עיריית חיפה דורשת מבזן תשלום גבוה ב-44% מכפי שהחברה העריכה
לאחר הפסיקה שחייבה את בזן בתשלום היטלים, העבירה העירייה לחברה חשבון של 365 מיליון שקל, הכולל 135 מיליון שקל תשלומי ריבית. בזן העריכה כי סכום הריבית יעמוד על 22 מיליון שקל
תשלום ההיטלים שבזן תידרש לשלם לעיריית חיפה גבוה ב-44% מכפי שהעריכה החברה מלכתחילה: העירייה העבירה לבזן דרישת תשלום של 365 מיליון שקל – 113 מיליון שקל יותר מהסכום שפרסמה החברה.
- בזן שוקלת לבקש דיון נוסף בעליון על היטלי ההשבחה
- גם אקזיט של מיליארד דולר לא ישנה את התמונה העגומה של כיל
- מנכ"ל בזן המתפטר: "הרגולציה הסביבתית הפכה להיות בלתי אפשרית"
על פי פסיקה של בית המשפט העליון, נדרשה כיל לשלם לעיריית חיפה היטלי סלילת רחובות והיטלי תיעול. על פי הדיווח שהעבירה החברה לבורסה ביום ראשון השבוע, בעקבות הפסיקה, התשלום הכולל יעמוד על 230 מיליון שקל, ועוד 22 מיליון שקל תשלומי ריבית – סך הכול 252 מיליון שקל.
בזן ציינה עוד כי הפסיקה של בית המשפט העליון לא צפויה להשפיע מהותית על תוצאות הפעילות בשנת 2017 (החברה אף ציינה כי היא בוחנת אפשרות להגיש בקשה לדיון נוסף בעליון).
על פי ההודעה המעודכנת שהעבירה היום (ד') לבורסה, סכום הריבית הנדרש על ידי עיריית חיפה עומד על 135 מיליון שקל – הרבה מעבר ל-22 מיליון שקל שדווחו בהודעה הקודמת. בזן ציינה כי העירייה מסתמכת בחישוב הריבית על חוק הרשויות המקומיות (ריבית והפרשי הצמדה על תשלומי חובה), בעוד שלדעת יועציה המשפטיים של החברה, במקרה זה נדרש לחשב את הריבית על פי הוראות חוק פסיקת ריבית והצמדה. בניגוד לדיווח הקודם, החברה לא התייחסה לשאלת ההשפעה המהותית של הסכום הנדרש ע"י העירייה על תוצאות הפעילות שלה.
פסיקת בית המשפט העליון ביום חמישי האחרון הפכה החלטה של בית המשפט המחוזי מאוגוסט 2014, וקבעה חובת תשלום עבור שורת היטלי סלילה ותיעול. לפני יותר מעשור ביצעו בתי הזיקוק שורת שדרוגי תשתית, ובעקבות כך דרשה עיריית חיפה תשלום היטל השבחה. לאחר שהדרישה לא כובדה, עתרה העירייה נגד שורת מפעלים - לרבות גדיב פטרוכימים, שב"ח וכרמל אולפינים, כולם פועלים כיום תחת בית הזיקוק - בדרישה לתשלום היטלי השבחה במאות מיליוני שקלים. באוגוסט 2014 התקבלה עמדת בתי הזיקוק בערכאה מחוזית, ודרישות התשלום נדחו על ידי השופט אברהם אליקים, מה שהוביל את עיריית חיפה להגיש ערעור לעליון.
שלוש שופטות ביהמ"ש העליון - הנשיאה בדימוס מרים נאור, הנשיאה הנכנסת אסתר חיות ודפנה ברק ארז - קיבלו את טענת עיריית חיפה לפיה "חוק הסלילה הישן וחוק התיעול חלים על כל תחום השיפוט שלה גם בהיעדר הוראה מיוחדת הקובעת זאת".
שלוש השופטות קיבלו את הטענה לפיה יש להחיל את ההיטלים "גם לגבי עבודות השדרוג שבוצעו שם גם במהלך השנים 2006 עד 2008", מה שמוביל את השופטת נאור, שכתבה את פסק הדין, למסקנה כי "יש לקבל את הערעור ולקבוע כי דרישת העירייה מהמשיבות לתשלום היטלי השבחה ותיעול בדין יסודה". זאת תחת הנימוק שאף אחד לא החריג את שטחי בתי הזיקוק משטח השיפוט של עיריית חיפה.