המחצית האחרונה של אריסון בשיכון ובינוי: תזרים שלילי של כמעט מיליארד שקל
הקבוצה מתהדרת ברווח נקי של 169.2 מיליון שקל ברבעון השני לעומת הפסד של 12.9 מיליון שקל ברבעון המקביל, אבל זהו שיפור מדומה, בין היתר לאור מכירת הזכויות בפרויקט מנהרות הכרמל
לחצו כאן לערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון בכלכליסט
הדו"ח האחרון שמתייחס לתוצאות קבוצת שיכון ובינוי בעידן שרי אריסון מצביע לכאורה על שיפור ניכר בתוצאותיה העסקיות. השורה התחתונה בדו"ח רווח והפסד לרבעון השני מתהדרת ברווח נקי של 169.2 מיליון שקל, לעומת הפסד של 12.9 מיליון שקל ברבעון המקביל.
אלא ששורת הרווח הנקי עלולה להטעות. ברבעון השני של השנה נהנתה שיכון ובינוי מרווחים ומהכנסות חד־פעמיות, שהביאו לשיפור מדומה במצבה. הודות למכירת מרכז מסחרי באשקלון ומכירת קרקעות בבאר שבע ובחדרה, שיכון ובינוי רשמה ברבעון השני רווח של 23 מיליון שקל ממימוש נדל"ן להשקעה. כמו כן, הקבוצה נהנתה ברבעון מהכנסות תפעוליות אחרות (נטו) של 295 מיליון שקל. אלה נרשמו בעיקר הודות להשלמת עסקה שבמסגרתה נמכרו 45% מהזכויות בחברות הזכיין של פרויקט מנהרות הכרמל ו־40% מהזכויות בפרויקט שיקום, תפעול ואחזקת כבישים בצפון.
מנגד שיכון ובינוי ספגה הפסד של 22.6 מיליון שקל ברבעון כתוצאה מהפרשה לירידה ערך ההשקעה בזכיין הפרויקט להקמת כביש אגרה בקולומביה. באפריל קיבל הזכיין בקולומביה מכתב רשמי מהבנקים המממנים בנוגע להפרה של התניות פיננסיות, שמרביתן נובעות מקצב התקדמות העבודות בפרויקט.
- שיכון ובינוי: "הסכם בעלי המניות באיי.די.או בטל" - אפולו ודיין סבורים אחרת
- המושכת באריסון
- המכבש האמריקאי עלה גם על אריסון
החקירה גררה הוצאות משפטיות ב־12 מיליון שקל
חשדות המשטרה ביחס לקבוצת שיכון ובינוי, שלפיהם בכירים בה שילמו שוחד לעובד ציבור זר, ניכרים בסעיף הוצאות הנהלה והכלליות. זה טיפס ברבעון השני ל־116.5 מיליון שקל, בהשוואה ל־96.4 מיליון שקל ברבעון המקביל. מהסברי הדירקטוריון עולה שעליה של 12 מיליון שקל נובעת מהוצאות שירותים מקצועיים בעיקר עבור הוצאות משפטיות בארץ ובחו"ל.
בתחום קבלנות תשתית ובנייה בחו"ל (למעט ארה"ב), מציגה שיכון ובינוי שחיקה של 12% בהכנסות ורווח תפעולי זניח של 5.4 מיליון שקל. זאת בהשוואה לאיזון שנרשם ברבעון המקביל ב־2017. בשיכון ובינוי מציינים שברבעונים הבאים צפויה עלייה בביצוע באוגנדה עקב זכייה בפרויקט בהיקף של 299 מיליון דולר.
בתחום הנדל"ן למגורים שיכון ובינוי ממשיכה לסבול מהאטה בקצב מכירת הדירות בישראל. ברבעון השני של 2018 שיכון ובינוי נדל"ן מכרה 68 יחידות דיור בלבד, צניחה של 39% בהשוואה ל־112 יחידות דיור שמכרה בישראל ברבעון המקביל אשתקד. הנתון המטריד בדו"חות של שיכון ובינוי נוגע לתזרים המזומנים מפעילות שוטפת. ברבעון השני הציגה שיכון ובינוי תזרים מזומנים שלילי מפעילות שוטפת של 178 מיליון שקל. זאת בהשוואה לתזרים חיובי של 79 מיליון שקל ברבעון המקביל.
במחצית הראשונה של השנה התזרים השלילי מפעילות שוטפת זינק ל־906 מיליון שקל. בקבוצה מציגים גם נתון שמתייחס לתזרים מפעילות שוטפת, אך בנטרול השקעות במלאי קרקעות והשקעות בהסדי זיכיון. לפי נתון זה, התזרים השלילי של שיכון ובינוי במחצית הראשונה היה "רק" 494 מיליון שקל, בהשוואה לתזרים שלילי של 367 מיליון שקל במחצית הראשונה של 2017.
במהלך הרבעון השני של השנה הוחלט בשיכון ובינוי לפעול לבחינת אחזקותיה העקיפות בחברה המאוחדת ב־SBI International Holdings AG ולפנות לקבלת הצעות מתאימות. בקבוצה מבהירים שלא התקבלה כל החלטה למכור את מגזר קבלנות תשתיות ובנייה בחו"ל, וכי בשלב זה החברה צופה כי תמשיך להחזיק בפעילות הקבלנית באפריקה בעתיד הנראה לעין.
לפני שלושה שבועות הושלמה עסקת מכירת כל מניות שיכון ובינוי שהוחזקו על ידי אריסון השקעות לידי חברה שבשליטת נתי סיידוף. עם העברת השליטה מונה תמיר כהן ליו"ר הקבוצה. כהן החליף את משה לחמני, שמונה לכהן כממלא מקום המנכ"ל של שיכון ובינוי.
על החתום: דירקטורים שמכהנים שלושה שבועות
ישיבת הדירקטוריון הראשונה של שיכון ובינוי בעידן סיידוף הייתה ארוכה מהמתוכנן. הדו"חות הכספיים, שהיו אמורים להתפרסם בצהרי היום, פורסמו רק אחרי תום המסחר, ושיחת הוועידה למשקיעים נדחתה להיום. על הדו"חות חתומים דירקטורים שמונו לתפקידם רק לפני שלושה שבועות. העסקה לרכישת השליטה בקבוצה נעשתה ללא תנאים מתלים, והדירקטורים של סיידוף נחשפו אתמול לראשונה אל "מאחורי הקלעים" של שיכון ובינוי.
היו"ר החדש כהן אמר: "החברה ממשיכה בקידום יעדיה העסקיים והאסטרטגיים וערוכה להמשך פיתוח עסקיה בארץ ובעולם". לחמני ציין כי "התוצאות הושפעו לטובה מעסקת הפורטפוליו, שבוצעה בהתאם לאסטרטגיית החברה. במהלך הרבעון ואחריו ביצענו מהלכים לחיזוק הנזילות, דוגמת הרחבת אג"ח ב־500 מיליון שקל וגיוס חוב למימון פרויקטי אנרגיה ב־700 מיליון שקל".