דלק עשויה להנפיק הפעילות בחו"ל ללא מחיקת דלק אנרגיה
הכישלון של הצעת הרכש החמישית בשנים האחרונות הותיר בקופת הקבוצה סכום של 426 מיליון שקל, שאמורים היו להיות משולמים עבור רכיב המזומן של ההצעה. המתנגדים להצעה מחזיקים ב־1.5% ממניות דלק אנרגיה בלבד
הכישלון החמישי של קבוצת דלק, שבשליטת איש העסקים יצחק תשובה, בהצעת רכש למניות דלק אנרגיה, אינו סוף פסוק. הקבוצה עשויה להגיש הצעות נוספות בעתיד. בקבוצה מבקשים למחוק את דלק אנרגיה מהבורסה על ידי רכישה כפויה, שעל בעלי מניות המיעוט להיעתר לה כדי שתצלח.
- כישלון לקבוצת דלק: נדחתה הצעת הרכש לדלק אנרגיה
- קבוצת דלק מעלה ב-10% את רכיב המזומן בהצעת הרכש לדלק אנרגיה
- דלק חיסלה אחזקותיה בפארו פטרוליום תמורת 350 מיליון שקל
המטרה של השטחת הפירמידה היא רצון להנפיק את פעילות דלק בחו"ל. עם זאת, החברה אף עשויה להוציא לדרך את ההנפקה הזו גם ללא מחיקת דלק אנרגיה. כישלון ההצעה גם משאיר בקופת קבוצת דלק את הכסף שהיה מיועד לרכיב המזומן בהצעת הרכש - סכום של 426 מיליון שקל.
קבוצת דלק מחזיקה בדלק אנרגיה, שמחזיקה בשותפות דלק קידוחים, שמחזיקה בעצמה בנתחים משדות הגז תמר ולווייתן. כמו בהצעות קודמות לבעלי מניות המיעוט, במהלך התקופה שניתנה להצעה היה ניסיון לשפר את תנאיה. אך גם הוא לא שכנע אותם.
הפרמיה בהצעת הרכש היתה נמוכה
הצעת הרכש כללה רכיבי מניות של קבוצת דלק ומניות של דלק קידוחים, ובנוסף כאמור רכיב של תשלום במזומן. הסיבה לכישלון ההצעה הנוכחית היתה כנראה הפרמיה הנמוכה שהוצעה ביחס למחירי המניות בשוק. בשלב הראשון היתה פרמיה של כ־14.7% ביחס למחיר השוק, ובהצעה המשופרת, לאחר שהמניות הרלבנטיות הגיבו למתווה, מדובר היה בתוספת של כ־0.6% בלבד.
לתשובה חסרה הסכמתם של מי שמחזיקים בכ־1.5% ממניות דלק אנרגיה כדי להצליח בהצעה שהיתה מובילה למחיקתה מהבורסה. אחד מבעלי המניות, שביקש להישאר בעילום שם, ניסה להבין אף הוא מדוע נכשלה ההצעה. הוא העריך כי דווקא התנהגות של מוסדיים שמחזיקים במניות בהיקף מצומצם, עשויה לספק פתרון. בעלי מניות המיעוט נחשבים לקבוצה מצומצמת של משקיעים, וחלקם מחזיקים במניות במשך עשורים.
בעלי מניות המיעוט תבעו את החברה ונושאי משרה בה
תובענה ייצוגית שהגישו בעלי מניות המיעוט במאי 2014, ושעסקה בין היתר בטענות לקיפוחם והפרת חובת אמונים וזהירות לכאורה, התקבלה בפברואר 2017 נגד דלק אנרגיה ונושאי משרה בה, אך לא נגד תשובה עצמו. אף שההליך המשפטי עדיין מתנהל, בסיכום 2017 דיווחה דלק אנרגיה כי "הצדדים להליך מקיימים מגעים מתקדמים לגיבוש הסדר פשרה והגיעו להסכמות עקרוניות, שעשויות לייתר את המשך הבירור".
דלק מחזיקה ב־88.23% ממניות דלק אנרגיה, נכון לסוף הרבעון הראשון של 2018. הצעת הרכש שהגישה הקבוצה היתה עבור יתרת המניות, ששוויין בתום המסחר בחמישי היה כ־912.9 מיליון שקל. אך כדי שתהפוך להצעה כפויה, כלומר הצעה שמובילה למחיקת החברה מהבורסה, היה על יותר ממחצית ממחזיקי מניות המיעוט (57.5%) להיעתר לה. 5.28% מבעלי מניות המיעוט נעתרו להצעה, במקום לפחות 6.77% שנדרשו בכדי שתתממש.
ההצעה הנוכחית הוגשה ב־13 במרץ. היא כללה 45 מניות של דלק קידוחים, 0.85 מניות של קבוצת דלק ורכיב של 636.4 שקל עבור כל מניית דלק אנרגיה. שווי המניה של דלק אנרגיה בתום המסחר ב־12 במרץ היה 146.1 שקל, ושווי ההצעה היה כאמור גבוה בכ־14.7% ממחיר זה. ב־8 באפריל שופרה ההצעה: רכיב המזומן הוגדל ב־10.7% ל־703.64 שקל למניה. אך נוכח השינויים במחירי המניות בעסקה, כלל ההצעה כמעט לא השתפרה, והפרמיה נשחקה כאמור לתוספת של כ־0.6% בלבד לעומת מחיר המניה בזמן ההצעה המשופרת, וב־12.6% ביחס למחיר במועד הגשת ההצעה במרץ.
בקבוצת דלק העדיפו שלא להתייחס לנושא.