$
שוק ההון

בדיקת כלכליסט

212 קרנות נאמנות הקפיצו את דמי הניהול ל-2019

בשנת 2018 נפדו מתעשיית קרנות הנאמנות כ-17 מיליארד שקל, מתוכן כ-10 מיליארד בחודש דצמבר. זה לא שינה את התוכניות ל-17 גופים שהחליטו להעלות את דמי הניהול ב-50 מיליון שקל בסך הכל. מטב, פסגות, מגדל, הראל וקסם עומדות בראש חברות הקרנות שיכניסו את הסכומים הגבוהים ביותר מהעלאות המחיר

רחלי בינדמן 06:5203.01.19

הצטרפו לעדכונים שוטפים בערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון בכלכליסט

 

תחילת השנה החדשה מביאה עמה גם העלאות דמי ניהול בתעשיית קרנות הנאמנות. בהתאם למודל שהגדירה רשות ניירות ערך, על מנהלי הקרנות להודיע על העלאת דמי ניהול רק אחת לשנה, ועליה להתבצע בינואר.

 

ברשות ביקשו ליצור ודאות בתעשייה ולמנוע גיוס מאסיבי של כספים בדמי ניהול נמוכים והקפצה של דמי הניהול. כך יכול מערך היועצים בבנקים לעקוב אחר ייקור דמי הניהול ולבדוק אם הוא מוצדק. יש להניח שההעלאה נועדה למזער את נזקי 2018, למרות התזמון הבעייתי והפסדי הלקוחות.

  

מימין: ירון דייגי מהראל, אייל גורן מפסגות ורפי ניב ממיטב דש מימין: ירון דייגי מהראל, אייל גורן מפסגות ורפי ניב ממיטב דש צילומים: אוראל כהן, נמרוד גליקמן

 

עד חודש נובמבר כולל, תעשיית קרנות הנאמנות פדתה 6.8 מיליארד שקל. לפי הערכות, בדצמבר הסוער הפידיונות הגיעו ל־10 מיליארד שקל, כך שבסיכום 2018 נראה שהפידיונות הסתכמו במעל 17 מיליארד שקל.

 

אחרי שנה קשה כמו 2018 ולקראת 2019, שמסתמנת כשנה סוערת בצל חוסר הוודאות בשווקים, מפתיע כי מנהלי הקרנות ממשיכים במגמת ייקור דמי הניהול. מבדיקת "כלכליסט" עולה כי 212 קרנות - 14% מהקרנות - העלו דמי ניהול, ורק 33 הוזילו אותם. התרומה לקצב ההכנסות של הקרנות שהעלו דמי ניהול מסתכמת בתוספת שנתית של 53.5 מיליון שקל למול הוזלה מקבילה של 3.2 מיליון שקל בלבד.


 

 

המשמעות היא שהתוספת נטו להכנסות מייקור דמי הניהול בחלק מהקרנות והוזלתם באחרות מסתכמת ב־50 מיליון שקל בשנה. בשנת 2018 ייקור דמי הניהול הביא לתוספת של 63 מיליון שקל בשנה בקצב ההכנסות של הקרנות, אך הייקור התבצע בסוף 2017, שנה חזקה לתעשיית הקרנות.

 

חברת קרנות הנאמנות של תמיר פישמן העלתה את דמי הניהול ב־40% מהקרנות שלה, אך מדובר בחברת קרנות עם מספר קרנות נמוך יחסית של 20 בלבד. בסיגמא העלו את דמי הניהול ב־30% מהקרנות כשסיגמא מנהלת 29 קרנות בלבד.

 

בחברת הקרנות של מגדל, שהיא גם בעלת מספר הקרנות הגבוה ביותר, עלו דמי הניהול ב־39 קרנות, יותר מבכל הגופים האחרים. בחברת קסם ב־32 קרנות ובהראל ובמיטב־דש העלו דמי ניהול ב־27 קרנות כל אחת. ארבעת הגופים יחד העלו את דמי הניהול ב־125 קרנות — שהן כ־60% מהקרנות שהעלו דמי ניהול.

 

בסכומים אבסולוטיים מי שהכי יהנו מתוספת דמי הניהול הם מיטב דש שמחזיקה בחברת הקרנות הגדולה בישראל ותהנה מתוספת הכנסות שנתית של 7.6 מיליון שקל. אחריה, פסגות עם תוספת צפויה של 6.8 מיליון שקל ואחריה הראל עם תוספת צפויה של 6 מיליון שקל.


 

 

דווקא במיטב דש הודיעו

 

בשוק מדברים על כך שהפידיונות הכבדים של חודש דצמבר, שהסתכמו לפי הערכות במעל 10 מיליארד שקל, הפידיונות הגבוהים ביותר בחודש בודד מאז המשבר של 2008, גרמו ללא מעט משקיעים להעביר את הכסף לקרנות הכספיות הסולידיות.

 

במיטב דש העלו את דמי הניהול בקרן הכספית שלהם מ־0% ל־0.14%. חשוב להדגיש כי במיטב דש עדכנו את היועצים בבנקים כבר לפני חודשיים על כוונתם להעלות את דמי הניהול בקרן הכספית.

 

אם הערכות נכונות ומאות מיליוני שקלים של כספי משקיעים מבוהלים נהרו לקרן הכספית של מיטב דש, היא צפויה להנות מתוספת הכנסה אף גדולה יותר בזכות הייקור הזה. מיטב דש אגב הורידו דמי ניהול בקרן מיטב דש מניות מ־2.8% ל־1.69% מה שגרם להם להפסד הכנסות של מיליון שקל בשנה.

 

מעלים כבר שנתיים ברצף

 

הגוף היותר אגרסיבי בהעלאות דמי הניהול הוא אי.בי.אי, שכבר שנה שנייה ברציפות מעלה את דמי הניהול בצורה משמעותית. מתוך 9 העלאות דמי הניהול שביצע בית ההשקעות, הועלו דמי הניהול דווקא ב־3 קרנות המנהלות יחד סכום של 4.4 מיליארד שקל.

 

שלושת ההעלאות הללו לבדן תרמו לו תוספת הכנסות שנתית צפויה של 4.4 מיליון שקל. מבין הקרנות שאי.בי.אי ייקר את דמי הניהול שלהן ניתן לציין את הקרן המסורתית הגדולה בתעשייה — אי.בי.אי מדינה פלוס ומעלה ואי.בי.אי 80/20 עד שלוש שנים, שבה דמי הניהול עלו מ־0.45% ל־0.69%.

 

אי.בי.אי סבלה בחודשים האחרונים מפידיונות כבדים, כאשר עוד לפני המפולת של דצמבר, התמודדה עם פדיונות של מעל למיליארד שקל בתקופה קצרה של שלושה חודשים.

 

הפדיונות הללו נבעו מהחזקה גבוהה יחסית של אי.בי.אי באג"ח של חברות הנדל"ן האמריקאיות, שעוד לפניה המפולת התמודדו עם ירידות חדות במחירן. המפולת החריפה בצורה דרמטית בדצמבר מה שסביר להניח שהוביל לפידיונות כבדים עוד יותר באי.בי.אי בחודש זה.

 

חברת הקרנות של מגדל ביצעה העלאות דמי ניהול בכ־40 קרנות המהוות חמישית מהקרנות שבניהולה.

 

מי שמפתיע השנה הוא בית ההשקעות מור, שבניגוד לשנים קודמות בהן לא העלה את דמי הניהול, דווקא מעלה דמי ניהול השנה ב־2 קרנות. העלאה שתתרום לו סכום נמוך יחסית של 600 אלף שקל בשנה להכנסות.

 

זה אך טבעי שמור יהיו כעת תחת לחץ להציג צמיחה בהכנסות וברווח על רקע הפיכתם לפני שנה לחברה ציבורית.

 

ילין לפידות, שלפי הערכות מוביל את הפדיונות בתעשיית הקרנות ב־2018, בוחר זו שנה שנייה ברציפות להעלות דמי ניהול. חברת הקרנות של ילין מעלה דמי ניהול ב־3 קרנות ומורידה דמי ניהול ב־4 ובנטו תהנה מתוספת הכנסות שנתית של כ־400 אלף שקל בזכות המהלך.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x