עבור האימפריה של לבייב, שוק ההון הוא זיכרון רחוק
לב לבייב, ששמו נכרך בפרשת הברחת היהלומים, ידוע כאחד מגדולי אנשי העסקים בתחום; בשנים שחלפו מאז המשבר הכלכלי עסקי היהלומים העולמיים נמצאים בדעיכה, ולטענת גורמים בענף, עסקיו של לבייב דועכים בהתאם.
לחצו כאן לערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון בכלכליסט
- המומחה הכלכלי: "שווי הפטור מאחריות ללב לבייב גבוה מערך הצעתו למחזיקים"
- היוהרה, הוויתור וזכות הציבור לדעת
- מחזיקי האג"ח באפריקה חשבו שבא הקץ לסאגה - ואז הגיע לבייב
לבייב, יהודי יליד ברית המועצות ולשעבר תושב ישראל, ידוע כאחד מגדולי היהלומנים בעולם, בין היתר בזכות קשריו הטובים לקרמלין. בעזרת קשרים אלה, לבייב היה לישראלי היחיד שקיבל אספקת יהלומים מרוסיה. קשרים אלה גם סייעו לו בהשגת זיכיונות למחצבות יהלומים באנגולה, בקונגו בבוצואנה ובנמיביה. עסקי היהלומים שלו בישראל הצטמצמו מאוד מאז עזב את המדינה, אולם כבר אז היו רק חלק קטן מהאימפריה הגלובלית שלו.
הפרטים המלאים על עסקי היהלומים של לבייב חסויים, שכן מדובר בחברה פרטית הפועלת באחד התחומים החשאיים בעולם, ובכל זאת לאורך השנים נחשפו לא מעט פרטים.
כך, למשל, ברוסיה מפעיל לבייב רשת תכשיטים בשם מיוז, שלה מאות סניפים. בנוסף, בבעלותו רשת נוספת ויוקרתית יותר הנושאת את שמו, שמפעילה סניפים בין היתר בדובאי, במוסקבה ובניו יורק.
בשנים שחלפו מאז המשבר הכלכלי של 2008, עסקי היהלומים העולמיים נמצאים בדעיכה. לטענת גורמים בענף, עסקיו של לבייב דועכים בהתאם.
אולם בשנות השיא של חברת LLD, ראשי תיבות של לב לבייב דיימונדס (יהלומים), היא גלגלה מחזור מכירות של יותר מ־500 מיליון דולר בשנה. השיא הזה נחתך ביותר מחצי ב־2008, שנת המשבר, אז הגיעו מכירות החברה ל־241 מיליון דולר.
השיא כבר מאחוריו
באותן שנות שיא, שבהן לבייב עדיין התגורר בישראל, LLD היתה יצואנית היהלומים הגדולה בישראל. אולם ב־2007, כשלבייב עבר להתגורר בלונדון, הוא ביקש להוציא אותה מרשימת היצואנים שהתפרסמה מדי שנה - ושנתוניה אינם מתפרסמים עוד.
לפי גורמים בענף, מחזור המכירות של LLD כיום קטן מאוד, והיא עוסקת בעיקר בסחר של יהלומים שמיובאים מעסקי המשפחה ברוסיה וממוינים ומתומחרים בארץ בדרכם חזרה ליצוא.
בבורסה ברמת גן טוענים כי לבייב כבר לא רשום יותר כבעלי LLD בישראל. מי שמנהל אותה כיום בהיעדרו הוא בנו זבולון. בעבר גם משה לבייב, אחיו של לב, היה שותף בחברה, אלא שכיום האחים מסוכסכים וככל הנראה אינם בקשר שנים ארוכות.
לבייב החל את דרכו בענף היהלומים עוד כנער, אז עבד כלוטש יהלומים פשוט. גם במקרה זה לא כל הפרטים ידועים, אולם לפי הפרטים שכן נחשפו, ב־1977 עשה את צעדיו העצמאיים הראשונים בתחום כשפתח מלטשת יהלומים קטנה בישראל ובהמשך השתלט על מלטשות נוספות.
ב־1987 זינק לבייב זינוק אדיר כאשר קיבל מחברת דה בירס מדרום אפריקה, סינדיקט היהלומים הגדול בעולם ולשעבר מונופול ששלט בענף, אפשרות לרכוש ממנה ישירות יהלומי גלם. הסכם זה נתן ללבייב יתרון עצום על המתחרים. לפי הערכות, פחות מעשרה יהלומנים בתולדות ישראל רכשו יהלומים ישירות מדה בירס.
שנתיים לאחר מכן, ב־1989, ענקית היהלומים הרוסית אלרוסה צירפה את לבייב כשותף במיזמים להקמת מלטשות ברוסיה ובארמניה - שבעתיד עברו לבעלות מלאה של לבייב. השותפות עם אלרוסה הביאה לסיום ההתקשרות מול דה בירס, אולם לבייב לא נשאר חסר: בשנות התשעים קשריו של לבייב בקרמלין הבטיחו לו מלאי יהלומי גלם מגנזך האבנים של רוסיה. ב־1997 רכש לבייב תמורת 56 מיליון דולר את מכרה הילומים הגדול באנגולה.
הרומן נגמר
כאמור, לבייב לא הגביל את עצמו רק לעסקים פרטיים - וניהל עם שוק ההון רומן שנמשך שני עשורים: עשור ראשון מוצלח מבחינת לבייב והמשקיעים בחברת אפריקה ישראל שהיתה בשליטתו - ועשור שני, שמסתיים בימים אלו, שכלל שני הסדרי חוב גדולים באפריקה ישראל.
לבייב רכש מבנק לאומי את השליטה בחברה בינואר 1997 לפי שווי של 400 מיליון דולר. תחת שליטתו אפריקה ישראל הגיעה במאי 2007 לשיא, אז שווי השוק שלה טיפס ל־28 מיליארד שקל. בעוד אחד מרגעי השיא, לבייב הנפיק בבורסת לונדון את החברה־הבת אפי פתוח שמרכזת את הפעילות של הקבוצה ברוסיה, לפי שווי של 6 מיליארד דולר.
ואז הגיע המשבר הפיננסי העולמי ב־2008, שסימן את נקודת השבר ביחסיו של לבייב עם שוק ההון הישראלי. ב־2009 לבייב היה לטייקון הראשון שחברה שבשליטתו מבקשת ממחזיקי האג"ח שלה הסדר חוב.
במסגרת הסדר החוב, לבייב הזרים לאפריקה ישראל 750 מיליון שקל. הכיסים העמוקים של לבייב, שמקורם ככל הנראה בעסקי היהלומים, היטיבו עם מחזיקי האג"ח של החברה. המהלך החריג של לבייב, שהכניס את היד עמוק לתוך הכיס הפרטי שלו, נתן לאפריקה ישראל כמה שנים שקט. אף אחד לא ציפה שהחברה תחדש ימיה כקדם, אבל נראה היה שהיא מצליחה להתאושש.
ואז נחתה עליה מכה שנייה: החל בסוף 2014 המטבע הרוסי, הרובל, החל להיחלש מול הדולר האמריקאי - מגמה שפגעה אנושות בפעילות של אפריקה ישראל ברוסיה. כך, מצאה את עצמה אפריקה ישראל במועדון המפוקפק של החברות הישראליות שהגיעו להסדר חוב שני.
בימים אלו מגיע הסדר החוב השני של אפריקה לסיומו. לב לבייב רכש מאפריקה ישראל ב־2016 את המניות של אפי פתוח ב־550 מיליון שקל, והוא עשוי להזרים עד 38 מיליון שקל למחזיקי האג"ח בתרחישים מסוימים.
בדצמבר האחרון, במסגרת הסדר החוב השני, רכש איש העסקים מוטי בן־משה את השליטה באפריקה ישראל ובחברות־הבנות שלה אפריקה נכסים, אפריקה מגורים ודניה סיבוס מידי לבייב - והביא בכך לסופו של הקשר בינו לבין שוק ההון הישראלי.