$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

גדות מיכליות בוחנת הנפקה לפי שווי של 600 מיליון שקל

קרן טנא, המחזיקה ב־80% מחברת ההובלה ואחסון הכימיקלים, שוקלת לגייס 200–150 מיליון שקל, ובמקביל מנהלת מגעים ראשוניים להכנסת משקיע אירופי. טנא רכשה את החברה ב־2014 במסגרת כינוס הנכסים של יוסי מימן במחצית מהשווי

גולן חזני 06:4620.12.17

גדות מיכליות בוחנת את הנפקת החברה בבורסת תל אביב לפי שווי של 150–200 מיליון דולר (525–700 מיליון שקל), כך נודע ל"כלכליסט". במקביל מנהלת קרן טנא, המחזיקה ב־80% מגדות מיכליות, מגעים להכנסת משקיע אירופי לחברה בהיקף של 40%–55% ממניותיה, לפי שווי גבוה יותר. אולם מגעים אלה לא הגיעו עדיין לשלב מעשי, ולכן נבחנת חלופת ההנפקה במחצית הראשונה של 2018.  

 

 

השווי הוא כפול מהשווי שבו רכשה קרן טנא, בניהולו של אריאל הלפרין, ב־2014 את החברה מידי יוסי מימן במסגרת התמחרות בצו בית משפט. טנא גברה אז על קרן

פימי והכניסה כשותפים ב־20% מהמניות את לאומי פרטנרס, הראל, מגדל ועמיתים.

 

מאז הצליחו טנא והמנכ"ל שמינתה, מוטי לוין, לשפר את הביצועים התפעוליים של החברה, ובין היתר היא הגיעה ל־EBITDA (רווח תפעולי תזרימי בניכוי הוצאות מימון, מסים, פחת והפחתות) של 35 מיליון דולר על הכנסות של כ־400 מיליון דולר. גדות גם הקטינה את חובה לבנקים בראשות דיסקונט, ופרעה בשנתיים האחרונות 40 מיליון דולר מתוך חוב של 120 מיליון דולר.

 

השווי משקף מכפיל של 5–7 על ה־EBITDA. אמיליה פיתוח, שנסחרת בבורסת ת"א ופועלת בתחום דומה, נסחרת בשווי של 820 מיליון שקל, המשקף מכפיל של 6.5 על ה־EBITDA. גדות עוסקת באמצעות חברות־בנות בישראל ובאירופה בהובלה ימית, אחסנה והפצה של כימיקלים. החברה נוסדה בידי משפחת יוחננוף, שמכרה את השליטה בה לידי מימן ומידיו לקרן טנא.

 

גדות נסחרה בעבר בבורסת תל אביב, והיא נמחקה מהמסחר באוגוסט 2008 בעקבות הצעת רכש מאמפל של יוסי מימן והפכה לחברה פרטית. המחיקה התבצעה לפי שווי של כ־390 מיליון שקל.

 

10 אוניות כימיקלים

החברה פועלת בשלוש חטיבות: סחר והפצת כימיקלים מיוחדים וקומודיטיס בישראל ובאירופה; חטיבה לוגיסטית לאחסון כימיקלים במסופים והובלתם במיכליות כביש בישראל ובאירופה, ועם לקוחותיה נמנות החברות באייר, דופונט, BASF ו־Celanese; וחטיבת הספנות, שמפעילה 10 אוניות כימיקלים. חטיבת הסחר מייבאת ומפיצה כימיקלים למגוון תעשיות בישראל, כולל מזון, כימיקלים, תרופות, דשנים ועוד.

 

החטיבה הלוגיסטית מפעילה את מערך האחסון וההפצה בישראל באמצעות תת־חטיבות תפעוליות. אלה כוללות שני מסופים כימיים בקיבולת אחסון של 65 אלף מ"ק, אתר מילוי, אריזה והפצה, מעבדה אנליטית וצי של מיכליות ומשאיות, המובילות כ־500 אלף טונות של כימיקלים בשנה. החטיבה כוללת גם את קבוצת VLS, המאחסנת כימיקלים ומוצרים אחרים ברחבי אירופה, והיא בעלת רשת אחסון בהולנד, בלגיה וגרמניה, עם קיבולת כוללת של 165 אלף מ"ר.

 

חטיבת הספנות עוסקת בהובלה ימית של כימיקלים בכמות גדולה ונוזלים אחרים. החברה־הבת Chemship B.V, הממוקמת בהולנד, מפעילה את צי האוניות בקווים קבועים מצפון אירופה לצפון אמריקה ולמזרח התיכון.

 

בתחילת 2014 זכתה קרן טנא, לאחר כמה סבבי התמחרות, בהליך שניהל כונס הנכסים של גדות מטעם בנק דיסקונט, משרד עוה"ד יגאל ארנון. טנא נקבה אז בסכום של 73 מיליון דולר, ואף שקרן פימי הגישה הצעה גבוהה בכמיליון דולר, בסופו של דבר הועדפה ההצעה של טנא. בנק דיסקונט החזיק בשעבוד על מלוא מניותיה של גדות כנגד חוב של 70 מיליון דולר שהעניק לאמפל — החברה־האם של גדות. אמפל היתה אז בשליטת יוסי מימן ונקלעה לחדלות פירעון, כשהיא חייבת לבעלי האג"ח כמיליארד שקל.

 

 

צי המיכליות של גדות משנע כ־500 אלף טונות של כימיקלים בשנה צי המיכליות של גדות משנע כ־500 אלף טונות של כימיקלים בשנה צילום: אתר החברה

 

צי המיכליות ישודרג

קרן טנא והשותפות שלה השקיעו בסך הכל 82.5 מיליון דולר בחברה. בספטמבר 2015 הזרימו טנא ושני משקיעים נוספים 15 מיליון דולר לגדות מיכליות, וזאת לצורך רכישות שתי ספינות הובלה ולהרחבת הפעילות. ההון שיגויס במקרה של הנפקה, 150–200 מיליון שקל, אמור לשמש לשדרוג צי המיכליות של גדות ולשדרוג המחסנים הלוגיסטיים בישראל ובאירופה.

 

קרן טנא הוקמה ב־2005 בידי אריאל הלפרין, אייל עטיה, דורי בראון ורו"ח רן בן אור. היא הוקמה לשם השקעה בחברות מהמגזר הקיבוצי, אך הרחיבה את מעגל הרכישות גם לחברות תעשייתיות אחרות. אסטרטגיית הקרן היא להשקיע בחברות תעשייתיות בוגרות עם פוטנציאל פיתוח וצמיחה מחוץ לישראל. בין היתר השקיעה בחברות נטפים, אבן קיסר ו־SCR. השבוע פורסם ב"כלכליסט" כי טנא מנהלת מו"מ לרכישת חברת חוליות משדה נחמיה.

 

בספטמבר האחרון גייסה טנא 410 מיליון דולר לקרן רביעית, הגדולה בתולדותיה. הקרן צפויה להשקיע בחברות יצוא, ותקבל דמי ניהול שגרתיים לקרנות השקעה — 2% מההתחייבויות, כלומר 8.2 מיליון דולר בשנה. בנוסף, ישנם דמי ניהול מההצלחה בשיעור של 20% מהרווחים שמעל לתשואת המשוכה, שעומדת על 8%. 

 

  

מוטי לוין מנכ"ל גדות מוטי לוין מנכ"ל גדות צילום: אוראל כהן

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x