$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

התעשייה האווירית במגעים לרכישת אירונאוטיקס

דקות לאחר שדיווחה על פשיטת רשות ני"ע על משרדיה, הודיעה אירונאוטיקס על מגעים למכירתה. ל"כלכליסט" נודע כי המתעניינת החדשה היא תע"א. בעלי המניות של אירונאוטיקס דורשים 850 מיליון שקל תמורת החברה - פרמיה של כ־80% על שווי השוק שלה. קרן זרה מעוניינת ברכישת החברה־הבת קונטרופ

גולן חזני 06:5701.01.19

התעשייה האווירית הצטרפה למרוץ לרכישת יצרנית המל"טים הישראלית אירונאוטיקס, כך נודע ל"כלכליסט". מנהלי התעשייה האווירית קיימו בשבועות האחרונים כמה פגישות עם בעלי המניות של החברה כדי לרכוש את הפעילות. עוד נודע כי בעלי המניות של אירונאוטיקס דורשים 850 מיליון שקל תמורת החברה - פרמיה של כ־80% על שווי השוק שלה.

 

 

 

בנוסף נודע ל"כלכליסט" כי קרן זרה מתעניינת ברכישת חלקה של אירונאוטיקס בחברה־הבת קונטרופ, המייצרת חלקים למערכת כיפת ברזל ושבה מחזיקה החברה שווה בשווה עם רפאל. לפי הערכות בענף, קונטרופ מהווה כשני שלישים מהשווי של אירונאוטיקס בבורסה.

 

 

באוגוסט נחשף כי אירונאוטיקס מנהלת מגעים עם רפאל ואיש העסקים אביחי סטולרו, לרכישת החברה ב־430 מיליון שקל - כ־10% מעל שווי השוק שלה. אולם רפאל וסטולרו הפסיקו באחרונה את המגעים לרכישת החברה. השיחות מול התעשייה האווירית והקרן הזרה עדיין אינן ברמה של משא ומתן מתקדם, לאור השווי הגבוה שדורשים בעלי המניות. עם זאת, בחברה ציינו כי גורמים נוספים פנו אליה לבחינת מתווים אחרים של רכישת כלל המניות או רק חלק מהפעילות.

 

פרנקל בא

במקביל, התברר אתמול (ב') כי הגורם שהחל לרכוש מניות של החברה בשוק, והגיע אתמול לאחזקה של 13% ממניותיה, הוא איש העסקים אהרון פרנקל. בסביבתו של פרנקל טענו אתמול כי מדובר ברכישה פיננסית - שמטרתה ליהנות מעליית ערך ולא להיכנס לעובי הקורה של ניהול החברה. אלא שמקורבים לאירונאוטיקס טוענים כי זה כמה חודשים שפרנקל נמצא בדיאלוג עם החברה בנסיון לרכוש את השליטה בה, אף שלא הגיש הצעה רשמית בנושא.

 

מימין: מנכ"ל אירונאוטיקס עמוס מתן, אהרון פרנקל ומנכ"ל תע"א נמרוד שפר מימין: מנכ"ל אירונאוטיקס עמוס מתן, אהרון פרנקל ומנכ"ל תע"א נמרוד שפר צילומים: רויטרס, כפיר זיו

 

לצד חשיפת השקעתו של פרנקל, התחוללה אתמול סערה אחרת לגמרי סביב אירונאוטיקס: חוקרי רשות ני"ע פשטו על משרדיה ותפסו חומרי מחשב ומסמכים. על פרטי החקירה הוטל צו איסור פרסום, אולם היא מצטרפת לחקירה נגד החברה מצד היחידה הארצית לחקירת פשיעה חמורה ובינלאומית (יחב"ל). בחקירה זו חשודים בכירים בחברה, ובהם המנכ"ל עמוס מתן, בקבלת דבר במרמה ובעבירות על חוק הפיקוח על היצוא הביטחוני, שבוצעו בנסיבות מחמירות, בעסקה מול מדינה זרה.

 

הפרקליטות כבר גיבשה כתבי אישום בכפוף לשימוע נגד עשרה בכירים בחברה המעורבים לכאורה בעבירות. לצד המנכ"ל, בכירים אלה כוללים את סמנכ"ל החטיבה העסקית מאיר ריזמוביץ', מנהל חטיבת הפיתוח לשעבר חיים היבשר, מנהל השיווק דוד גולדין ועובדים נוספים בעבר ובהווה.

 

חוק הפיקוח על היצוא הביטחוני נחקק לפני כעשור ונועד להגן על הקשרים המדיניים והביטחוניים של ישראל מפני מצבים של יצוא ידע רגיש או מוצרים ביטחוניים באופן בלתי מורשה.

 

הונו של פרנקל, שהשקעתו נחשפה אתמול, נאמד ביותר ממיליארד וחצי דולר. פרנקל נחשב כמי שמקפיד להישאר מתחת לרדאר התקשורתי, אולם מטפח שורה של קשרים פוליטיים.

 

פרנקל הוא הבעלים של חברת יו־ויז'ן, שפועלת אף היא בתחום המל"טים. הפיתוח שלה הוא מל"ט מתאבד זעיר ששוקל 3 ק"ג ומצויד במצלמות ובראש נפץ. מל"ט זה יודע להתביית על מטרה, להגיע אליה ולהתפוצץ. בתחקיר "כלכליסט" ב־2011 פורסם כי פרנקל הוא בעלי חברת בונקר־סק, שמפתחת בונקרים תת־קרקעיים שבהם מאובטחות מערכות מידע ארגוניות.

 

לפי הערכות מצד מתחריו של פרנקל, המכירות של יו־ויז'ן לא מתרוממות - ולכן ההתעניינות שלו ברכישת אירונאוטיקס מובנת. גם אם ההערכות אינן נכונות, מיזוג עם אירונאוטיקס נראה הגיוני בשל השילוב בין הטכנולוגיות של שתי החברות.

 

 

מל"ט של אירונאוטיקס מל"ט של אירונאוטיקס צילום: מתוך קטלוג החברה

 

עם זאת, הדרך שבה בחר פרנקל לאסוף מניות של החברה עשויה להצביע על כך שמגעיו מול בעלי המניות אינם עולים יפה - ולכן פנה לרכישות בשוק בפרמיה של 25% מעל מחיר המניה ביום חמישי. פרנקל רכש 5.5% ממניות אירונאוטיקס מידי הפניקס בתמורה ל־25 מיליון שקל וביום ראשון הכפיל את האחזקה והגיע ל־13%, שבהם השקיע מעל 55 מיליון שקל. לא מן הנמנע שפרנקל אוסף מניות מהמוסדיים ומהציבור כדי להיכנס למגעים מול החברה בשלב מאוחר יותר ולמחוק בקלות רבה יותר את המניה מהמסחר.

 

הכל בשביל קונטרופ

קונטרופ היא היעד המרכזי לרכישה מצד המתעניינים באירונאוטיקס, שמחזיקה בה שווה בשווה יחד עם רפאל. לפי הערכות, רפאל מנהלת במקביל ניסיונות לרכוש מאירונאוטיקס את חלקה בקונטרופ. שוויה של אירונאוטיקס עלה בינתיים ל־465 מיליון שקל, אולם הוא עדיין נמוך משמעותית מהשווי בהנפקת החברה.

 

אירונאוטיקס הונפקה בקיץ 2017, לאחר שהקרנות השולטות בחברה ביצעו הצעת מכר של יותר מ־400 מיליון שקל. החברה הנפיקה במקביל מניות חדשות בהיקף של 53 מיליון שקל. אז, החברה החלה להיסחר לפי שווי של יותר ממיליארד שקל. מאז, צנחה המניה ביותר מ־50%.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x