פרשנות
דרוש בדק בית: הדח"צים ורשות ני"ע נרדמו בשמירה
בעקבות שורת האירועים המטרידים שמתחילים להתגלות בחברות הנדל"ן האמריקאיות שגייסו חוב בתל אביב, עולה השאלה - איפה היו אלה שאמורים לפקח על התהליך
השאלות הגדולות שעולות בעקבות שורת האירועים המטרידים שמתחילים להתגלות בחברות הנדל"ן האמריקאיות שגייסו חוב בתל אביב הן איפה היה דירקטוריון החברה שאמור לפקח על ההנהלה והיכן נמצאת רשות ני"ע שאמורה לוודא שהחברות מתנהלות בשקיפות. לוודא שכספים שיוצאים באופן לא תקין מהחברה ברבעון השני לא ישובו להם בהפתעה ובדיווח אגבי תוך כדי פרסום דו"ח הרבעון השלישי. בשלב זה המוסדיים המחזיקים באג"ח של אולייר מפנים את עיקר טענותיהם להנהלת החברה, ודורשים לקבל הבהרות בעיקר מסמנכ"ל הכספים.
- 27% משווי האג"ח הזרות בת"א נסחרים בתשואה דו־ספרתית
- כדי לשרת חוב בישראל: אולייר נטלה הלוואת בזק בריבית חריגה
- אולייר לא דיווחה שהעבירה כסף לחשבון בעל השליטה
אך אחד ממנהלי ההשקעות בגופים המוסדיים המחזיקים באג"ח אמר אתמול (ב') ל"כלכליסט" - "לשבת בדירקטוריון של חברה זה ג'וב נורא נחמד אבל יש לו משמעות משפטית שחייבים להבין אותה. אני במקום הדירקטורים בחברות כאלה ברור שהייתי עכשיו דואג, יש כאן פתח לתביעות".
הרגולטור והמוסדי שהפכו דירקטורים
בדיקת "כלכליסט" מעלה כי במרץ האחרון, סמוך להתרחשות האירוע באולייר, מונו לחברה שלושה דירקטורים חדשים – שני דח"צים ודירקטורית בלתי תלויה אחת.
אחד הדח"צים הוא רונן מטמון, שזמן קצר קודם לכן היה בכלל בצד השני של המתרס — כמנהל ההשקעות הראשי של קופות הגמל של בית ההשקעות אקסלנס. ההיסטוריה המקצועית של הדח"צ השני מטרידה אף יותר — משה גדנסקי כיהן בשנים 2013-2009 אף הוא בצד אחר במשוואה — אך לא בצד המוסדי אלא בצד של הרגולטור — רשות ני"ע.
גדנסקי היה עוזר בכיר לחשבונאי הראשי במחלקת התאגידים ברשות — אותה מחלקה שאמורה לעקוב בשבע עיניים אחר תקינות הדיווחים של החברות הציבוריות. גדנסקי מחזיק בידע חשבונאי ובוודאי יכול לקרוא ולנתח דו"חות כספיים. מאז 2013 מכהן גדנסקי כסמנכ"ל כספים בקבוצת נץ. הדירקטורית השלישית שמונתה היא מיכל בריקמן מרום — רו"ח בהכשרתה ומכהנת כסמנכ"לית כספים וכמייסדת של כמה חברות הייטק וכיהנה בדירקטוריונים של חברות אחדות.
הכשלים שהרשות חייבת לברר
גם אם הדירקטוריון לא היה מודע להעברת הכספים "בשוגג" — ניתן היה לצפות שברגע שהדבר נודע לו הוא ידרוש לפרסם דיווח נפרד בנושא ולא בפסקה קצרה בדו"חות הכספיים. כמו כן היה ניתן לצפות שהדח"צים ירקטורים ידרשו לכנס את ועדת הביקורת (דבר שאולי קרה אך לא דווח) כדי לאסוף מידע כיצד התרחש האירוע הזה, כיצד לא התגלה על ידי אנשי הכספים ובהם פירמת הרו"ח של אולייר (דלויט) בזמן אמת וכיצד למנוע את הישנות מקרים כאלו בעתיד. גם מרשות ני"ע מצופה לחפש תשובות לשאלות אלה.