$
שוק ההון

הבנקים נגד מנכ"ל הבורסה: בן זאב נתן למשקיעים הקטנים סוכריה של 26 מיליון שקל

מנכ"ל הבורסה חשף את ההסכם למכירתה בפני הבנקים ובתי ההשקעות - ואלה התרעמו: מדוע המשקיעים הזרים רכשו מניות לפי שווי של 500 מיליון שקל, בעוד מאניקיי רכשה לפי שווי של 550 מיליון שקל, כפי שאמור הציבור לרכוש בהנפקה הקרבה?

רחלי בינדמן 08:5828.06.18

הבנקים מסרבים לשחרר את אחיזתם בבורסה. ל"כלכליסט" נודע כי במערכת הבנקאית יש ביקורת קשה כלפי מנכ"ל הבורסה איתי בן זאב, סביב חוזה מכירת מניות הבנקים ובתי ההשקעות לקרן ההשקעות האוסטרלית מאניקיי. לטענת הבנקים, ישנה אפליה בתמחור מניות הבורסה בהסכם שעליו חתם בן זאב.

 

בשבוע שעבר הסכים בן זאב לאפשר לבנקים ובתי ההשקעות לראות את חוזה המכירה. לפי ההסכם, הקרן תרכוש 20% מהבורסה לפי שווי של 551 מיליון שקל (על בסיס הערכה מעודכנת). במקביל יימכרו 51.8% לקבוצה של חמישה משקיעים בינלאומיים - אבל לפי שווי מופחת, של 500 מיליון שקל. וזאת רגע לפני הנפקת הבורסה, שצפויה להתבצע לפי שווי של 550 מיליון שקל.

 

מנכ"ל הבורסה לניירות ערך איתי בן זאב מנכ"ל הבורסה לניירות ערך איתי בן זאב צילום: בלומברג

 

הפער בין התמורה בעד המניות במחיר שקיבלו המשקיעים לעומת המחיר שקיבלה מאניקיי מגיע ל־26 מיליון שקל. צפויה למשקיעים סוכריה כמעט בטוחה של לפחות 10% מההשקעה, אם ההנפקה תתבצע לפי שווי של 550 מיליון שקל או גבוה מזה. אבל מדוע המשקיעים הזרים צריכים לגזור קופון על חשבון הציבור בתוך זמן כה קצר?

 

בבנק הפועלים כבר הביעו ברבים חוסר שביעות רצון מהמתרחש בבורסה. ל"כלכליסט" נודע כי גם במזרחי־טפחות לא מרוצים מחוסר השקיפות במהלכיו של בן זאב במכירה. בסביבת הבורסה מבהירים כי עיקרי המכירה פורסמו בפומבי וכי אין בהסכם "עזים".

 

 

ההון העצמי של הבורסה עמד בסוף 2017 על 524 מיליון שקל. כלומר, המשקיעים הקטנים קיבלו הנחה גם ביחס להון העצמי שלה וגם ביחס למאניקיי, שבעתיד לא תסכים להנפקת הבורסה לפי שווי הנמוך מ־550 מיליון שקל, שעל בסיסו ביצעה את העסקה.

 

בן זאב סיכם בינואר עם הבנקים ובתי ההשקעות כי ימכרו את 72% מאחזקותיהם לפי השווי המרבי המותר בחוק שינוי מבנה הבורסה, 500 מיליון שקל. מאניקיי תשלם לפי שווי גבוה יותר, והסכום העודף שהבנקים לא יכולים לקבל אמור להיכנס לקופת הבורסה לצורכי פיתוח טכנולוגי.

 

לפחות 30% מהמניות שיירכשו יופקדו בנאמנות עד הפצתם לציבור. כל אחד מהמשקיעים יחזיק עד 5% במניות באופן ישיר; האחזקות העודפות יועברו לנאמן עד ההנפקה לציבור, שבן זאב צופה שתתרחש עוד השנה. מלבד זאת מחזיקים עובדי הבורסה ב־6% ממניותיה, ו־22.3% בידי בנקים וחברי בורסה שלא הסכימו למכור את כל אחזקותיהם, בהם הפועלים, הבינלאומי ומזרחי־טפחות.

 

בן זאב ציפה כי מנגנון הנאמנות ייתר את הצורך בהיתר שליטה פרטני לכל משקיע. אלא שיו"ר רשות ני"ע ענת גואטה לא ראתה זאת כך. לפני שבועיים הודיעה הרשות לבורסה כי לא תספיק לבחון את הסכם המכירה עד יוני, אז אמורה היתה העסקה להיסגר. ברשות ביקשו מהבורסה שהבנקים ובתי ההשקעות יאריכו את הסכמתם למכירה עד סוף אוגוסט, אז צפויה השלמת הבדיקה. מתברר כי ברשות הוחלט שיש לאשר פרטנית כל אחד מהמשקיעים הקטנים. במערכת הבנקאית שמו לב רק עכשיו לפרטים הקטנים בהסכם - ובפרט לפער בין המחיר למאניקיי ולמשקיעים הקטנים.

 

בבורסה הסבירו כי המשקיעים מתחייבים לוותר על זכויות ההצבעה ביחס לאחוז העודף מעל 5% עד ההנפקה; ובהנפקה ימכרו את האחזקות העודפות לציבור. בבורסה רצו לוודא כי יהיו מספיק מניות למכור לציבור בהנפקה. גורמים בבורסה מסבירים כי המשקיעים היססו להיכנס למבנה הנאמנות, במיוחד ללא ודאות שההנפקה תצא לפועל במועד.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x