$
שוק ההון

קאר שולץ פירק את המוקשים הגדולים בחודש

בשקט בשקט, חרף מחאות העובדים, האיומים של ההסתדרות והתחנונים של ראש הממשלה, מנווט המנכ"ל החדש את דרכה של חברת התרופות לפיטורים של אלפי עובדים בישראל בישראל, חלקם בהסכמה. חלק קטן מהעובדים יפוטר ללא מו"מ על עתידם

דרור רייך 07:0716.01.18

חודש אחרי החלטתו של דירקטוריון טבע לצאת ממרבית פעילות החברה מישראל תוך פיטורים של אלפי עובדים, נראה שהמנכ"ל החדש קאר שולץ הצליח להתגבר על מרבית המוקשים בדרך למימוש ההחלטה. זאת, חרף התנגדויות של ועדי העובדים, ההסתדרות, ראשי המשק וצמרת המדינה. המוקש הגדול ביותר מבחינתה של טבע היה טמון בהחלטה לסגור את שני המפעלים שלה בירושלים עד סוף 2019, זאת מטעמי חוסר רווחיות. המפעלים – מפעל הטבליות ומפעל המשאפים – ממוקמים בהר חוצבים, ומעסיקים 550 עובדים ו־240 עובדים, בהתאמה.

 

 

לפני כמה ימים הגיעו ההנהלה וועד עובדי מפעל המשאפים, בחסות ההסתדרות, להסכם על קצב הפיטורים, שעל פיו עד 60 עובדים יעזבו כבר בחודש הבא, ו־180 העובדים הנותרים ימשיכו לעבוד עד סגירת המפעל בסוף שנת 2019. גם במפעל הטבליות הושגה הסכמה עם הוועד, שלפיה 100 עובדים יעזבו עד סוף מרץ 2018, ושאר 450 העובדים יישארו עד סגירת המפעל בסוף 2018, כאשר חלקים שונים מהייצור שלו צפויים לעבור למדינות זולות יותר. מנגד, ישנם כמה מוקדים שעדיין לא ידוע מה יעלה בגורלם והאם העובדים בהם מתכננים לצאת למאבק או להגיע להסכמות עם טבע.

 

המטה הגלובלי של טבע שממוקם בפתח תקווה הוא האתר הגדול ביותר של טבע שבו 1,500 עובדים ש־40% מהם – 560 עובדים – יפוטרו כבר בחודשים הקרובים בדרך לסגירת מחלקות והעברת פעילות לחו"ל. גם אתר המו"פ הגנרי אסיא נמצא בפתח תקווה, ובו מועסקים 130 עובדים, והנהלת טבע כינסה את עובדיו והודיעה להם על כוונתה לסגור אותו לאלתר.

 

קאר שולץ מנכ"ל טבע קאר שולץ מנכ"ל טבע צילום: בלומברג

 

במפעל הכימיה פלנטקס הממוקם באזור התעשייה הישן של נתניה מועסקים 240 עובדים, והכוונה היא לסגור את המפעל ולהעביר את הייצור להודו או סין, ולפטר את כל עובדיו כאשר עד סוף התהליך. מול עובדי פלנטקס לא מתקיים כיום מו"מ על תנאי הפיטורים.

 

מנגד, טבע הגיעה אתמול להסכם על פרישה מרצון באתר המו"פ אביק שגם הוא ממוקם בנתניה. עובדים של אביק שיודיעו עד תחילת פברואר על פרישתם מרצון יזכו לפיצויים מוגדלים, ולשירותי השמה וייעוץ מקצועי.

 

מפעל נוסף שעתיד 230 העובדים בו אינו ברור הוא אתר טבע באשדוד המתמחה בהכנת תמיסות ונוזלים לשימוש רפואי. הנהלת טבע ומשרד הבריאות מנסים למצוא פתרון חלופי לבית המרקחת המוסדי הנמצא באתר האחראי להכנת מרשמים של אינפוזיות ועירויים עבור חולי סרטן בכל בתי החולים בישראל.

 

טבע מעמידה גם כמה מפעלים למכירה, בהם מפעל מיגדה בקרית שמונה, לייצור מכשור רפואי, המעסיק 250 עובדים. טבע והעובדים מקווים שהרוכש הפוטנציאלי יגייס מתוך עובדי המפעל את כוח האדם הדרוש לו, ומו"מ על מכירתו מתנהל מול כמה מפעלי פלסטיק גדולים בישראל. טבע מתכוונת למכור גם את המרכז הלוגיסטי שלה באזור התעשייה של שוהם, אך עדיין לא הגיעה להבנות עם העובדים בו.

 

הגנת ההסכם קיבוצי

בין כל עובדי טבע שגורלם נחרץ, ישנם גם כאלה שהצליחו לדחות את הקץ. המדובר בעובדים באתרים בכפר סבא וברמת חובב, שחתמו על הסכם קיבוצי במסגרת גל הפיטורים הקודם שנערך באוגוסט 2017. פעילות אתר הייצור בכפר סבא, שמעסיק 1,450 עובדים במו"פ גנרי ובייצור טבליות במוצרים סטריליים, תועבר למדינות זולות יותר. 120 מעובדי המפעל פוטרו בגל הקודם אך ההסכם הקיבוצי מגן על העובדים הנותרים מפני פיטורים עד סוף 2021. במפעל טבע טק שברמת חובב, המייצר בעיקר את חומרי הגלם לתרופות, פוטרו באוגוסט 110 עובדים אך 880 העובדים הנותרים מוגנים מפני פיטורים עד 2020.

 

פיטורי העובדים וסגירת פעילויות בישראל הם חלק מתוכנית ההבראה של טבע שתפטר 14 אלף מתוך 56 אלף מעובדיה בעולם במהלך השנתיים הקרובות, מרביתם במהלך 2018. בנוסף, טבע תפסיק לחלק דיבידנד לבעלי מניות רגילות, חלוקת דיבידנד על מניות בכורה תיבחן מדי רבעון ולא ישולמו בונוסים על 2017. תוכנית ההבראה צפויה לחסוך לטבע 3 מיליארד דולר עד סוף 2019, מתוך בסיס עלויות משוער של 16.1 מיליארד דולר ב־2017.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x