גולדמן זאקס: זה מה שיקרה בשוק ההון כשהריבית תעלה
כלכלני הבנק מעריכים שהעלאה לא צפויה של הריבית בארה"ב תגרום לירידה חדה בשוק המניות ולזינוק בתשואות האג"ח הממשלתיות, להעלאה צפויה תהיה השפעה פחותה; לפי התחזיות, הפד יעלה בחודש הבא את הריבית בפעם הרביעית ב-2018
לחצו כאן לערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון בכלכליסט
כלכלנים בבנק ההשקעות גולדמן זאקס הגו מודל שאמור לחשב את ההשפעה של העלאות ריבית, גם אלו הצפויות וגם המפתיעות, על השווקים.
- המשקיעים נותרו חשופים בשוק ההון ורק הזהב והדולר שמרו עליהם החודש
- טראמפ תוקף את פאוול בעקבות הירידות בשווקים: "בפדרל ריזרב השתגעו"
- טראמפ: "הפד הוא האיום הכי גדול שלי - הוא מעלה ריבית בקצב מהיר מדי"
לפי המודל, העלאה של הריבית בשיעור לא צפוי של 1.5 נקודות האחוז תגרום לכך שתשואות האג"ח הממשלתיות לעשר שנים יעלו ב-45 נקודות בסיס, מחירי המניות יפלו ב-9% והדולר יתחזק ב-4%. לעומת זאת, בגולדמן מדגישים כי למהלכים צפויים יש השפעה "קטנה בהרבה".
התשואות על אג"ח אמריקאיות לפרעון עוד עשר שנים כבר טיפסו השנה ביותר מ-60 נקודות בסיס, מדד המניות S&P 500 ירד ב-1.5% מאז תחילת השנה, ואילו מדד בלומברג שעוקב אחר שווי הדולר עלה ב-4%.
לפי מרבית התחזיות, הבנק הפדראלי המרכזי בארה"ב (הפד) יעלה בחודש הבא את הריבית בנקודת אחוז אחת נוספת או קצת פחות, כשיש סבירות נמוכה ביותר להעלאה גבוהה יותר מהעלאות של רבע אחוז שהיו עד כה השנה.
הפד העלה את הריבית שלוש פעמים ב-2018, כל פעם ב-0.25% - הפעם האחרונה הייתה בספטמבר
- וההנחה היא שהוא יעלה עוד פעם אחת את הריבית (בשיעור זהה), עד סוף השנה. בדצמבר לפני כמעט שלוש שנים נטש הפד את הרמה האפסית והחל להעלות את הריבת באופן מתון ועקבי.
השאלה כרגע היא האם תיתכן הפסקה בהעלאות הריבית ב-2019, בין השאר הודות לזינוק בתנודתיות בשוקי ההון מאז תחילת אוקטובר. התרחישים הנציים ביותר בנוגע לפד מדברים על שוק עבודה הדוק במיוחד שיוביל להתפרצות של אינפלציה.
"כלל האצבע שלנו הוא שירידה של 1% בשיעור האבטלה תוביל לעלייה של 0.35 נקודות האחוז בשכר, אך במקביל תוביל לעלייה צנועה של 0.1 נקודות האחוז במדד הליבה של המחירים לצרכן (PCE inflation)", כתבו הכלכלנים של גולדמן זאקס.
עם זאת, הכלכלנים בבנק האמריקאי ממליצים לא לבצע "אינטרפטציה מכנית מדי" של המחקר שלהם. הם מציינים עוד שהקשר בין הגורמים השונים עשוי להשתנות לאורך זמן ואינו תמיד לינארי. כמו כן, תנאים פיננסים מושפעים מדברים רבים בנוסף למדיניות הבנק המרכזי.
לפי המודל הזה של גולדמן, הסיכוי למיתון בשנתיים הקרובות עומד על 26%, עלייה של 5% מאז תחילת השנה, הנובעת בעיקר מההחמרה בתנאים הפיננסים. הסיכוי למיתון בשלוש השנים הבאות עומד על 43% - "קצת מעל הממוצע ההיסטורי", סיכמו הכלכלנים.