$
בורסת ת"א

פרוסט מטלטל את ת"א בפעם השנייה בחצי שנה

מניית אופקו קרסה אתמול בתל אביב ב־20%, כמה חודשים לאחר ההודעה על החשד להרצת מניות בידי היו"ר והמנכ"ל. חברת התרופות מגייסת 200 מיליון דולר באג"ח להמרה, ובמקביל מציעה מנגנון לביצוע שורט על המניה

חזי שטרנליכט 07:0606.02.19

זעם ותסכול של משקיעי חברת התרופות אופקו הלת' הובילו אתמול לקריסה במניית החברה במסחר בבורסת תל אביב ב־20%. המסחר במניה הופסק באופן אוטומטי במחשבי הבורסה בתחילת יום המסחר, במה שמכונה פתיחה אנגלית. החברה נסחרה אתמול לפי שווי של 5.8 מיליארד שקל, ומחקה 1.45 מיליארד שקל משוויה בתוך יום. 

הקריסה במניה מגיעה על רקע גיוס שהוציאה אתמול לדרך אופקו, שבראשה עומד היו"ר והמנכ"ל פיליפ פרוסט, של עד 200 מיליון דולר באג"ח להמרה. הגיוס יושלם עד 7 בפברואר, והוא מלווה בתוכנית להקמה של מנגנון ייעודי לביצוע שורט במניות של החברה, אשר נועד להגן על הרוכשים של האג"ח.

 

אופקו רשמה הפסדים כבדים בכל אחד מהרבעונים ב־2018 ושרפה מזומנים בשלושת הרבעונים האחרונים של השנה שעברה, ולכן היא נזקקת למקורות מימון להמשך פעילותה. את הרבעון השלישי של 2018 סיימה החברה בהפסד של 27.6 מיליון דולר, ואת 2017 כולה חתמה בהפסד של 308 מיליון דולר. נכון לסוף הרבעון השלישי של 2018 נותרו בקופת החברה 43.7 מיליון דולר - ירידה של 36.7 מיליון דולר בתוך רבעון. הנתונים האלה מסבירים מדוע החברה מתכננת מהלך של גיוס, זמן לא רב לפני שתדווח על התוצאות ל־2018.

 

החברה בנתה מנגנון שורט לרוכשי האג"ח

גורם נוסף שהוביל לצניחת המניה הוא מנגנון השורט שבנתה החברה כחלק מגיוס האג"ח להמרה. אופקו יצרה, ביחד עם חברת ההשקעות ג'פריס, מנגנון מיוחד עבור הרוכשים של האג"ח, שנועד להגן על רוכשי האג"ח. בהודעתה ציינה אופקו כי חתמה על הסכם עם ג'פריס, שעל פיו היא תשאיל מניות לחברת ההשקעות. המניות שיושאלו יהיו מניות חדשות שיונפקו כחלק מגיוס האג"ח להמרה.

 

פיליפ פרוסט פיליפ פרוסט צילום: בלומברג

 

 

מהודעת אופקו עולה כי המשקיעים שיקנו אג"ח בהנפקה, יוכלו בנפרד "למכור את כל המניות שהם יכולים להשאיל דרך משאיל המניות (ג'פריס - ח.ש)". החברה ציינה גם כי היא "מצפה שמוכרי המניות ישתמשו בפוזיציית השורט שתיווצר על ידי המכירות האלה, כדי לייצר עבור עצמם גידור ראשוני ביחס להשקעתם באג"ח". אופקו למעשה אומרת למשקיעים במפורש כי היא מצפה שיגנו על עצמם, באמצעות ביצוע שורט על המניות החדשות שהיא מתכננת להנפיק עבורם כחלק מגיוס החוב.

 

בפוזיציית שורט, הסוחר שקונה את המניה מקבל אותה בעצם בהשאלה מהבעלים שלה ומוכר אותה בשוק. לאחר זמן מסוים עליו לרכוש אותה מחדש כדי להחזיר אותה למשאיל. אם המניה נפלה, הוא גורף רווח מהשורט, כי הוא קונה אותה במחיר נמוך ממחיר ההשאלה. כדי לייצר אופציית שורט צריך גורם שיחזיק במניות לכל אורך תקופת האופציה - הוא המשאיל. הוא מאפשר לקבל מניה במחיר מסוים ולמכור לו אותה בחזרה ברגע שנפלה, ובכך לגרוף את הפער.

 

באופקו הלת' ציינו בהקשר של מנגנון השורט במניה כי מדובר "בפנייה לבעלי מניות ספציפיים". מהחברה נמסר בתגובה לנפילת המניה אתמול כי "החברה מאמינה שערך המניה לא מייצג את השווי. אין כוונה לדלל את בעלי המניות, אלא להפך".

 

בנוסף, לפי ההודעה של אופקו, התמורה מהאג"ח להמרה עשויה לשמש אותה למגוון רחב של פעילויות, בין היתר למימון פעילות המחקר והפיתוח שלה, מסחור פורטפוליו התרופות ורכישה של חברות או פעילויות נוספות. ואולם חלק מהתמורה גם עשוי לשמש אותה כדי לפרוע חובות של בעל המניות הבולט – פרוסט. אופקו עשויה להעביר חלק מהכספים שתגייס לצורך תשלום של חובות שהוענקו בקו אשראי שלקחה חברה הקשורה ליו"ר והמנכ"ל, בהיקף מוערך של 28.8 מיליון דולר. לפי ההערכות בשוק, הפירעון הוא עבור חלק מקו האשראי שפרוסט העמיד בעבר לאופקו.

 

באשר לאג"ח להמרה של אופקו שהונפקו אתמול, התשלום שלהן יבוצע עד 2025, עם תשלומי ריבית דו־שנתיים באמצע פברואר ובאמצע אוגוסט מדי שנה. הריבית לגיוס עומדת על 4.5%, ואילו מחיר ההמרה עומד על 4.22 דולרים למניה. על כל 1,000 דולר בקרן של האג"ח, יוענקו 236.74 מניות חדשות שיונפקו כחלק מהגיוס. לחתמים תוענק הנחה בשיעור של 3.5%, ובכוונת אופקו להעניק לחתם - ג'פריס - אופציה לקנות עוד 30 מיליון דולר נוספים של חוב בתרחיש של ביקושי יתר בגיוס.

 

 

 

דיווחים מדאיגים הורידו את המניה כבר בסוף השבוע

מתחילת 2019 טיפסה מניית אופקו בוול סטריט ב־4.3%, שנמחקו אתמול בפתיחת יום המסחר בארה"ב כשהיא איבדה יותר מ־19%, בהמשך לקריסה בתל אביב. בסוף השבוע האחרון היו לאופקו כמה דיווחים מדאיגים מאוד מבחינת בעלי המניות, שכבר הובילו לירידות קלות במנייתה. האחד קשור בבדיקת ה־4KScore של החברה - בדיקה שקשורה לסרטן הערמונית. אופקו לא השיגה שיפוי מחברת נוביטאס סולושנס האמריקאית. נוביטאס למעשה לא אישרה לאופקו את השיפוי כבר במאי 2018, אלא שבסוף השבוע האחרון נכשל הערעור. מדובר בחברה שאחראית על שיפוי (החזר כספי) לחברות הביטוח בכמה מדינות בארה"ב.

 

בנוסף, דיווחה אופקו על כישלון בניסוי בפיתוח טיפול שנועד להקטין את הסיכון של סרטן הערמונית. במקביל, דיווחה החברה על מערכת בדיקות חדשה בתחום סרטן הערמונית שכן קיבלה אישור. זו מערכת שנותנת תוצאות מהירות, ובכוונת אופקו להרחיב אותה לתחומים נוספים. הדיווח החיובי הזה מיתן את הירידות במניה. ביום שישי ירדה המניה ב־2.4%, וביום שני בעוד 1.9%.

 

היו"ר והמנכ"ל פרוסט חשוד בהרצת מניות בארה"ב

ב־2018 ספגו בעלי המניות באופקו מכות רבות. ב־7 ספטמבר 2018 צנחה מניית החברה במהלך המסחר ב־18%, לאחר שנודע כי רשות ניירות ערך בארה"ב (SEC) הגישה לבית המשפט הפדרלי במנהטן כתב אישום נגד כמה משקיעים, בהם פרוסט, בחשד לביצוע מניפולציות במחירים של מניות על פני כמה שנים. המשקיעים נחשדים בכך שרכשו מניות ופרסמו פרסומים שונים שהובילו לעליית שעריהן - ואז מכרו אותן.

 

אופקו מסרה אז בעניין זה בתגובה כי "SEC לא הגישה התראה לפני הגשת התביעה, שכוללת אי דיוקים חמורים. אם ברשות ני"ע האמריקאית היו מצייתים להליכים שהם קבעו, אופקו ופרוסט היו שמחים לספק להם מידע שהיה עוזר לענות על כמה מהשאלות שעלו בתביעה, כך שניתן היה למנוע את הגשתה. אופקו ופרוסט תמיד התגאו בכך שהם מצייתים לנהלי השקיפות הפיננסית בסטנדרטים הגבוהים ביותר, והם בטוחים שברגע שתושלם חקירה הולמת ועובדות המקרה ייחשפו לגמרי, הפרשה תסתיים בצורה טובה". החברה אף הוסיפה כי התביעה לא כוללת שום האשמות בנוגע להתנהלות הפיננסית של אופקו, להצהרות הפיננסיות או להתנהלות העסקית של החברה.

 

מניית אופקו נרשמה למסחר בתל אביב ב־2013, לאחר שהחברה רכשה את פרולור הישראלית. בעבר כבר ביקשה החברה להימחק מתל אביב, אך בהמשך שינתה את דעתה. פרוסט כיהן בעבר בתפקיד יו"ר חברת התרופות טבע ממרץ 2010 ועד דצמבר 2014.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x