשקעות טנדם קפיטל, ויוליה ויימן היא אנליסטית מאקרו לשווקים גלובליים

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x