$
בורסת ת"א

הסכמה בין האוצר לכיל: החברה שילמה 175 מיליון שקל נוספים

לכלכליסט נודע כי הצדדים הגיעו כבר באוקטובר להסכמות על גובה הסכום שכיל תשלם במסגרת התמלוגים שהיא מעבירה עבור המוצרים שהיא מפיקה מים מלח. הדרישה המקורית של המדינה עמדה על 600 מיליון שקל. האוצר דרש את הכסף לפני סוף השנה

עמרי מילמן וחזי שטרנליכט 08:1226.12.18

במסגרת הבוררות שנגררת מ־2010 בין משרד האוצר לבין כיל, על התמלוגים שהקבוצה משלמת בעבור מפעלי ים המלח, סיכמו הצדדים באוקטובר האחרון על תשלום נוסף של החברה בהיקף של 175 מיליון שקל, כך נודע ל"כלכליסט". זאת בנוסף לסכום של 900 מיליון שקל שהחברה העבירה עד כה במצטבר לקופת המדינה. 

הסכום עשוי לגדול

במסגרת דיונים, שהתקיימו לפני כמה חודשים, הפנו הבוררים לצדדים סוגיות שבהן לא הצליחו להכריע, כדי שאלה ינסו להגיע לפשרה ביניהם. המחלוקת, כפי שפרסם "כלכליסט" בתחילת השנה, עמדה על כ־600 מיליון שקל, והיא הסתיימה כאמור ב־175 מיליון שקל. היא נסבה בעיקר סביב חומרי הגלם שאפשר להפחיתם במסגרת קיזוז ההוצאות של החברה מההכנסות לחישוב התמלוגים. רק שלשום התקבל במשרד האוצר התחשיב המלא שערכה כיל במסגרת הפשרה, כך שהסכום עשוי להיות גדול יותר, לאור דרישות שונות שהאוצר עשוי להעלות. במקביל יש כמה סוגיות, ביניהן כאלה הנוגעות לתרכובת האשלג, שחוזרות להכרעה בידי הבוררים.

 

ל"כלכליסט" נודע גם כי הדיונים באוקטובר היו הראשונים שבהם נפגשו הצדדים ישירות. עד כה יוצגה המדינה בידי עוה"ד גיל אוריון, עודד רביבו ודורון קול ממשרד פישר בכר, אך הפעם התנהלו השיחות בין נציגי אגף החשב הכללי לבין נציגי החברה.

 

גורמים המעורבים בעניין סיפרו כי אחת מדרישות האוצר היתה לקבל את הכסף עד סוף השנה, וכיל אכן העבירה את הכסף כשבוע לפני המועד. כדאי לזכור כי השנה צפויה להסתיים עם גירעון גבוה מהיעד המקורי, שעומד על 2.9%, דבר שעשוי היה להשפיע על המוטביציה של החשב הכללי לגבות את הכסף מהר. אולם באוצר אומרים כי הסוגיה הזו כלל אינה רלוונטית, לאור ההיקף הקטן של הסכום לשאלת הגירעון.

 

אחד ההסברים של גורמים באוצר לעובדת קיומם של דיונים ישירים בין הצדדים היה הרצון לסיים את המחלוקת המתמשכת, ולטענתם היא לא היתה מסתיימת ללא מעורבותה של ההנהלה החדשה בכיל. את כיל מוביל מאז מאי השנה רביב צולר.

 

במסגרת הפשרה נקבע גם כי הסכום שכיל התחייבה לשלם יכלול 15 מיליון שקל על הוצאות המדינה למומחים ועורכי דין, סכום שמהווה רק חלק מהוצאות האוצר בפועל. לבד ממשפטנים נעזר האוצר גם במומחים הכלכליים פרופ' אשר בלס ופרופ' חיים בן־שחר. בעבר הבהירה מי שכיהנה כחשבת הכללית באוצר, מיכל עבאדי בויאנג'ו, כי במכוון נעזרה בשירותיהם של בכירי המקצוע, שכן מדובר בהשקעה שמניבה הכנסות משמעותיות למדינה.

 

במסגרת הסיכומים הגיעו הצדדים גם להחלטות בנוגע לדרך חישוב התמלוגים בעתיד, בניסיון לפשט אותם בצורה שתקל על כיל לבצע את החישובים ועל המדינה לבדוק אותם.

 

בעל השליטה בכיל עידן עופר בעל השליטה בכיל עידן עופר צילום: Chris Ratcliffe; בלומברג

 

 

כיל הפרישה 27 מיליון דולר

בעקבות ההסכמות עם האוצר לגבי היקף התשלום הפרישה כיל 27 מיליון דולר. החברה שבשליטת החברה לישראל של עידן עופר תרשום הוצאה כספית, שמתלווה להפרשה של 11 מיליון דולר ברבעון השלישי, ומסתכמת בסכום שמוערך סביב 40 מיליון דולר. זאת משום שהוא כולל תשלומי ריביות והפרשי הצמדה על תמלוגים שבמחלוקת מאז שנת 2000.

 

כיל אישרה בדיווח שלה לבורסה כי במרבית המחלוקות שהיו פתוחות בבוררות הושגו סיכומים, ומהדברים עולה כי הסוגיות שנותרו אינן בין החשובות שהיו במחלוקת. עם זאת, האישור הרשמי להגעה להסכמות טרם ניתן. הבוררות נוגעת לתמלוגים שכיל משלמת למדינה על מוצרי המשך — אותם מוצרים שהחברה מפיקה ממשאבי הטבע של ים המלח.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x