$
שוק ההון

אחרי החלטת הריבית: הדולר והיורו עברו לירידות

הדולר והיורו יורדים ב-0.4% מול השקל ונסחרים תמורת 3.63 שקלים לדולר ו-4.24 שקלים ליורו בהתאמה; בנק ישראל הותיר כצפוי את הריבית ללא שינוי; אלומות: "העלאת הריבית בישראל מתרחקת לכיוון סוף פברואר 2019"

לחצו כאן לערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון בכלכליסט

 

תנודתיות במסחר בשוק המט"ח המקומי שהתנהל היום (ד') על רקע החלטת בנק ישראל להותיר את הריבית ללא שינוי על 0.1%. טרם ההחלטה, הדולר והיורו נסחרו בעליות שערים של 0.5% כשהיציגים נקבעו על 3.64 שקלים לדולר, 4.25 שקלים ליורו. לאחר ההחלטה הצפויה של בנק ישראל, הדולר והיורו החלו לסגת לאחור והם יורדים בשעה זו בעד 0.4% (ביחס לשערים היציגים).

 

 

 

המטבע האמריקאי נסחר תמורת 3.63 שקלים והמטבע האירופי נסחר תמורת 4.24 שקלים. שמואל בן אריה, מנהל השקעות ראשי לשוק המקומי בפיוניר ניהול הון, ציין: "עד כה בארה"ב ישנה מגמה של העלאות ריבית וגם באירופה מסתמן שהמדיניות המוניטרית תצטמצם אט אט. נתוני הצמיחה נראים טוב והאבטלה בשפל חסר תקדים למרות הנתון האחרון. האינפלציה במדד הקודם אולי לא הפתיעה אך הייתה דרמטית מאוד שכן היא נכנסה ליעד האינפלציה לאחר מספר שנים בהן הייתה מתחת ליעד בנק ישראל. מדד יולי שמר על אפקט מדד יוני כאשר האינפלציה ב- 12 החודשים האחרונים כבר עומדת חודשים רצופים ביעד האינפלציה של בנק ישראל. נראה כי התקופה הארוכה בה האינפלציה נמצאת תמיד מתחת ליעדי בנק ישראל הסתיימה ואנו צריכים להתרגל לעולם בו כבר אין הצדקה לריבית אפסית ואף לריבית ריאלית שלילית. גם הגורם אשר בעיקר מנע העלאת ריבית מבנק ישראל, שער השקל-דולר, מתחיל להתייצב. בנק ישראל בראשות הנגידה דאג לשדר לכולם כי שער הדולר הינו המאבק העיקרי בו הוא מתמקד, וזאת לאור התחזקות השקל שמקשה על היצוא ומרחיקה את השגת יעדי הצמיחה והאינפלציה. לאחר תקופה קשה בה ראינו את השקל נחלש, מגמה זו נבלמה. נכון להיום, איגרות החוב מגלמות ציפיות לשלוש העלאות ריבית (ל-0.75%) ב- 12 החודשים הקרובים. אנו מאמינים כי הנגידה תנהג בדומה לנגידה לשעבר, ג'נט ילן, בארה"ב, ורגע לפני פרישתה מהתפקיד תעלה קלות את הריבית ל- 0.25% וכי בשנת 2019 הריבית תעמוד על לפחות 0.5% ואף גבוה מכך".

 

 

"על פי הציפיות בשוק העלאת הריבית מתרחקת לכיוון סוף פברואר 2019", מציין יניב החברון, האסטרטג הראשי של בית ההשקעות אלומות. חברון מעריך שהעלאת הריבית עשויה להתרחק עוד יותר בעקבות הקריסה בשער החליפין של השקל מול המטבעות המובילים בעולם, והטון המתון יותר שהבנק המרכזי האמריקאי, הפדרל ריזרב, משמיע בינתיים. 

 

האטה כלכלית

החלטת הריבית הנוכחית מגיעה לאחר פרסום מספר נותנים שהצביעו על המשך האטה בפעילות הכלכלית במשק. אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי של מיטב דש, מציין כי קצב העלייה במדד הפדיון של כלל ענפי המשק ממשיך להתמתן. הן המסחר הקמעונאי ובמיוחד הסיטונאי מצביעים על האטה בצמיחה.

 

"יתכן שהנתונים מושפעים בצורה משמעותית מהירידה במכירות הרכבים", הוסיף וציין כי מנתוני המדד המשולב של בנק ישראל ניתן ללמוד שהאטה בפדיון המסחר חלה לא רק במסחר הקמעונאי אלא גם בענפי השירותים.

 

נוסף על כך, אומר זבז'ינסקי, קצב הצמיחה של מדד הייצור התעשייתי ירד. ללא ענפי טכנולוגיה עילית הקצב ירד לאפס, לראשונה מאז 2015. "בחודשים האחרונים נרשמה אף האטה בקצב הצמיחה של יצוא השירותים, תחום שהוביל את המשק וצמח בשנתיים האחרונות בקצב שנתי דו ספרתי", סיכם.

 

 

 צילום: שאטרסטוק

בטל שלח
    לכל התגובות
    x