מי צריך ביטקוין אם אפשר לעשן קנביס?
בעוד הביטקוין עושה קולות של בועה, השוק מעניק שווי חלומי לסנוניות קנביס הפסדיות שנכנסות לבורסה בדלת האחורית
בנובמבר 2017 רכש היזם מנחם כהן את השלד הבורסאי מדיויוביקש לצקת לתוכו פעילות בתחום הקנביס. במסגרת המהלך הודיעה מדיוי כי חתמה על הסכם השקעה של 1.8 מיליון יורו עם חוות ברני (Barney’s Farm) ההולנדית – אחת מיצרניות זרעי הקנביס המפורסמות בעולם – תמורת זכויות השימוש במותגי ברני לצורך הפצת מוצריה בישראל.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
תמורת השקעתה קיבלה ברני 13% מהון המניות של מדיוי לפי שווי של 50 מיליון שקל אחרי הכסף. מוקדם יותר באותו החודש הודיעה מדיוי כי הגיעה להסכם לרכישת 51% מפעילות הקנביס של קיבוץ בצפון הארץ, המחזיק בארבעה רישיונות זמניים מטעם משרד הבריאות לגידול, ריבוי, ייצור אחסון והפצה של מוצרי קנביס.
- משרד הבריאות: קנאביס רפואי יסופק בבתי המרקחת תוך שנה
- אקזיט בניחוח קנביס: טלנט ביוטק נמכרת לחברה קנדית
- מהיום: שימוש חוקי בקנאביס בקליפורניה
מאז ההודעה הראשונה על הכניסה לתחום הקנביס עלתה מניית מדיוי בכ־800%, לשווי נוכחי של 62 מיליון שקל, וזאת מבלי שמכרה ולו מוצר אחד לרפואה, מה שלא הפריע לה לפרסם הערכות בנוגע לרווח צפוי של 5-4 מיליון דולר בשנה, אם וכאשר תקבל רישיונות קבועים.
הטקס חזר על עצמו כשהשלד הבורסאי טוגדר הודיע בדצמבר על כוונתו למזג לתוכו פעילות בתחום, שמחזיקה באישורים זמניים לגידול והפצה של קנביס רפואי בישראל, ובשבוע שעבר הודיע על הסכם נוסף מול חברה אמריקאית מתחום הקנביס. גם טוגדר פרסמה תחזית הכנסות אופטימית למדי, ומאז ההודעה הראשונה הוסיפה מנייתה כ־70% לשווי נוכחי של 17 מיליון שקל. טוגדר וברני מצטרפות לתראפיקס ביוסיינס, שעוסקת בפיתוח תרופות מבוססות קנביס, שנסחרת כיום בתל אביב לפי שווי של
71 מיליון שקל.
אז מדוע המשקיעים מעניקים שווי שוק של מאות מיליוני שקלים לשלוש חברות הפסדיות שעדיין לא רשמו מכירות כלל? התשובה פשוטה: מדובר בשוק פוטנציאלי של מאות מיליוני שקלים בשנה, וככל שתתקדם הסדרת הרגולציה בישראל, הוא יהווה יעד אטרקטיבי ליזמים ומשקיעים מקומיים.
לפי הערכות בענף, כיום פועלות בישראל שמונה חוות לגידול קנביס. לפי נתונים רשמיים, עד דצמבר 2017 הוגשו בישראל 383 בקשות לקבלת רישיון לגידול קנביס, מתוכן התקבלו 242 רישיונות זמניים. מתוך 60 בקשות להקמת מפעלי ייצור התקבלו 29 אישורים ראשוניים, ומתוך 139 בקשות לשיווק קנביס התקבלו 94 אישורים ראשוניים. אם מכניסים את המספרים האלו למשוואה, מקבלים חגיגה של יזמים ומשקיעים שמתכננים לנגוס נתח מהעוגה, שלפי הערכות עשויה להניב 145 מיליון שקל בשנה, ובתקופה הקרובה, להערכתי, צפוי בבורסה גל הנפקות של חברות מתחום הקנביס.
נכון להיום, יצוא קנביס על סוגיו השונים מישראל אינו מאושר בחוק וסוגיה זו מונחת לפתחה של הממשלה. יצוא קנביס מישראל מוערך בכמיליארד דולר בשנה. אם הממשלה תאשר את החוק, הדבר ישפיע מהותית על החברות הפועלות בענף. עם זאת, יש להביא בחשבון כי אם וכאשר יאושר יצוא הקנביס, היצוא יתאפשר רק למדינות שמתירות כיום יבוא קנביס לשטחן, והחברות מישראל צפויות להתמודד מול תחרות מקומית ענפה.
השורה התחתונה
אם מכניסים את כל המספרים למשוואה, מקבלים חגיגה של יזמים, חברות ומשקיעים שמתכננים לנגוס בעוגה שלפי הערכות עשויה להניב 145 מיליון שקל בשנה
הכותב הוא רו"ח המתמחה בניתוח חברות ותעשיות בשוק ההון